Gjestene strømmer til Jakobsbakken og Mor Mosti sin spesialitet
(SULITJLEMA) Fjellkafeen på Jakobsbakken er åpen for sommeren, og byr på mer enn noensinne.
Gradestokken viser 30 nådeløse varmegrader, selv oppe i fjellet, men i Messa på Jakobsbakken er stemningen god.
Bare den vanvittige utsikten mot Sulitjelma-massivet med sine spektakulære topper kan toppe den.
Det er den tredje sommersesongen, fjerde om man tar med prøveprosjektet, og Mona Mosti og Thor Åge Jensen er glade for og stolte av å kunne tilby kortreiste spesialiteter på Jakobsbakken.
- Det er den tredje ordentlige, og vi kunne ikke fått en finere start. Se på dette været da. Det er helt fantastisk, sier Mona inne på kjøkkenet i Messa.
- Mor Mosti har gjort gode forberedelser og bakt nok sellkaker til sommeren?
- Hun har det da. Jeg har fryseren full av tusen sellkaker, ler hun.
De bakte hun denne uka.
Hun startet med sellkakene, som er tradisjonsmat fra Vatnbygda, som en hobby og for å hedre Vatnbygdas nasjonalrett. Men baker hun nå så mye at det er et ord, eller finner hun fortsatt glede i det?
- Dert er mye arbeid, men det er fortsatt artig når man ser at folk synes det er godt. Det er ikke et ork, men noe jeg gjør for at vi skal kunne selge det og spre det rundt, sier hun.
Sellkakene jobber hun med å få til noe større med, og hun har fått støtte fra Innovasjon Norge. Kanskje kan de produseres for salg i butikk, kanskje kan hun i framtiden reiser rundt på for eksempel festivaler og tilby produktet der.
Nå skal de ha kafeen åpen hver dag mellom 12 og 16, i alle fall ut juli måned, og så ser de det an i august.
- Hvordan har starten vært?
- Bra. det har vært et jevnt sig. Og folk kommer på ulike tidspunkter. Det er bra for å unngå kø og for at vi da får pratet med folk og fortalt historien om Jakobsbakken.
For tiden mener hun det går greit med tanke på smittervernet. De vasker og sprayer inne i kafeen, forholder seg til et maks antall besøkende og med det flotte været kan de nå også bruke uteområdet.
- Folk har forståelse for at lokalet er av den størrelsen det er, og hvis det er fullt så går gjerne folk seg en tur mens de venter, sier Mona.
Kundene hittil i år er nesten bare turister, ikke så mange kjente fjes som tidligere.
- Det er masse folk sørfra og nordfra som virker som om de har funnet ut at "nå skal vi ta oss tid til å dra til Sulitjelma for det har de lenge tenkt på". Det hører vi flere ganger om dagen.
- Sulis er blitt en plass folk ønsker å se og oppleve, sier hun blidt.
- Når de spør, etter å ha spist sellkakene, hva de skal gjøre videre, hva sier du da?
- Supertipset er gruvemuseet og besøksgruva, men også den vandringen som er her oppe. Å vandre her oppe og se på bebyggelsen, høre historiene. Det er veldig mange som setter pris på det.
Hittil i sommer og den kommende uka er det hun og Thor Åge som drifter Fjellkafeen. etter det skal Maia og Sofie Timonen Sjø overta. De har allerede en sommer bak seg i kafeen og verdifull erfaring fra kafedrift i Messa.
- De er helt fantastiske, de jentene. De kan mat, de er serviceinnstilte og de er veldig blide og hyggelige, sier Mona.
De to begynte som 15-åringer i fjor sommer, og oppskrifta til de spesielle sellkakene er opprinnelig fra tvillingenes tippoldemor. De består av lefser laget av søt deig og fenalår, og smaker himmelsk med en kopp kaffe eller en kald brus.
På Jakobsbakken er også VM-bordet fra ski-VM i Seefeld på plass i stua. Der er signaturene til medaljevinnerne på plass.
I tillegg selges det Sulis- og Jakobsbakken-historie i bok- og brosjyreform, lokal kunst, såpe, t-skjorter og Mor Mosti sin sjokolade.
Det er veldig mange grunner til å ta en tur til Jakobsbakken i sommer.