SEI PÅ TUR OPP. Oi, oi, her kommer en ny kraftig sei. Anna-Linnea følger spent med når Kim Stian drar en storing opp hullet. Tåler sparkstøtingen mer? Foto: Trond Loge, Salten Friluftsråd
SEI PÅ TUR OPP. Oi, oi, her kommer en ny kraftig sei. Anna-Linnea følger spent med når Kim Stian drar en storing opp hullet. Tåler sparkstøtingen mer?

Når fisken biter på Saksenvika

Isfiske på Saksenvika er like spennende hver gang. Hva lurer under isen?

Publisert Sist oppdatert

SALTDAL: Yippi! Fredag 29. desember 2017 er en merkedag på Saksenvika. Etter flere vintre med lite is, er det endelig god is og godt fiskevær på vika.

ANVENDELIG. Sei er en anvendelig matfisk. Seien på Saksenvika er nå i god kondisjon og har kraftig lever. Foto: Trond Loge, Salten Friluftsråd
ANVENDELIG. Sei er en anvendelig matfisk. Seien på Saksenvika er nå i god kondisjon og har kraftig lever.

Sei i dag

Istykkelsen under høgspentlinja er nær 20 centimeter. Det er krevende å komme gjennom med øks. Men hva lurer under isen? Det vet ingen før snøret er ute.

Det er like spennende hver gang, og særlig de første dagene etter at isen har lagt seg. Denne dagen er det trivelig, rund sei på pluss-minus fem kilo som tar.

UFORGLEMMEvLIG. En uforglemmelig dag på havisen. Fra venstre Svein-Johnny Kristensen Berntsen, Christian Jensen, Anna-Linnea Kristensen Berntsen og Kim Stian Kristensen. Foto: Trond Loge, Salten Friluftsråd
UFORGLEMMEvLIG. En uforglemmelig dag på havisen. Fra venstre Svein-Johnny Kristensen Berntsen, Christian Jensen, Anna-Linnea Kristensen Berntsen og Kim Stian Kristensen.

Godt bett

Neste dag, lørdag, er det sjeldent godt bett. Christian Jensen drar nærmere 100 kilo sei og torsk. Dagen etter, på årets siste dag, er det et 20-talls personer på isen, med stort og smått. Seien biter bra.
Gjennomsnittet er minst 10 kilo fisk pr person. Det skulle bli 200-300 kilo rund fisk. Mye god, sunn og rimelig mat.

Forandringer

«Det er ikke sant at havet er troløst, for det har aldri lovet noe», skrev Alexander Kielland. Saksenvika er intet unntak. Vi vet aldri hva vi får. Vika lover ingenting.

GOD STOL. Reidar Jacobsen er en veteran på Saksenvika. Ryggen kan være litt vrang. Da er det godt med tilpassa isfiskestol. Foto: Trond Loge, Salten Friluftsråd
GOD STOL. Reidar Jacobsen er en veteran på Saksenvika. Ryggen kan være litt vrang. Da er det godt med tilpassa isfiskestol.

Og store forandringer har det vært. På 80-tallet var det sild og kraftig torsk av god kvalitet som dominerte. Det var ikke uvanlig med torskefangster på 100 kilo, og det var ikke uvanlig med 40-50 fiskere på isen samtidig.

Heftig fisk

For fire vintre siden var det spesielt mye kveite. Det har vært år med skikkelig storsei, sei på opp mot 20 kilo. Hittil i denne sesongen har det vært mye mellomstor sei (stabbsei/klubbsei/revsei) av god kvalitet med kraftig, lys lever.

STABBSEI. På grensa til storsei. En ypperlig matfisk. Foto: Trond Loge, Salten Friluftsråd
STABBSEI. På grensa til storsei. En ypperlig matfisk.

En ypperlig matfisk og en heftig fisk å få på kroken.

Undervurdert lysing

Torsk har det vært lite av, og den som er tatt har vært av ujevn kvalitet. Sild har det knapt vært å få. Øyepål, derimot, har vært mer vanlig.

UNDERVURDERT. Hvitting er undervurdert av saltdalingene. Foto: Trond Loge, Salten Friluftsråd
UNDERVURDERT. Hvitting er undervurdert av saltdalingene.

