Saltenposten A/S

Saltenposten

På kanten

Kunsten å gjøre ingenting

Førjulstida kan være veldig travel, men det er selvsagt avhengig av hva vi legger opp til. Jeg tror det er viktig å gjøre ingenting innimellom også. Foto: Eva S. Winther

Kunsten å gjøre ingenting, den strever jeg fortsatt litt med.

Saltenposten
Saltenposten A/S

Publisert:

Jeg er av den formening at det er viktig å gjøre ingenting iblant.

- Det går jo ikke an å ikke gjøre noe, sa datteren min nylig.

Hun har jo for så vidt rett. Dersom jeg ligger på sofaen og slapper av, så gjør jeg jo egentlig noe. Rett og slett ligger og slapper av - to verb.

Til og med når man dør, så gjør man faktisk noe.

Her om dagen så jeg fram til en ettermiddag uten noen planer i det hele tatt. Eller rettere sagt - planen var å gjøre ingenting, eller i alle fall minst mulig.

Hvordan det gikk? Slik som det pleier. Ikke så mye avslapping...

Først skulle det jo lages middag, og da måtte det handles litt først.

Etter middag satt jeg kanskje et kvarter i sofaen, men fant ut at jeg måtte ta fatt på oppvasken. Noen måtte jo gjøre det uansett, så siden det bare var meg igjen hjemme var det like greit å få det unna.

Glemte jeg å nevne at jeg hadde kjøpt ingredienser til hjemmelaget snickers-konfekt på butikken? Det hadde jeg, og da var det jo like greit å bare surre sammen det, når jeg likevel var på kjøkkenet.

Ting tar jo alltid litt mer tid enn man hadde trodd på forhånd, så det gikk en stund før snickersmassen var dandert utover i forma. Sjokolade til å ha som trekk hadde jeg glemt å kjøpe, men det fantes heldigvis i huset.

Så da var det bare å ordne vannbad og smelte sjokoladen. PS: Sluttresultatet ble farlig godt!

Da jeg var ferdig med alt dette, måtte jeg bruke tid på å ferdigstille en adventskalender.

Omsider kunne jeg sette meg i sofaen. Jeg fant en serie jeg hadde lyst til å se på, og åpnet en julebrus som jeg syntes var vel fortjent.

Posen med strikketøyet stod klar, men det fristet ikke å ta det fram. Det var rett og slett ganske godt å gjøre ingenting. Eller i alle fall minst mulig.

Nå som førjulstida er her, er det nok av de som stresser. Julevask, julebakst, julehandel. Jeg tror det er best å porsjonere oppgavene litt utover, og begynne tidlig med det man kan begynne tidlig med.

Da kan man få mulighet til å gjøre ingenting innimellom i desember også, og det er slett ikke så dumt.

Det er sikkert flere som kjenner seg igjen i å stresse med juleforberedelser til langt utpå kvelden lillejulaften. Da kan man være så sliten når julaften kommer at man ikke får til å nyte det like mye som man kunne ha gjort.

Og det er slett ingen dum idé å skape litt pusterom i adventstida. Da kan man både nyte julestemninga og smake litt på julebaksten som man forhåpentligvis allerede har i boks.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...