Hjelpepersonellet er bekymret for kutt i helsetilbudet
Det kan bli store endringer i tilbudet til innbyggerne, hvis dagens budsjettforslag går gjennom.
SALTDAL: Hjelpepersonellet ved Saltdal helsesenter ønsker at politikerne og de besøkende på helsesenteret skal kunne sette seg inn i hva dagens budsjettforslag kan resultere i.
- Vi har fått forespeilet en reduksjon på 100 prosent stilling ved laboratoriet/ekspedisjonen som en del av kutt i budsjettet for helse og omsorg i Saltdal, forteller Birgit Vik Amundsen som er tillitsvalgt for dem.
Må kutte tilbud
I dag utgjør hjelpepersonellet 5,4 årsverk.
- Vi har en samling av ansatte med høy faglig kompetanse og tar flere oppgaver som delegeres fra sykehuset i Bodø, for å imøtekomme våre innbyggere på en best mulig måte. Arbeidsdagene er spennende, med høyt tempo og vi er så heldige at vi stadig får lære oss nye ting, sier hun.
Utfordringen deres når det skal reduseres en 100 prosent stilling er at de må kutte ned på tilbudet til innbyggerne.
- To av de ansatte kan bli berørt siden vi har flere deltidsstillinger. Vi er bekymret på grunn at vi allerede i dag har et stort arbeidspress. Ytterligere reduksjon kan øke risiko for større arbeidsbelastning, noe som kan gi sykefravær blant de ansatte, påpeker de.
Mange konsekvenser
Ved reduksjon av en stilling må de vurdere oppgavene sine, og konsekvensen for innbyggerne i Saltdal et at tilbudet vil bli redusert og endret. Det kan føre til følgende:
- Lengre ventetid på laboratorietimer, opp mot én uke. De har ca 800 pasienter innom på laboratoriet og skiftestuen per måned.
- Alle med rekvisisjon fra sykehusene må reise til laboratoriet i Bodø, økt fravær for de som er i jobb og tidsheft for den enkelte. Ca 100 personer i mnd.
- Slutte å tilby infusjoner og blodtapping, pasientene må reise til sykehuset i Bodø, noe som er strevsomt og vil gi økt fravær for de som er i jobb.
- Hjemmesykepleien må overta flere sårskift, kateterisering og andre prosedyrer.
- Reduksjon i åpningstid telefon og luke, her er det allerede flere klager på for lang ventetid på telefonen. Ved å redusere antall ansatte på jobb vil nok telefontiden bli ytterlige redusert. Dette vil igjen gå på bekostning av laboratorietimer. I dag er de ansatte omdisponert for å være to som svarer i tidsrommet 9-10 og 13-14, for å imøtekomme etterspørselen.
- Diabetessykepleier-stillingen er foreslått inndradd. Diabetespasientene vil få dårligere oppfølging og økt risiko for senkomplikasjoner som kunne vært unngått. Diabetessykepleier er ofte etterspurt av legene og befolkningen.
- Legens kapasitet til å opprettholde antall timer, minker på grunn av at de risikerer å ikke få hjelp til opprydding ved operasjoner, hjelpepersonell blir ikke tilstede ved undersøkelser og medisinering ved spirometri.
- Legene må overta sykepleiernes oppgaver med såroppfølging samt andre prosedyrer som sykepleierne tar i dag. Da blir det færre legetimer ledig for innbyggerne.
Vil gi god service
I 1994 var det 5,4 årsverk hjelpepersonell og 4,5 legestillinger, samt to i turnus. Nå i 2021 er det 5,4 hjelpepersonell, 6,4 fastlegestillinger og to turnusleger.
- Det vil si at hjelpepersonellet utgjør 0,6 ansatt per lege på jobb i dag. Hjelpepersonellet ønsker å fortsette og gi god service, samt opprettholde de tilbud til innbyggerne i Saltdal som de har i dag, avslutter tillitsvalgt Birgit Vik Amundsen på vegne av hjelpepersonellet.