FOSSER. Lyden og synet av tordnende fosser trekker turister til Rago. Her er Storskogfossen ved utløpet avStorskogvatnet. Foto: Oskar Nyheim Pettersen
FOSSER. Lyden og synet av tordnende fosser trekker turister til Rago. Her er Storskogfossen ved utløpet avStorskogvatnet.

Hvordan ta imot besøkende i Rago?

(SØRFOLD) I Rago er det lite som er tilrettelagt. Her kan besøkende få kjenne på ekte villmarksfølelse i natur som har fått være seg selv tusenvis av år.

Publisert Sist oppdatert

Hver nasjonalpark skal få sin egen besøksstrategi. Arbeidet med den er ferdig for Rago, og nå står Sjunkhatten for tur. Forslag til besøksstrategi sendes ut på høring i løpet av de kommende ukene.

Nasjonalpark-forvalterne Oskar Pettersen og Marius Saunders samt sekretariatsleder for Nordland nasjonalparkstyre, Inge Ingvaldsen presenterer i denne artikkelen besøksstrategien for Rago nasjonalpark.

Villmarks-følelse

Rago nasjonalpark ble vernet i 1971 for å representere et uberørt nordlandsk fjellandskap inn mot den svenske nasjonalparken Padjelanta. Rago er sammen med de svenske nasjonalparkene Padjelanta, Sarek og Stora Sjöfallet en av de
største sammenhengende villmarks-
områdene i Europa.

I Rago er det lite som er tilrettelagt, og her kan besøkende få kjenne på ekte villmarksfølelse i natur som har fått være seg selv tusenvis av år.

Flere besøkende

Norsk natur er grunnpilaren i det norske reiselivet. I 2015 lanserte Miljødirektoratet en ny merkevare for Norges nasjonalparker.

«Velkommen inn» legger opp til at vi i større grad skal legge til rette for økt bruk av nasjonalparkene samtidig som man ivaretar naturverdiene. Stortinget har i etterkant lansert både ei reiselivsmelding og ei friluftsmelding som underbygger at verneområdene skal ta imot flere besøkende.

Det unike

Det er med andre ord all grunn til å tro at våre nasjonalparker blir enda mer attraktive i tiden fremover. Råvaren i reiselivsproduktet for Rago er det unike, det vil si lite tilrettelagt natur, det kontrastfylte landskapet, frådende fosser, blankskurte svaberg, lune furumoer og dyrelivet.

Det er dette som er Ragos identitet og varemerke, og dermed viktig at vi ivaretar. Samtidig har vi et oppdrag om å legge til rette for å utnytte reiselivspotensialet med et mål om størst mulig lokal verdiskaping.

Økt besøk

Ferdselsregistreringer gjennomført i Rago siden 2004 viser en jevn økning i antallet besøkende de seneste år. En brukerundersøkelse gjennomført i 2017 viser at omtrent ni av ti av de besøkende er tilreisende. Seks av ti er utenlandske turister i hovedsak fra Tyskland, Tsjekkia og Sveits.

Brukerundersøkelsen viser også at Rago er svært viktig for lokal identitet, og at den er mye brukt som turområde av folk bosatt i lokale kommuner, spesielt Sørfold.

Beslastning

Besøksstrategien for Rago skal være en plan for hvordan vi skal ivareta naturverdiene i nasjonalparken og gi gode opplevelser til de besøkende. Nasjonalparken er allerede godt besøkt og vårt fokus i denne perioden er å ta bedre vare på disse heller enn å prøve å tiltrekke seg flere besøkende.

Vi ser dette også i sammenheng med belastninga på nærmiljøet, som i perioder har vært alt for høy særlig i Lakshola. Det er et mål at dagens besøkende i større grad skal benytte seg av lokale tilbud og tjenester slik at Rago kan bidra til lokal verdiskapning i Sørfold.

Merket rundløype

Rundløypa fra Lakshola til Litjsand gir de besøkende flotte naturopplevelser, med særlig Litlverivassfossen som et attraktivt mål. Vi ønsker å skilte og merke denne bedre. Dagens parkeringsplasser skal opprustes og utvides, med blant annet bedre toalett- og søppelfasiliteter.

Deler av stinettverket er godt klopplagt i dag, og det skal utføres supplerende klopplegging i sommer. Det skal lages nye informasjonstavler, hvor blant annet praktisk informasjon om ferdsel i nasjonalparken vil være i fokus.

Plakater

Nasjonalparkstyret vil også i tiden fremover jobbe med å lage nye internettsider og brosjyrer der brukerne av nasjonalparkene skal finne nødvendig informasjon. Det skal også lages temaplakater om kulturminner, naturskog av furu og ikke minst samisk bruk av området.

Det skal produseres besøksstrategier for alle nasjonalparker, den er ferdig for Rago, nå står Sjunkhatten for tur. Forslag til besøksstrategi sendes ut på høring i løpet av de kommende ukene. Vi håper du kommer deg ut på tur i sommer - og gjerne tar turen innom Rago.

Powered by Labrador CMS