TYDELIG LEDER. Lederen for sykepleierforbundet i Nordland, Gjertrud Krokaa, brker er klar i sin tale om deltid blant sykepleierne. Foto: Stig Bjørnar Karlsen
TYDELIG LEDER. Lederen for sykepleierforbundet i Nordland, Gjertrud Krokaa, brker er klar i sin tale om deltid blant sykepleierne.

Har løsningen på deltids-problem

- Problemet til ledere i kommuner som ikke får til å ansette sykepleiere på heltid, er at de er livredd for å øke bemanning

Publisert Sist oppdatert

Det sier Gjertrud Krokaa, lederen i Norsk sykepleierforbund av deling Nordland.

Stilte spørsmål

Det var Anne Goding (Rødt) som i et formannskapsmøte tidligere i mai stilte spørsmål om hvorfor det var så mange deltidsansatte blant Fauskes sykepleiere.

- Hva er det med Fauske og sykepleiere. De får jo dette til i andre kommuner, og i yrker med flest mannfolk og skiftarbeid? Spurte Anne Godding.

Hver tredje helg

Svaret fra kommunalsjef helse- og omsorg, Torill Mørhagen, var at de får ikke kabalen til å gå opp så lenge sykepleierne bare skal jobbe hver tredje, og ikke annen hver helg.

Det er et svar som sykepleiernes fagforeningsleder i Nordland ikke har særlig sans for.

- Det som er forskjellen på industrien og sykepleiere i kommunen er at i industrien har de nok bemanning. Dermed får de alle kabaler til å gå opp, uten å jobbe for mange helger,

Lav bemanning

- Men i helsevesenet er grunn-bemanningen så marginal at det går på stumpene løs. De er livredd for å ansette folk, og de er livredd for at det skal forekomme at sykepleierne får en time eller to midt uka der de får litt god tid, sier Krokaa.

Hun minner om at pasientene har samme pleiebehov og samme diagnoser om det er helg eller hverdag. Hun viser også til at det er langt høyere terskel for sykehjemsplass i dag enn før.

Koster ikke mer

- Tidligere fikk folk sykehjemsplass når de var litt skrøpelige. Nå får de det først når de har flere diagnoser. Klart det gir økt arbeidspress, og burde betydd flere sykepleiere, sier Krokaa.

- Men er ikke ditt svar klassisk; løs problemene med å bevilge penger som de i Fauske kommunes tilfelle ikke har?

- Nei, absolutt ikke. Økt bemanning betyr ikke økte utgifter. Når grunnbemanningen økes, blir det lavere sykefravær og dermed både mindre behov for vikarer og mindre behov for innleie av utenlandsk arbeidskraft, sier Gjertrud Krokaa.

Hun viser til Sauherad kommune som et eksempel på at hennes teori har slått til.

Vikar-milliarder

- Jeg mistenker også de kommunale lederne for at de ønsker flest mulig deltidsstillinger blant sykepleierne. For da har de sin egen kommunale vikar-pool i de som jobber lav prosent, og selvsagt ikke klarer seg med det.

- Sykehus og kommuner i Norge bruker milliarder på å leie inn vikarer. Penger de kunne ha brukt til å ansette flere sykepleiere. Dessverre fortsetter det sånn år etter år, sier Gjertrud Krokaa.

Ond sirkel

- Det blir en ond sirkel andre veien, for lav grunnbemanning gir mer fravær. Sykepleierne klarer ikke å stå i jobber der de for eksempel er alene på nattevakt med 70 krevende pasienter.

- Dermed blir sykefraværet enormt. Hadde de i det minste vært to på vakt, ville det vært lettere å gå på jobb om man hadde litt vondt i hodet, sier Gjertrud Krokaa.

Powered by Labrador CMS