Flinke. Både elevene fra Sulitjelma skole som sang vakkert, og sokneprest Arnt Nordkil, som både sang fint han også, men først og fremst bandt sammen jubileumskonserten på en fortreffelig måte med både humor og alvor, bidro godt til en fin markering av Sulitjelma kirke sitt 120-årsjubileum. Foto: Espen Johansen
Flinke. Både elevene fra Sulitjelma skole som sang vakkert, og sokneprest Arnt Nordkil, som både sang fint han også, men først og fremst bandt sammen jubileumskonserten på en fortreffelig måte med både humor og alvor, bidro godt til en fin markering av Sulitjelma kirke sitt 120-årsjubileum.

Hyllet 120 års kirkehistorie

12. november var det 120 år siden kirkeklokken klang i Sulitjelma kirke for første gang. Det ble behørig markert.

Publisert Sist oppdatert

SULITJELMA: Sokneprest Arnt Nordkil åpnet med å synge "Kirken den er et gammelt hus", og var deretter vert for jubileumskonserten tirsdag kveld.

Det var en rolle han løste fortreffelig med gode, lune, humoristiske anekdoter, men også innhold til ettertanke.

Elever fra Sulitjelma skole sang, anført av fem unge og dyktige solister, "På Langvannsfart" fra Slusk.

Sulitjelma musikkorps (SMK) framførte deretter Alt himlen priser, med musikk av Beethoven, det første av fire numre de serverte til jubileet.

- SMK har hatt en viktig rolle i kirkens historie, sa Nordkil.

Kjell Basse Lund fortalte deretter om historien med planleggingen og prosessen fram mot bygging av kirken, da en stadig voksende befolkning ga større og større behov for et eget kirkebygg.

Mange hadde lang vei til kirken og det ble besluttet å bygge. Kirken ble tegnet av en av ingeniørene ved verket, og anbud sendt ut i januar 1899.

Oppdraget gikk til Trondheim der et firma fikk tilslaget. Kostnaden var på 16.000 kroner.
15. april var grunnarbeidene i gang og i august kom ankom materialene.

10. november sto kirkebygget ferdig, og to dager senere lød kirkeklokken i Sulis for aller første gang.

Ketil Hugaas framførte Gruv´klokker, før Arnt Nordkil holdt et lite foredrag om kirken.

- Det er umulig å snakke om kirken uten å snakke om Sulis-samfunnet. Bygget var omstridt, og på den største hendelsen i Sulis (møtet på Langsvannsisen) sto kirken og så på. Den ble ikke oppfattet som på arbeidernes side, og i 1. mai-tog ble blant annet prester ønsket bort. Men verden gikk framover, og kirken kom langsomt etter, sa han.

- Den har etter hvert betydd mye for Sulisfolk. Vi har her tatt farvel med mange gode mennesker, men også hatt dåp og bryllup. Kirken har vært en kulturbærer. Det neste som skal skje nå er et bilde på hvor langt kirken har kommet siden 1899. SMK skal gjøre noe som på den tiden ville vært helt utenkelig, nemlig å spille en av arbeiderbevegelsens mest kjente sanger, fortsatte han.

Så dro SMK i gang Internasjonalen med all den kraft og det trykk den både har i seg musikalsk og i betydning. Det er mange som framfører den i ulike anledninger, men vanskelig å forestille seg den bedre enn tirsdag kveld - og da på alle måter.

Organist Ralph Creedy spilte flott på kirkens orgel før det igjen var klart for sang.

- Vi er så heldig vi i kirken at vi får oftest ja når den spør. Mest i bryllup, men også i andre anledninger. Nå har vi lånt litt fra Sørfold, og jeg vet at hun var med i Ten-Sing i Bodø og er vant med kirker og musikk, sa Arnt Nordkil og introduserte Monica Åsbakk som vakkert sang "Vår beste dag".

Etter SMK sin "Largo" av Dvorak, som handler om den nye verden - noe også Sulitjelma var på den tiden, dukket Per Anker Johansen opp som en overraskelse i programmet.

Han leste fra rapporten fra verksdirektøren til hans styre etter åpningen av kirken, en rapport der verksdirektøren ikke akkurat tonet ned sin egen rolle og viktighet.
I tillegg overrakte Johansen en kopi av notene fra kantaten, slik de ble skrevet den gang, til Kjell Basse Lund, før SMK avsluttet det hele med å spille fra kantaten - 120 år etter at den ble framført første gang.

120 års historie på 70 minutter ble en flott opplevelse.

Utenfor veggene var det snøstorm.

Inne i Sulitjelma kirke var det lunt, varmt og vakkert - en jubileumsmarkering som tok 120 års historie på alvor, dvelte litt ved fortiden, men også i høyeste grad evnet å leve i nuet.

Powered by Labrador CMS