Foto: Eva S. Winther

Synspunkt

Herfra kan det bare gå oppover

Ungdomsprosjektet har ikke hatt den beste starten.

Publisert Sist oppdatert

Prosjektet Heilt Innafor i Sørfold skal forebygge rus og utenforskap. Det skal de få til blant annet ved å gjøre skolen til en arena for aktiviteter på ettermiddags- og kveldstid.

Allerede høsten 2020 skulle de komme i gang, og 2021 var ment å bli et år fullt av aktiviteter. Slik ble det ikke. I stedet har prosjektet hatt en temmelig trang fødsel på grunn av koronapandemien.

Flere ganger har de planlagt faste aktiviteter eller spesielle helgearrangementer, men gang på gang har det blitt avlyst eller utsatt.

I løpet av året har de likevel fått til tidvis aktivitet. Som malekurs, street workout, treningskurs, åpen hall og ”Endelig fredag”. Sistnevnte er et møtested på fotballhytta der foreldre bidrar.

Det siste tilskuddet når det gjelder aktiviteter for ungdom er Straumen ungdomsklubb. Det foregår ikke i regi av Heilt innafor, men de samarbeider og utfyller hverandre.

I høst var det et infomøte om ungdomsklubben, og der ble det valgt et styre. Siden det allerede eksisterer et tilbud flere fredagskvelder i måneden, har ungdomsklubben valgt onsdag som sin dag. Da er det åpent på aktivitetshuset Bakeriet fra klokken 18 til 22, og målgruppa er ungdom fra 7. klasse og opp til 18 år.

Ungdomsarbeider Jørn Remlo sier at de legger opp til aktiviteter også utenfor lokalene, som fellestur til klatrehallen i Bodø, bowlinghallen på Fauske og liknende. Overnattingstur med lavvo og telt er også mulig for de som er interessert i det. Her er det opp til ungdommene å komme med forslag og ønsker.

Flere av ungdommene på klubben gir uttrykk for at de skulle ønske de hadde et eget lokale som de slapp å dele med andre. Da kunne de ha satt et mer ungdommelig preg på det, fått på plass møbler og inventar som de ønsker, og slippe å rydde unna utstyret for hver gang.

Både Røsvik ungdomsklubb og Kjeller’n ungdomsklubb på Nordsia har egne lokaler som de har pusset opp og innredet. Slike prosjekter kan skape identitet og gi ungdommene et eierforhold til klubben. Slik det er nå på Straumen, så er det Bakeriet ungdomsklubben har tilgjengelig. De må bare gjøre det beste ut av det, og huset er i det minste sentralt.

Denne uka kunne Heilt Innafor starte opp med Åpen hall igjen. Det blir også nye malekurs. Ellers er det mye opp til ungdommene å komme med forslag om aktiviteter, men det innebærer også at foreldre eller andre voksne engasjerer seg slik at det går an å gjennomføre.

Jeg tror de aktivitetene som er i gang er fine møtesteder for målgruppa. Samtidig er jeg usikker på om tilbudet treffer de som trenger det mest. Noen foretrekker å være hjemme framfor å være sosial, gå på klubb eller åpen hall.

Det kan også være vanskelig å dra på en aktivitet alene. Her må barn og unge oppfordre jevnaldrende til å bli med på det som skjer. På samme måte som at jungeltelegrafen går når ungdomsklubben skal ha åpent, bør ryktet gå fra de som benytter tilbudene og ut til de som burde ha vært der om å bli med.

Samtidig bør foreldrene vise interesse for hva barn og unge driver med, og gjerne bidra med alt fra vaffelsteking til vakthold eller instruksjon i alt fra baking til mekking. Man trenger ikke å være foreldre eller besteforeldre for å hjelpe til med en aktivitet. Det holder at man er interessert og bryr seg om oppvekstmiljøet på Straumen.

Noe av bakgrunnen for Heilt Innafor-
prosjektet var dyster statistikk fra Ungdata-
undersøkelsen. Det blir interessant å se om det har skjedd noen endring når vi er tilbake til en mer normal hverdag og prosjektet har gått sin gang. Det er fortsatt to år igjen.

Heilt Innafor har ikke hatt den beste starten. Herfra kan det bare gå oppover.

Powered by Labrador CMS