TRIVES GODT. VG1-elevene trives godt i verkstedet på bygg og anleggsteknikk. Fra venstre Lars-Jørgen Langaard Hopen (16), Linn Isaksen (16), Helena Jensen (16), Ronay Aykut (16), Runar Dragland (15), Olliver Danielsen Unosen (15), Eirik Kristiansen (16) og Christoffer Odin Andersen (16). Begge foto: Eva S. Winther
TRIVES GODT. VG1-elevene trives godt i verkstedet på bygg og anleggsteknikk. Fra venstre Lars-Jørgen Langaard Hopen (16), Linn Isaksen (16), Helena Jensen (16), Ronay Aykut (16), Runar Dragland (15), Olliver Danielsen Unosen (15), Eirik Kristiansen (16) og Christoffer Odin Andersen (16). Begge foto: Eva S. WintherTEGNER. Her jobber byggteknikk-elevene med et tegneprogram. Fra venstre Ole Johan Brunstad (15), Vegard Lundli (16), Leander Fredheim (16) læreren Bjørn Olav Olsen, Mohammad Chawaf (16) og Christoffer Lindgaard (16).

#YOU19

- Her får alle lærlingplass og jobb

De som velger bygg- og anleggsteknikk går en lys framtid i møte.

Publisert Sist oppdatert

FAUSKE: - Hvis de vil jobbe, så får de jobb, slår byggfaglærer Bjørn Olav Olsen fast.

På VG1 bygg- og anleggsteknikk ved Fauske videregående skole har de full klasse, og da skoleåret startet i høst var det venteliste.

Ettertraktede elever

Flere av de som går VG2 har allerede sikret seg lærlingplass neste høst.

- Jeg kan ikke huske at det har skjedd at noen ikke har fått lærlingplass, sier avdelingsleder Trygg Ove Tiberg.

- Elevene er ettertraktet, tilføyer lærer Harold Jensen.

Allerede førsteåret er elevene utplassert en dag i uka, og som regel ender de opp som lærlinger i nettopp den bedriften.

- Da får de prøvd om dette er noe for dem, sier Bjørn Olav Olsen.

Mye praktisk

I løpet av skoleuka har de naturlig nok mange praktiske fag. Mandag er det teorifag og gym, tirsdag er det en ren yrkesdag med praksis og teori på skolen. Onsdag er det både óg, mens de torsdag er utplassert i bedrifter. Fredag har de matematikk og produksjon i verkstedet på skolen.

- Det spesielle med matten er at den læreren som har de på verkstedet i programfag er den samme læreren som har klassen i matte, så det de jobber med henger sammen. Elevene skryter av at det fungerer godt, sier Trygg Ove Tiberg.

Kommer til nytte

I stedet for å bygge opp og rive ned, slik de ofte gjorde tidligere, er dagens elever med på å bygge nyttige prosjekter på skolen. Lagerhall, veranda, benker, grillplass og rullestolramper er noe av det de har laget.

- Om økonomien strekker til, har vi lyst til å bygge minigolfbane på plenen her, forteller Tiberg.

- Da kan vi jobbe med det inne på vinteren, og plassere det ut på våren, legger Bjørn Olav Olsen til.

- Viktig å bli sett

På VG1 er det plass til 15 elever, men de har tatt inn én ekstra. Antallet begrenses av størrelsen på klasserommet og sikkerheten på verkstedet - at læreren skal ha nok oversikt. Med små klasser får også lærerne mer kontakt med hver enkelt elev.

- Det er viktig at elevene blir sett, og jeg synes vi er flinke til det på skolen her, sier Harold Jensen.

- Det vises på elevundersøkelsen, der mange sier at de trives, også de som har kommet hit fra andre land. På denne avdelingen er det i alle fall null mobbing, sier Tiberg.

Har klare mål

Stort sett alle elevene i klassen har klare mål om hva de vil gjøre videre.

- Jeg skal gå på VG2 anleggsteknikk, for å kunne jobbe med fjell og bergverk, forteller Leander Fredheim (16).

Han fikk et godt innblikk i yrkesmulighetene da han besøkte onkelen på jobb hos gruveselskapet LNS på Mo.

Klassekamerat Vegard Lundli (16) var utplassert hos et snekkerfirma i 10. klassen.

- Jeg syntes det var artig, så jeg har tenkt å bli tømrer, sier han.

Samarbeider godt

VG1 byggteknikk er et springbrett til flere linjer og yrker. Ole Johan Brunstad (15) har tenkt å gå anleggsteknikk neste år.

- Jeg vil bli maskinfører, sier han.

- Jeg skal gå IKT neste år, men går denne linja nå og får sikkert bruk for det jeg lærer her, sier Christoffer Lindgaard (16).

De skryter av miljøet i klassen, og Ole Johan synes blant annet de samarbeider godt på verkstedet.

Lærer språket

To av elevene på VG1 byggteknikk kommer fra andre land. Ahmed Olow Mohammed (18) gikk først et år på linja for å lære seg norsk. Nå er han utplassert på Rognan med en plan om å bli tømrer.

Mohammad Chawaf (16) har tenkt å bli ingeniør, men først må han få inn språket. Tidligere var det en egen introduksjonsklasse ved Fauske videregående, men nå går de fremmedspråklige i vanlige klasser i stedet.

Trives i verkstedet

Mens halve klassen øver på å bruke tegneprogram i klasserommet, er de andre ute i verkstedet for å lage esker av blikk. Gjennomgangsmelodien er at de trives med å jobbe praktisk, og ikke er så glade i å sitte i ro eller jobbe med teori.

- Jeg liker best praktisk arbeid, og synes det er artigst å være i verkstedet, sier Olliver Danielsen Unosen (15).

Et par av elevene har tenkt å ta påbygging etterpå for å kunne bli ingeniør, mens flere vil bli tømrere. Linn Isaksen (16) er en av dem, og går i farens fotspor.

- Jeg gikk to uker på design og håndverk først, men fant ut at jeg heller ville bli tømrer. Da pappa fikk høre det, ble han hoppende glad, smiler hun.

Powered by Labrador CMS