VALGTE BYGDA. Taciane og Ole Einar Nyvoll er de siste som har bygget hus på Strøksnes. Han mener gevinsten er større enn tapet når man bygger på bygda. Begge foto: Eva S. Winther
VALGTE BYGDA. Taciane og Ole Einar Nyvoll er de siste som har bygget hus på Strøksnes. Han mener gevinsten er større enn tapet når man bygger på bygda. Begge foto: Eva S. WintherJOBBER PÅ HAVET. Taciane og Ole Einar har kjøpt fiskebåten fra hans far, Ottar. På den skal Taciane skape sin egen arbeidsplass.

Den store folkevandringa:

- Jeg tror en god del flere kunne bodd på bygda om de ikke fulgte strømmen

For Ole Einar Nyvoll var det naturlig å bosette seg i hjembygda. Da familien bygget hus på Strøksnes var det det første på 10 år.

Publisert Sist oppdatert

I 2012 bygget Ole Einar Nyvoll og kona Taciane Pereira Nyvoll hus på Strøksnes, i hjembygda hans.

- Vi måtte bare hoppe i det. Her er det fritt og godt, stille og rolig, sier han nå, snart 10 år etter.

Det var nok mange som løftet øyenbrynene over at de valgte å bygge hus i bygda, for første gang på ti år.

- Verdien faller nok på huset etter at det er ferdig, men vi har ingen planer om å selge. Vi bygger for å bo, sa Ole Einar i 2012.

De har holdt ord, og til de som er skeptiske til at noen satser på eget firma og bygger hus i utkantstrøk, så har de en klar beskjed:

- Vi tenker bare positivt. Vi er heldige som bor her, sier Taciane.

Les også: Taciane (34) fra Brasil vil bli fisker

For ekteparet var det naturlig å velge Strøksnes, selv om hun opprinnelig kommer fra en storby i Brasil. Først bodde de i Bodø, for at ikke forandringen skulle bli så stor for henne, men etter hvert ble det snakk om å flytte til Sørfold.

- Jeg la aldri noe press på Taciane om å flytte hit, og er veldig glad for at hun var villig til det, sier han.

Forutsetningen var at de skulle bygge sitt eget hus, og slik ble det. Like nedenfor Nakken hyttefelt ligger huset, sørvendt og med utsikt mot fjord og fjell.

Idyllisk ja, men det betyr ikke at det var kjærlighet ved første blikk da Taciane kom til Strøksnes.

- Det var litt skummelt å komme hit første gang. Det var så få hus her, sier hun.

Taciane innrømmer at det var en enorm overgang å komme til Norge.

- Jeg pratet heller ikke norsk, og forsto ikke språket, sier hun.

Det var også litt kjedelig de ukene mannen var ute på jobb, men etter hvert ble hun både stø i norsk og begynte å jobbe selv.

Ole Einar Nyvoll innrømmer at han er hjemmekjær, og med en jobb på sjøen der han er fire uker på og fire uker av, er det godt å komme hjem til stillhet og ro i landlige omgivelser.

- I byen er folk på oppbevaring, mens her har vi fri natur rundt oss. Vi har litt avstand til folk samtidig som det er et godt miljø og alle kjenner alle, sier Ole Einar.

Siden han arbeider som kaptein på et lasteskip, kunne han egentlig bodd hvor som helst. Det betyr også at det ikke er noe problem å bosette seg et sted som Strøksnes.

- Jeg skjønner om folk må flytte etter der de har jobb, men jeg tror en god del flere kunne bodd på bygda om de ikke fulgte strømmen, mener Ole Einar.

Da Saltenposten intervjuet paret i forbindelse med husbyggingen i 2012, sa han at han tror at fraflyttingen fra distriktene stort sett skyldes mangel på jobber.

For noen år siden tok Taciane sertifikat, og er dermed mobil også når mannen er borte på jobb. Det er ikke så langt til Nordsia oppvekstsenter der barna går på skole, og et steinkast unna huset ligger nærbutikken.

- Man må ofre noe når man velger å bosette seg i utkanten, men gevinsten er så mye større enn det vi taper, sier han.

De tror for øvrig at ny E6 gjennom Sørfold kan gjøre mye godt for nordsia av kommunen, og at det gir flere muligheter for å bo der og pendle til for eksempel Fauske.

I onsdagens utgave av Saltenposten kunne du lese at paret også satser på å skape en arbeidsplass i hjembygda. De har startet firmaet Nyvollfisk og kjøpt en 33 fots fiskebåt av Ole Einars far, Ottar Nyvoll.

Fiskebåten skal bli Taciane sin hovedarbeidsplass, og de ukene mannen er hjemme fra lasteskipet skal de ut på fjorden og fiske etter torsk, sei og uer.

Powered by Labrador CMS