Familien Berquist i Karbøl tar vare på arven med å hesje graset. (f.v.) Inga , Harald , Kjersti , Gaute og Gunn Berquist. Ingolf Berquist ble ikke med på bildet, men er med i hesjingen han også. Foto: Ole Kristian Andreassen
Familien Berquist i Karbøl tar vare på arven med å hesje graset. (f.v.) Inga , Harald , Kjersti , Gaute og Gunn Berquist. Ingolf Berquist ble ikke med på bildet, men er med i hesjingen han også.

Gjør det på gammelmåten

Her er hele familien i arbeid

Familien Bergquist sverger til hesjing når vinterforet til sau og geit skal berges. Alternativet er at graset blir stående og marka gror igjen.

Publisert Sist oppdatert

MISVÆR: I den vakre lille bygda Karbøl noen kilometer ovenfor Misvær har de i generasjoner sverget til å hesje høyet på staur. For det er bratt i Karbøl. Så bratt at moderne metoder ikke fungerer. Det er for bratt til at store traktorer og utstyr kan bevege seg på markene.

Reiste til Østerrike

-Vi tar vare på farsarven slik de har gjort i generasjoner i Karbøl, forteller bonde Harald Berquist.

- Dyrene våre elsker tørrhøy fra hesjer, sier han.

For tre år siden reiste han til Østerrike for å finne riktig traktor med ekstremt lavt tyngdepunkt. Traktoren han fant fungerer perfekt i bratte Karbøl.

Ulike metoder

Hesjing er, mer eller mindre “ut” i det moderne landbruk. De som fremdeles hesjer benytter enten fem eller seks strenger som det hesjes på. Noen bruker en såkalt stormtråd som klemmer ned graset på øverste streng. I Karbøl benytter de en metode med ikke å bruke stormtråd, men klemme graset mellom sjette og femte streng. da blir graset liggende selv om det blåser ganske kraftig.

Lavt stressnivå

Den som har levd noen år, bør huske den tiden da alle hesjet og bygdene i Salten var fulle av dem. Det var den tiden da slåtten i praksis varte hele sommeren, og ikke som i dag når rundballepressene freser rundt på marken og gjør slåtten unna på en liten uke.

Det var den gang da stressnivået var lavere. Mat og kaffe (og saft til barna) ble servert ute på jordet. Slåttefolket fikk seg en hvil, og praten gikk før man var klar for en ny hesje.

- Vi hesjer rundt 25 mål, og det blir bra for av graset, sier Harald Berquist.

I våte somre benytter Harald Berquist gårdens låvetørke som gjør at graset er helt tørt for lagring vinteren gjennom.

Powered by Labrador CMS