OPPGITT. Arild Moen er oppgitt over Statens vegvesen og hvordan han mener de har trenert avgjørelsen om hva som skal skje med hytta hans på Saltfjellet. Uvissheten har ført til at han og kona Unni Britt Arnesen Moen foretrekker å dra på tur med bobilen, og de hadde nylig returnert til Indre Salten da bildet ble tatt. Foto: Maria Edvardsen
OPPGITT. Arild Moen er oppgitt over Statens vegvesen og hvordan han mener de har trenert avgjørelsen om hva som skal skje med hytta hans på Saltfjellet. Uvissheten har ført til at han og kona Unni Britt Arnesen Moen foretrekker å dra på tur med bobilen, og de hadde nylig returnert til Indre Salten da bildet ble tatt.

Har ventet i 35 år på Vegvesen-svar

Arild Moen (81) vet fortsatt ikke hva som skjer med hytta på Saltfjellet. Det har blitt så utrivelig at han og kona heller velger camping.

Publisert Sist oppdatert

SALTDAL/BODEN: Det har gått 35 år siden de første planene kom om å bygge ny E6 over Saltfjellet. Med det ble mange hytter liggende i faresonen for riving. Dermed har hytteeierne verken ønsket eller fått lov til å investere i oppgradering. Det har også gjort det vanskelig å få solgt.

Ventet lenge

For tre år siden fikk flere av hytteeierne endelig beskjed fra Statens vegvesen om at hyttene skulle innløses, og at de skulle få kompensasjon for ulempene. Mange frykter likevel nok en utsettelse.
En av dem er Arild Moen (81) og kona Unni Britt Arnesen Moen (76). I år fikk de nok en beskjed fra Vegvesenet at de må vente i fire nye år.
- Vi har ventet i 35 år på at noe skal skje, sier Arild oppgitt på telefon fra en bobil i Boden i Sverige, hvor paret har valgt å feriere.

Liten trivsel

De har begynt å foretrekke campingferie foran å oppholde seg på hytta som ble bygd i 1965.
- Det er ikke artig å være på hytta lengre, når man ikke får gjøre det som trengs for å trives. Det er ikke det at vi trenger noe palass. Bare ei litt mer brukervennlig hytte med plass til litt besøk av familie.
I dag består den 40 kvadratmeter store hytta av ett soverom, stue og kjøkken.

Uvissheten

- Vi har ønsket i mange år å få et svar, så vi kan gjøre det vi ønsker med hytta. Og hadde vi kunnet få svar om vi får hytta innløst, kunne vi bygget ei ny hytte et annet sted.

- Er det lenge siden dere var på hytta?
- Vi var en tur ei natt i påska. Da vi var litt yngre brukte vi hytta nærmest hver eneste helg og ferie, sier Moen, som legger til at den langvarige uvissheten gjør at det blir litt utrivelig stemning.

- Klandreverdig

Det er et arbeid 81-åringen gjerne skulle sett at han var i gang med for lengst. Men nå kjenner han at han ikke er nøyaktig like sprek som han var før.

- Jeg kjenner jo at kreftene forsvinner, så å sette opp ei ny hytte nå vet jeg ikke om jeg orker, det ser litt dårlig ut, innrømmer han, og retter kritikk mot Vegvesenet.
- Informasjonen og samarbeidet med Statens vegvesen i denne saken har vært meget klandreverdig og elendig. De har rett og slett oversett oss. Tenk hvis de hadde brukt pengene de har brukt på reguleringsplaner på å løse ut hytter i stedet.

Vegvesenet ønsker å få revet hyttene i nærheten av den nye traseen, men de kan ikke kreve det, der hyttene ikke ligger midt i veibanen.

- Har vinglet sånn

Trond Arild Pettersen har hytte liggende noen hundre meter unna Arild og Unni Britt. Han har fått beskjed fra Statens vegvesen om at han kan få hytta si innløst hvis han ønsker det. Men han har ikke så stor tro på at det skjer med det første.
- De har vinglet sånn, så man vet jo aldri, sier han.

Tror ikke på innløsning

For Pettersens del er det uansett uaktuelt å la hytta stå.

- Vi får ei stor fylling like ved, og mister all utsikta, sier Pettersen og legger til: - En av hytteeierne på Saltfjellet har hatt flere kjøpere på hytta si, men de har gått bort fra kjøpet på grunn av usikkerheten rundt veien.

Powered by Labrador CMS