SAMARBEID. Jorunn Etterlid sin dølahest Stjernar steppet inn som skogsarbeider da det ble problemer med lassbæreren. Ole-Bendik Bendigtsen sitter på Alstoren. Tømmeret hesten har dratt fram er på 650 liter, og er faktisk for tungt for maskinen. Foto: Jorunn Etterlid
SAMARBEID. Jorunn Etterlid sin dølahest Stjernar steppet inn som skogsarbeider da det ble problemer med lassbæreren. Ole-Bendik Bendigtsen sitter på Alstoren. Tømmeret hesten har dratt fram er på 650 liter, og er faktisk for tungt for maskinen.

Reportasje

Hentet tømmer og ved med firbeint hjelp

Dølahesten Stjernar trødde til som skogsarbeider da maskinen sviktet.

Publisert Sist oppdatert

Jorunn Etterlid driver eget firma som skogsarbeider, og samarbeider mye med Ole-Bendik Bendigtsen i Saltdal. De er for det meste i hjemkommunen, der de blant annet har ryddet linjer for Dragefossen, men har også hatt oppdrag rundt omkring.

Nylig arbeidet de på Storjord, der de ryddet furuskog. En dag fikk de problemer med arbeidsmaskinen til Ole-Bendik, en liten lassbærer av merke Alstor. Det var heldigvis ikke noe problem, for da kunne Jorunn ta med dølahesten Stjernar på jobb i stedet.

- Det var flaks at det ble noe tull med Alstoren, slik at jeg kunne bruke hesten, sier hun.

Jorunn Etterlid brukte hesten mye i tømmerskogen da hun bodde sørpå, men dette var første gangen hun hadde Stjernar med på jobb i Saltdal.

- Jeg har hatt lyst til å bruke hesten på jobb lenge, innrømmer hun.

Kollegaen Ole-Bendik har jobbet som skogsarbeider i 30-40 år, og de to begynte å arbeide sammen for halvannet år siden.

- Han har ikke brukt hest i skogbruket før, forklarer Jorunn.

Etter at Stjernar fikk demonstrert hva han var god for, var skepsisen til Ole-Bendik borte.

- Jeg var skeptisk i forkant, men ble imponert over kapasiteten til hesten. Det var en god idé å bruke den til arbeidet, sier han.

Med hjelp av hesten fikk Jorunn dratt fram furustokker, til og med tyngre tømmer enn det Alstoren klarte.

- Så brukte vi maskinen til å stable tømmeret, for det kan jeg ikke gjøre med hesten, sier hun.

Hun har også brukt Stjernar til å dra fram elg og reinkadaver.

- Når det gjelder alle tunge ting som skal flyttes på utenfor allfarvei, så er hesten perfekt, mener hun.

Flere har latt seg inspirere av Jorunn og Stjernar, og nylig fikk Hanne Madsen Aaøyen låne lunnedraget for å prøve tømmerkjøring med sin egen hest, fjordingen Luna.

- Tømmerkjøring med hest er noe som dør mer og mer ut. Det er noe som flere burde prøve, mener Jorunn Etterlid.

Hanne fikk instruksjon av Jorunn i hvordan lunnedraget fungerer, og hentet ut bjørkestranger fra skogen på Storjord.

- Jorunn viste meg hvordan man brukte lunnedraget, og hvordan man jekker opp strangene med kjettinger. Så må man lære seg å manøvrere det, for man kan ikke svinge med én gang siden man har så langt lass. Det er litt som å kjøre slede, forklarer hun.

Hanne syntes det var fantastisk hjelpemiddel i skogen.

- Det var meier på den, så det gled så godt over skogbunnen, sier hun.

Hanne hadde hjelp av mannen Øystein og datteren Eva. Hun var litt spent på hvordan hesten skulle reagere på det nye redskapet og det å gå langs E6, med den trafikken som er.

- Det gikk kjempebra. Det var litt ulendt, og lasset var tungt, så det var litt vanskelig å fote seg først, men hun har jo dratt slede og tung vogn før, så det er ikke uvant for henne, forteller Hanne.

Hesten reagerte ikke på lyder heller, så det gikk fint å gå langs veien.

- Luna fikk belønning etterpå. Da spiste hun gress mens vi spiste matpakken ved Skogvoktergården. Da kom det en eldre dame som hadde vært mye på Skogvoktergården i oppveksten, og hun fortalte at de to siste hestene som var der, hadde vært fjordinger. Det var jo litt artig, synes hesteeieren.

Dette er ikke første gang Hanne Madsen Aaøyen bruker fjordingen Luna i arbeidskjøring.

- Jeg har lyst til at hun skal være en arbeidshest. Luna har gjort litt forskjellig, kjørt møkkavogn og spaknivharv. Kanskje pløying blir det neste, sier hun.

Skogsarbeidet ga tydeligvis mersmak.

- Dette skal vi prøve flere ganger, og jeg vil forsøke å få flere med. Jeg får låne lunnedrag, men håper å få laget et eget etter hvert, sier Hanne.

Powered by Labrador CMS