Det er ikke nødvendigvis den store summen jeg trenger for å hjelpes gjennom den siste tida
FAUSKE: Gründer Maria Hansen Willumstad jobber i en bransje som sliter om dagen. Hun driver Marias Negledesign i sentrum av Fauske.
Da den første nedstengningen kom i mars i fjor, sto hun uten noen form for inntekter i seks uker.
Avslag fra Nav
Hjemme har hun tre barn i grunnskolealder hun skal forsørge og er nødt til å ha inntekt. Men har til nå falt gjennom alle ordninger for støtte. Mandag kveld gjør fauskekvinnen noe hun sjelden eller aldri gjør. Nemlig å uttale seg på Facebook, rett fra levra.
- Akkurat nå er det bare nok, uttaler Willumstad, som ikke legger skjul på sinnet og irritasjonen hun føler.
- Bare lureri
Regjeringen kom med den ene kompensasjonsordningen etter den andre som skulle hjelpe de som satset.
- Det var bare lureri. For hver eneste krone må man ha hatt store summer både i inntekt og tap. Så for sånne som meg, så ble det et stort hån.
Dermed la hun alt inn på å prøve neste naturlige instans, Nav.
- Men tror du f**n ikke det var umulig å få noen slags form for støtte i de hele tatt, sier den fortvilede gründeren.
- Fullstendig tullete
Hun peker på ironien i at hun fikk statlig avslag på søknad om dagpenger i de seks ukene hun ble pålagt av den samme regjeringen å stenge ned salongen.
- Og vet dere hvorfor? Jeg regnes ikke som reell jobbsøker siden jeg ikke var villig til å ta jobb i hele landet! Hvorfor i svarte svingende skulle jeg søke på jobb på andre siden av landet når jeg har en jobb, og venter på å få åpne igjen?
Borte fra hjemmet
Hun peker på at situasjonen raskt kunne endre seg etter et par uker. I så tilfelle ville hun være på plass på Fauske, klar til å åpne salongen.
- Skulle jeg da sitte seks uker i Bergen, borte fra jobben min, barna og hjemmet? Det skal bare ikke være mulig. Noe er det som er fullstendig tullete med systemet, uttaler Willumstad.
Ikke dokumentasjon
Hun har fått avslag også på første klage til Navs vedtak. Den er nå sendt videre i systemet. Begrunnelsen fra Nav er at hun ikke hadde dokumentasjon på hvorfor hun ikke kunne jobbe over hele landet.
- Men hva skulle jeg gjort? spør hun oppgitt.
I korrespondansen med Nav i ettertid får gründeren beskjed om at hun kan se bort fra kravet, siden hun har barn, og sitt eget firma på Fauske.
Føler hun må lyve
Likevel må hun altså krysse av for at hun er ”arbeidssøker i hele landet”.
- På slike skjemaer skal man krysse av nederst for å bekrefte at alt som står over er riktig. Men det er jo ikke det. Jeg tolker det sånn at jeg egentlig må lyve på skjemaet, for så å ta kontakt med lokalt Nav-kontor og fortelle historien, sier Willumstad.
Hun sier at hun fra en tidligere anledning har god erfaring med Nav.
- Men slik det er nå, funker det ikke. Jeg kjenner at jeg blir så forbanna at jeg vil sprekke.
Frustrasjon og sinne
Gründeren kjenner folk landet rundt i samme bransje, og de sliter med å holde det gående, uten å få støtte for tap av arbeidsinntekt. Særlig enkeltpersonsforetak sliter, siden de ikke har rett til å permittere seg, da må man være et AS.
- De er frustrerte, sinna og oppgitte. Det har kommet mange kompensasjonsordninger, men mange gründere som driver i det små får ikke noe.
Jobber på Bunnpris
For å få det hele til å gå rundt, jobber Willumstad nå 50 prosent stilling på Bunnpris, en jobb hun liker godt, og som hun setter pris på å ha i disse tider.
Dette fordi hun bare får halve inntekten fra salongen om dagen. Kunder uteblir fordi man er mindre sosiale og mer hjemme nå under pandemien. Det å stelle og pynte seg ikke like aktuelt.
- Utgjør mye
Noe gründeren sier hun selvsagt har forståelse for. Det er inntekten hun har mistet, hun gjerne vil ha kompensasjon for, i likhet med andre arbeidstakere som mister eller står uten jobb.
- De seks ukene uten inntekt i tillegg til alle tapte avtaler i etterkant utgjør mye. 60.000 høres kanskje ubetydelig ut, men det er mye penger for en liten, selvstendig bedrift, sier Maria Hansen Willumstad.
Svaret fra Nav
Nav opplyser om at man for å få dagpenger må være arbeidsfør og villig til å ta ethvert arbeid, hvor som helst i Norge, uavhengig av om arbeidet er på heltid eller deltid.
- Kravet om å være reell arbeidssøker kan praktiseres noe ulikt ovenfor ulike kategorier av arbeidssøkere, svarer Nav etter å ha blitt konfrontert med saken om Maria Hansen Willumstad.
Noen brukere kan ifølge Nav blant annet godkjennes som lokale- og /eller deltidsarbeidssøkere hvis de oppfyller visse vilkår, for eksempel grunnet helseutfordringer eller familieforhold.
- Både arbeidsledige og permitterte må fylle dette vilkåret, men som permittert er ikke kravet om å søke annet arbeid like strengt som for helt arbeidsledige.
Finnes unntak
Den generelle reglen for retten til dagpenger er ifølge Nav slik at alle må krysse av for at de er reelle arbeidssøkere, og de må stille seg tilgjengelig for å ta arbeid i hele landet for å få innvilget dagpenger.
- Om en arbeidstaker blir tilbudt arbeid et annet sted i landet, må vedkommende gå i dialog med sitt lokale Nav-kontor om hvorfor hun ikke kan ta den aktuelle stillingen.
- Små barn og ektefelle, samt sannsynligheten for at salongen kan åpne igjen når det igjen ble lettet på koronatiltakene vil i slike tilfeller være gode grunner for at man ikke blir ilagt sanksjon ved å takke nei til arbeid på en annen kant av landet, opplyser Per Roger Samstad, avdelingsdirektør for Nav Arbeid og ytelser.
- Kan kombineres
Han viser til informasjon og lenke om hvordan man søker dagpenger, og en midlertidig ordning for selvstendig næringsdrivende og frilansere som mister inntekt på grunn av koronautbruddet.
- For selvstendig næringsdrivende ble det opprettet en kompensasjonsordning for bortfall av næringsinntekt som følge av koronautbruddet. Dersom man også har hatt bortfall av inntekt som arbeidstaker i tillegg til næringsinntekt, kan disse to ordningene kombineres.