FAUSKE KOMMUNE. Flere av enhetene i Fauske har klart å snu den tidvis store vikarbruken i kommunen. Det er en forutsetning for at det skal være mulig å spare inn det som lagt opp til i det vedtatte budsjettet for neste år. Foto: Arild Bjørnbakk
FAUSKE KOMMUNE. Flere av enhetene i Fauske har klart å snu den tidvis store vikarbruken i kommunen. Det er en forutsetning for at det skal være mulig å spare inn det som lagt opp til i det vedtatte budsjettet for neste år.

Har spart store summer på redusert vikarbruk

Fauske kommune ligger an til å spare over 15 millioner kroner i bruken på vikarer, sammenlignet med fjoråret.

Publisert Sist oppdatert

FAUSKE: Fra 2015 og fram til i dag har Fauske kommune brukt 106 millioner på vikarer. Fra 2015 var trenden stigende i mange avdelinger i kommunen, men i år er bruken redusert betraktelig.

- Vi har jobbet systematisk med å redusere bruken av vikarer der vi kan, men det er ikke alltid vi kan, sier rådmann i Fauske kommune, Geir Mikkelsen.

Kommunen har rundt 1000 ansatte, og ifølge rådmannen vil det ikke være mulig å fjerne alle vikarutgiftene.

- En viss grad av ekstraordinær arbeidskraft har vi bruk for. Så er diskusjonen hvor stor skal den være, sier Mikkelsen.

For få ansatte

Tallene Saltenposten presenterer i dag viser utgiftene med all vikarbruk, uansett årsak. I tallene er det medregnet refusjon fra NAV, knyttet til langtidssykefravær og barselpermisjoner.

Hittil i år har kommunen brukt over 18 millioner på vikarer, mens det for hele 2017 ble brukt hele 36 millioner kroner.

Størst i helse

Det er helse og omsorg som står for størsteparten av denne utgiftsposten for kommunen, og det er i hovedsak to årsaker til at vikarbruken:

- Det ene er når noen er borte på grunn av sykdom eller ferie. Den andre grunnen er at vi leier inn ekstra folk for å kunne håndtere de oppdragene vi har, sier Nils-Are Johnsplass, kommunalsjef for helse og omsorg.

For mye å gjøre

Han mener hjemmetjenesten er underbemannet i forhold til oppdragsmengden, og at det bidrar til å gjøre vikarbruken høy.

- Når vi er for lite bemannet sliter vi ut folk, og sykefraværet blir høyere. Vi kommer inn i en ond sirkel, for å si det på en litt forenklet måte, sier Johnsplass.

Ikke flere fast ansatte

Kommunalsjefen regner med at hans avdelinger i år vil spare rundt 3,5 millioner kroner, sammenlignet med fjoråret.

- I regnskapet reduserer vi bruken av bemanningsbyrå med rundt 30 prosent sammenlignet med i fjor. Vi har jobbet systematisk med å få ned vikarbruken, og blant annet valgt å bruke mer penger på egne ansatte når de er tilgjengelig, sier Johnsplass.

Med jevne mellomrom kommer det forslag om å øke antall fast ansatte for å redusere bruken av vikarer. Men det er ikke mulig å gjøre for Johnsplass, fordi han bruker mer penger enn han får i budsjettet

- Penger i regnskapet er ikke det samme som penger i budsjettet. Det er pengene i budsjettet vi kan planlegge med. Hadde budsjettet for vikarer vært større, kunne vi flyttet penger derfra til fast ansatte. Men slik det er nå kan vi ikke flytte penger fra vikarbudsjettet, fordi vi bruker for mye penger, sier Johnsplass.

Kraftig besparelse

Til neste år regner Johnsplass med å spare enda mer, enn han har gjort i år. Etter at posisjonens budsjett ble vedtatt i kommunestyret torsdag, skal hele sektoren gjennom en stor omstilling.

- Vi reduserer med nesten 30 årsverk på i budsjettet innenfor institusjon og hjemmetjeneste for neste år. Det er årsverk som stort sett står tomme nå, og som vi har hatt problemer med å fylle. Derfor tar vi dem bort og organiserer tjenestene på en annen måte, slik at vikarbruken går ned, sier Johnsplass.

Mer kontroll

Går det som planlagt regner han med å spare ytterligere 5-7 millioner kroner i 2019, sammenlignet med 2018.

- For å få kontroll på kostnadene reduserer vi merkostnadene med vikarer. Det er der vi ryker big time, sier Johnsplass.

- Har dere tatt ut alt potensialet da?

- Vi har i alle fall tatt det første steget, også må vi se hvordan det går og på hva potensialet er da. Vi må tørre å tro at dette kan gjøres slik, også se hvordan vi kan bevege oss når dette har fått satt seg, sier Johnsplass.

Powered by Labrador CMS