GRÜNDERE. Norskin-gründeren Michael Meyer Nilsen sitter her som nummer to fra høyre, sammen med andre unge gründere på polarskuta på Frammuseet i Oslo.
GRÜNDERE. Norskin-gründeren Michael Meyer Nilsen sitter her som nummer to fra høyre, sammen med andre unge gründere på polarskuta på Frammuseet i Oslo.KONGEPARET. Det norske kongeparet på polarskuta på Frammuseet i Oslo der også det nederlandske kongeparet møtte unge norske gründere.

Gründere fikk kongelig oppmerksomhet

Denne uken fikk Norskin-gründer Michal Meyer Nilssen og syv andre engasjerte unge deltakere møte det norske og nederlandske kongeparet.

Publisert Sist oppdatert

OSLO/FAUSKE: Det skjedde på polarskuta på Frammuseet i Oslo. Møtet handlet om situasjonen og fremtidsutsiktene for Arktis, og ble arrangert av den nederlandske ambassaden og Arctic Frontiers.

- Stas

- Norge og Nederland har sterke historiske bånd til hverandre og til Arktis, hav- og landområdene omkring Nordpolen. Så det var et naturlig sted å diskutere muligheter og utfordringer på området, forteller Michal Meyer Nilssen

- Jeg syns at det er veldig stas at de kongelige engasjerer seg og anerkjenner oss for den jobben vi gjør arktis, sier han.

Fiskeskinn

Gründeren Michal Meyer Nilssen som bor i Bodø, har startet med foredling av fiskeskinn i de gamle lokalene til Salten Laks på Holstad. Han har et aktivt engasjement for bærekraftig produksjon og ressursutnyttelse.

Som representant for fremtidens arktiske entreprenører snakket han om det unike økosystemet vi har for bærekraftig og økologisk produksjon av laks i fjordene. Og hvordan vi kan utnytte disse naturgitte fordelene til å produsere fremtidens skinnmaterial med fokus på bedre sporbarhet, miljøpåvirkning, dyrevelferd og selvfølgelig med ingen bruk av tunge metaller i produksjon.

Utfordringene

Hva var utfordringene dere snakket om med de kongelige?

- Jeg startet med å sitere Terje Nilsen: «Det e nu det må skje, det e nu vi e te» og la til at Bodø nå blir Europeisk kulturhovedstad 2024 bevise at der vi bor og lever virkelig er stedet for muligheter, sier Nilssen.

Han snakket også om utfordringene vi har med å dyrke nok entreprenøriell kompetanse i arktis.

Skape noe

Det handler om å kunne håndtere endringer, takle usikkerhet, bruke de ressursene man har tilgjengelig på en fornuftig måte og ta ut det kreative som bor inne i oss for å skape noe.

Samt opplyse om hvor viktig de sosiale og miljømessige aspektene kan bli i fremtiden for å skape konkurransefortrinn og tiltrekke oss attraktive folk som vil jobbe og bo her i Nord, sier Nilssen.

Bygge bedrifter

- Vi er altså så rik på naturressurser og har så gode forutsetninger til å bygge bedrifter på disse. Forvalter vi dette på en god og forsvarlig måte vil vi kunne lykkes med å skape morgendagens arbeidsplasser, sier Nilssen.

- Hvordan responderte de kongelige?

- H.K.H Dronning Sonja var veldig opptatt at vi måtte videreføre dialogen og oppfordret oss alle til å reise på studietur til Svalbard. H.K.H Dronning Máxima av Nederland var veldig nysgjerrig på hva som brakte oss til bordet og hva som var den sterkeste motivasjon i vårt arbeide. Det var enormt å få snakket med dem på så nært hold.

Andre deltakere

Fra Norge deltok også Astrid Regine Nässlander fra Engeløya, kjøkkensjef og gründer av HØST matverksted, Ole Martin Melbøe Nygaard fra Harstad, leder av Ungdommens fylkesråd i Troms og Finnmark, og geografistudent Anja Márja Nystø Keskitalo ved NTNU i Trondheim.

Hun skriver master om samiske reindriftsområder og er tidligere medlem av den samiske ungdomsorganisasjonen Noereh og Arctic Frontiers Student Forum.

Powered by Labrador CMS