NYBROTTSARBEID. Kommunepsykolog Svein Kvalnes og frisklivskoordinator i Fauske, Carine Romness Sollund, holder søvnkurs. - Det er nytt og unikt at kurset tilbys i kommunene her, sier Kvalnes. Foto: Eva S. Winther
NYBROTTSARBEID. Kommunepsykolog Svein Kvalnes og frisklivskoordinator i Fauske, Carine Romness Sollund, holder søvnkurs. - Det er nytt og unikt at kurset tilbys i kommunene her, sier Kvalnes.

Hjelper folk i jakten på Jon Blund

Svein Kvalnes og Carine Romness Sollund kurser folk til bedre søvn.

Publisert Sist oppdatert

FAUSKE: Frisklivskoordinator Carine Romnes Sollund og kommunepsykolog Svein Kvalnes i Fauske holder søvnkurs for folk med kronisk søvnløshet. Det første kurset begynte i februar, og i slutten av mars starter et nytt.

- Søvnløshet er kanskje det mest undervurderte folkehelseproblemet i landet. Basert på landsgjennomsnittet er det mellom 950 og 1.500 personer i Fauske kommune som har alvorlige søvnproblemer, påpeker Svein Kvalnes.

Kan bli sykmeldt

Men hva innebærer egentlig kronisk søvnløshet?

- Det vil si å ha innsovningsvansker, urolig nattesøvn og for tidlig oppvåkning, forklarer kommunepsykologen.

- Dårlig søvn over tid går utover livskvaliteten og hverdagen, og det er ikke uvanlig å bli sykmeldt på grunn av følgene søvnmangel gir, sier Carine Romness Sollund.

Eneste i nord

De to tok kurslederkurs i høst. På det tidspunktet var det ingen som var registrert på dette kurskonseptet nord for Trondheim.

- Så vidt vi vet er vi de eneste i Nord-Norge. Det er en tankevekker når vi vet at det er behov for kurs, sier de.

Spesialisthelsetjenesten tilbyr ikke slik behandling, så de som sliter får neppe annen hjelp enn fra fastlege eller gjennom selvhjelpsbøker.

Kartlegger først

Det er fastlegene som henviser pasienter til søvnkurset. Før første kurs fikk de 17 henvisninger på ei uke.

- Vi har samtaler i forkant og kartlegger de som vil være med, for å se om behandlingen kan hjelpe dem eller ikke. Det er krevende å endre søvnvaner, så av ulike grunner tok vi ikke inn alle, forklarer frisklivskoordinatoren.

De endte opp med fem deltakere - en fin størrelse på gruppa. Opptil åtte kan være aktuelt.

Gruppe funker

Svein Kvalnes mener at gruppebehandlingen er avgjørende for et godt resultat.

- Deltakerne får møte andre med kroniske søvnplager, og det sier de at de setter pris på. Det er et fellesskap der de føler samhold og får råd av hverandre, sier han.

- Det er krevende behandling de går gjennom. At de vet at de skal møte de andre en gang i uka har vært med på å motivere deltakerne. Flere sier at de har prøvd alt mulig for å få bedre søvn tidligere, og ønsker ikke å bruke medisin, forklarer Carine Romness Sollund.

- De som sliter med søvn kan mye om det, men det er vanskelig å stå alene om de endringene de må gjøre, tilføyer Kvalnes.

En hestekur

Kurset heter "Stå opp" og bygger på kognitiv atferdsterapi. Det er utviklet i samarbeid med FHI, er grundig dokumentert, og anbefales av myndighetene. I løpet av ni uker er det sju samlinger.

- Det handler om stimuluskontroll og søvnrestriksjon. Å redusere tida i senga til den de faktisk sover. Så bygger man gradvis på over tid, forklarer kurslederne.

Det er krevende med lite søvn en periode, men effektivt. Fokuset flyttes fra hvordan de skal få sove til hvordan klare å holde seg våken.

- Det skal ha god langtidseffekt, og er en hestekur som skal funke over tid, sier Kvalnes.

Ikke bare Fauske

Det blir neppe vanskelig å fylle opp neste kurs.

- Legene har gitt tilbakemelding om flere pasienter som sliter med søvn, sier Kvalnes.

Kurslederne anbefaler de som er interessert i å delta på kurs til å gjøre det i samråd med legen sin, spesielt hvis de går på medisiner og skal kutte dem ut.

- Frisklivssentralen tar inn folk fra nabokommuner også, når de ikke har noe tilbud der. Det gjelder også søvnkurset, avslutter Romness Sollund.

Powered by Labrador CMS