Det har også vært bra med hyse og uvanlig godt med stor hvitting. En fisk som eldre saltdalinger kaller lysing, og som de, av en eller annen grunn, ikke finner verdig å spise.

Farlig?

Og uhell har det vært. Noen har gått gjennom isen, andre har seilt på isflak ut vika. Men vi må faktisk tilbake til 1914 for å finne noen som har gått gjennom isen på Saksenvika med dødelig utgang. Den gang var isen på vika både fiskeplass og ferdselsåre.

STORT HULL. Ole Henrik Vik hogger alltid et stort, ovalt hull. Gjett hvilken fisk han ønsker seg? Foto: Trond Loge, Salten Friluftsråd
STORT HULL. Ole Henrik Vik hogger alltid et stort, ovalt hull. Gjett hvilken fisk han ønsker seg?

Er det farlig? Mang en bilist har rista oppgitt på hodet over synet av små mennesker på en tynn hinne mellom himmel og hav. At de tør!

Gode råd

Tar du noen enkle forholdsregler, er isfiske på Saksenvika rimelig trygt. Her er tre gode råd:

STANG. Frode Tjønn fisker helst med stang. Foto: Trond Loge, Salten Friluftsråd
STANG. Frode Tjønn fisker helst med stang.

Ha alltid med 10-20 meter kraftig tau med kastepinne, ispigger og øks eller isjern. Er du helt grønn, ta kontakt med andre som er vant med isfiske.

I dag er helsefarlig inaktivitet en langt større helsetrussel enn helsefarlig aktivitet. I Norge dør det nå årlig om lag 5.000 mennesker av å sitte i ro, og vi nærmer oss en halv million med sukkersyke.

Sunt

Havet er ditt, velkommen ut!

Isfiske sunt; både fordi det er trivelig, du får mosjon, og du får kanskje sunn mat.

FAR OG SØNN. Frode Tjønn og sønnen, Jonas, er glad i alt friluftsliv, ikke minst isfiske på Saksenvika. Foto: Trond Loge, Salten Friluftsråd
FAR OG SØNN. Frode Tjønn og sønnen, Jonas, er glad i alt friluftsliv, ikke minst isfiske på Saksenvika.

Tjukk nylon

En aktiv livsstil, som inkluderer isfiske, er åpenbart mindre helsefarlig enn en passiv livsstil med mye stillesitting foran en skjerm.

I Norge er fiske med stang og håndsnøre i havet en allemannsrett.
Det er en rett alle har, også de uten norsk statsborgerskap. Du trenger ikke spesialredskap for å fiske på isen. Et alminnelig håndsnøre med 100 meter nylon, pilk og makkongler er helt OK.

Kan du velge, er det lurt med relativt store kroker og tjukk nylon. Du kan få stor fisk.

Varmt skotøy

Vindtette klær, med varme plagg under, er et must. Det samme gjelder lue og votter. Og aller viktigst; varmt skotøy. Selv om du naturlig er mer aktiv på isen enn i båt, så er varme støvler helt nødvendig for å ha det godt.

STOLT. Jonas Tjønn er stolt av den flotte seien. Foto: Trond Loge, Salten Friluftsråd
STOLT. Jonas Tjønn er stolt av den flotte seien.

Sosialt

Stang går også fint. Er det skikkelig kaldt, iser det lett i stangringene, men du får det til. Øks og isjern/barkespade er fint å hogge hull med. Bruker du isbor, bør du sørge for å lage et stort hull ved å bore flere hull som til sammen blir ett større hull.

Hvis det ikke er meldt kraftig austavind, fyller du bilen med venner, naboer eller slektninger, i alle aldre og av begge kjønn. Havisen blir fort en sosial arena, og Saksenvika har plass til mange.

Og biter fisken, så er sosiale, sunne måltider en skikkelig bonus.

GODT LASTA. På tur hjem. Godt lasta spark. Her er nesten ikke plass til Anna-Linnea. Foto: Trond Loge, Salten Friluftsråd
GODT LASTA. På tur hjem. Godt lasta spark. Her er nesten ikke plass til Anna-Linnea.
Powered by Labrador CMS