SNØ-SKAPT PODIE. Geir Olsen oppdaget ved en tilfeldighet at smeltet tinn i møtet med ren og tørr snø skapte det som i dag brukes som et slags podie for små-rypene. Foto: Alle foto: Kenneth Strømsvåg
SNØ-SKAPT PODIE. Geir Olsen oppdaget ved en tilfeldighet at smeltet tinn i møtet med ren og tørr snø skapte det som i dag brukes som et slags podie for små-rypene.

Geir er en mann som er stinn av tinn

Det går i ryper for Geir Olsen. Ryper og virkelig bare ryper. I verkstedet tryller han fram de lekreste mini-rypene.

Publisert Sist oppdatert

SULITJELMA: Utgangspunktet er grunnstoffet Sn. Eller tinn, om du vil.

- Du må bli med inn her, da. Det er her det skjer.

64-åringen tripper lett utålmodig, før han leder an. Inn i det som ved første øyekast ligner en slagmark, med remedier her og verktøy der. Det skal raskt erfares at det er sirlig orden over sakene.

Nyter timene

Et nytt blikk i retning av Geir viser at noe skjedde i det han tråkket over dørstokken. Det er som skuldrene er sluppet litt ned. Det anes et enda mildere drag over ansiktet enn det han møtte oss med minutter tidligere.

- Her inne har jeg det veldig bra. Jeg liker å pusle med sakene mine og trives godt med å skape disse små oppsettene, som jeg kaller dem.

Disse oppsettene er små utsøkte komposisjoner bestående av ryper. Noen har to. Andre fire. Felles for dem alle er at de er skapt ene og alene av Geir Olsen. Og en anelse tinn. Eller strengt tatt mye mer enn en anelse.

FIRE I TALLET. Noen er i par, andre del av et firkløver. Slik ser oppsettene ut i fiks ferdig stand. Foto: Kenneth Strømsvåg
FIRE I TALLET. Noen er i par, andre del av et firkløver. Slik ser oppsettene ut i fiks ferdig stand.

Møysommelig prosess

64-åringen gjør jobben fra A til Å. Den innebærer å skaffe til veie tinn, former skal støpes og tinn skal smeltes. Så skapes små-rypene som monteres på en liten sokkel som gir inntrykk av at det er et lite stykke natur som underlag. Deretter spraymales rypene og soklene. Rypene blir hvite. Underlaget sorte.

- Det er igrunn ganske mye jobb med hele prosessen. Så det blir jo ikke rare avkastningen. Men det er nå heller ikke det viktigste. Det viktigste for meg er den gleden jeg kjenner av å lage dette, og den følelsen det gir meg. Å skape noe fint, sier Geir som holder hus med samboer Tove i Bursi.

RYPER I FLENG. Disse små-rypene venter på å få bli en del av et fellesskap skapt av rype-entusiasten i Bursi. Foto: Kenneth Strømsvåg
RYPER I FLENG. Disse små-rypene venter på å få bli en del av et fellesskap skapt av rype-entusiasten i Bursi.

Ivrig rypejeger

Det er ryper det går i, for blide
Olsen. Ryper og bare det.

- Det er jo enkelt og greit de fineste fuglene. Jeg er fascinert av hvordan de lever, og hvordan de klarer seg gjennom tøffe vintre. Og så smaker de jo så godt også. Da blir det jo ikke bedre, humrer tinnrype-makeren, som selv har vært en ivrig rypejeger gjennom 45 år.

- Det har blitt noen tusen i løpet av årene. Så jeg har kunnet nyte ganske mange kvelder med aldeles herlig snacks på fatet.

Salget tok av

Geir Olsen er på ingen måte ukjent med å få utløp for kreativiteten og skapergleden sin. I mange år var det tre som var hans spesialitet, som bjørk, rogn, lerk og selje. Ikke få er de som i dag har et hjørneskap skapt av Geir, eller som kan kaste
et blikk på ei nydelig klokke med
rypedekor, for å oppdatere seg på tiden gjennom dagen.

De små rypene i tre ble også populære, og gikk som varmt hvetebrød.

- Jeg hadde utsalg via Husfliden, og det tok av en periode. Jeg kunne få bestillinger på ett tusen eksemplarer. Det ble litt mye, men så har jeg aldri vært så flink til å si nei, innrømmer rype-entusiasten.

MAGIENS ARNESTED. På denne benken tryller Geir Olsen fram sine vakre rype-installasjoner. Foto: Kenneth Strømsvåg
MAGIENS ARNESTED. På denne benken tryller Geir Olsen fram sine vakre rype-installasjoner.

Fra tre til tinn

Nå har han byttet ut tre med tinn, og trives godt med det. Kan hende har du vært en tur på Jakobsbakken, og sett rypene utstilt på Fjellkaféen?

- Akkurat nå er det stillstand i virksomheten. Det er fordi jeg bare lager disse rypene i perioden der den tørre og rene snøen ligger i landskapet.

Egen metode

Årsaken til akkurat det er teknikken Geir bruker for å lage soklene som rypene monteres på.

- Det er en litt artig historie. Jeg skulle helle ut litt smeltet tinn, og gjorde det ute i snøen, for å kjøle det ned. Da jeg plukket det opp igjen oppdaget jeg at det hadde blitt til en fin liten sak som passet perfekt som et underlag. Tinnet jobber seg langsomt gjennom snøen, og da dannes det du ser her, sier Geir, og viser fram det som senere skal bli til et lite podie for framtidige ryper.

TINN I MENGDER. Samme dag som vi besøkte Geir Olsen i Bursi kom hans trofaste tinn-leverandør innom. Her er noe av grunnlaget for vinterens aktiviteter i boks. Foto: Kenneth Strømsvåg
TINN I MENGDER. Samme dag som vi besøkte Geir Olsen i Bursi kom hans trofaste tinn-leverandør innom. Her er noe av grunnlaget for vinterens aktiviteter i boks.

Egen tinn-leverandør

Soklene veier tungt. Tinn i kompakt form gjør gjerne det. Avisas utsendte undres over hvordan han Geir skaffer tinnet han bruker en del av. Springer han innom tinn-
utsalget?

- Ha ha, nei jeg gjør nok ikke det. Skulle jeg kjøpt ren tinn så hadde det blitt en kostbar affære, og en lite lukrativ virksomhet ville blitt til et tapsprosjekt. Jeg har fått kontakt med den dame som driver en liten bruktforretning, så da får jeg jevnlig leveranse av lysestaker, tinnfat og annet som har tinn i seg. Så skreller jeg bare unna gips og slikt som dette også består av, og så har jeg tinn. En kjekk løsning, konstaterer rype-gale Geir Olsen.

Powered by Labrador CMS