Helt siden Ivar Arne Leifseth så seg nødt til å legge ned gårdsdrifta, har han tenkt på hvordan eiendommen hans på Finneid best kan utnyttes.
Nå har Leifseth en konkret plan for bygging av det han omtaler som et unikt boligprosjekt, og har søkt kommunen om å omregulere området til boligformål.
– Dette prosjektet er et mulighetsområde for boligutvikling i Fauske kommune, sier Leifseth.
Sikret gården
I 1996 ønsket politikerne i Fauske kommune at den nye veien som går opp til Finneid barneskole skulle gå over store deler av den sentrale eiendommen hans.
Den gang brukte han store deler av sparepengene sine for å sikre gården. Han investerte i fjøsen og laget en reguleringsplan for området som gjorde at kommunen ikke fikk laget en vei over de sentrale jordene, slik de ønsket den gang.
– Hadde jeg ikke tegnet planen som var oppe i kommunestyret i 1996, så hadde dette området allerede vært nedbygd. Jeg tegnet den for å sikre landbruket her, sier Leifseth.
Ga opp
Det gikk ikke etter planen.
I 2008 var det ubønnhørlig over for gårdsdrifta Ivar Leifseth overtok etter sin far.
– Vi ga opp sauedrift fordi rovdyrene tok mange dyr og presset resten ned i det nye boligfeltet i Hauan. Det er for mye stein i jorda til grønnsaksproduksjon. Gården var ikke drivverdig lengre, sier den tidligere gårdbrukeren.
Låst inne
Han mener kommunen har godtatt mange prosjekter opp gjennom årene, som har rammet muligheten til å drive gården.
– Vi bygde opp fjøsen for å holde sauer, så kom veien, det ble flere rovdyr og utbyggingen i Hauan fortsatte. Dermed var det ikke liv laga til slutt, sier Leifseth.
Han håper derfor at Fauskes politikere ser på realitetene i saken og reguleringsplanen som skal opp til vurdering i kommunestyret.
– De må se på hvor mye tilgjengelig jordbruksareal vi har. Det er ikke drivverdig, dels fordi eiendommen er låst inne av annen bebyggelse kommunen har godtatt. De kan ikke låse inne jordbruket og samtidig stoppe utbygging, mener Leifseth.
Kolonihager
Etter et besøk hos plan- og byggavdelingen i Fauske kommune ifjor, satte han Norconsult på jobben med å lage en reguleringsplan for området.
– Vi ønsker at det skal bli et helt spesielt område med rimelige boliger, kolonihager, store lekeområder for ungene og tilrettelegging for en trygg skolevei, sier Leifseth.
På tegnebrettet ligger det en kombinasjon av leiligheter, rekkehus og eneboliger.
– Det blir det første boligområdet i Nordland med kolonihage. Det ønsker vi fordi det er en økt etterspørsel etter muligheten for å dyrke egen mat, sier Leifseth.
Aldersbygg
Han ønsker å lage et boligområde som favner bredt, alt fra småbarnsfamilier til eldre.
– Eldrebølgen som kommer utløser et økende behov eldreboliger. Trenden fra andre steder i Norge og i Europa viser en økende etterspørsel for bokollektiv for friske og aktive eldre. Vi har derfor tegnet inn et aldersbygg, der eldre beboere kan oppleve et sosialt fellesskap og ha en trygg og aktiv alderdom, forklarer Leifseth.
Han ønsker å finne en lokal utbygger som vil gjøre prosjektet til virkelighet, og har tro på lønnsomheten.
– Det er rimeligere å bygge her enn mange av stedene som er bygd ut på Fauske de siste årene, og da vil boligene bli mer tilgjengelig for unge og eldre, mener Leifseth.
Nok tomter
Planene hans har vært til vurdering hos Fauske kommune, og de er ikke positivt til å bygge ned landbrukseiendommen.
Det er det i hovedsak to grunner til. For det første mener kommunen at de har nok boligtomter tilgjengelig.
– Ved å igangsette planarbeid hvor jordbruksareal av høy verdi omreguleres til boligformål vil kommunen underminere sine egne strategier i nylig vedtatt kommuneplan, samt skape presedens for bit-for-bit utbygging av jordbruks-
areal, skriver rådmannen i sin vurdering.
Han forventer klager fra Fylkesmannen om prosjektet går videre.
– Kommunen må vurdere hvor mye ressurser en ønsker å bruke på saksbehandling av en slik plan, skriver han i saksutredningen.
Tomter for 30 år
For det andre mener rådmannen at det er nok tilgjengelige boligtomter i kommunen.
Totalt har Fauske kommune 213 tomter tilgjengelig innenfor to kilometer av Fauske sentrum, og 180 dekar med arealer satt av til boligformål.
– Det viser at det i praksis ikke er behov for mer areal til boligformål de neste 30 årene, skriver rådmannen i saken som var oppe i planutvalget.
Den er nå videresendt til kommunestyret, uten at saken er realitetsbehandlet i utvalget.
Ikke tomter
Ivar Leifseth mener boligprosjektet ikke kan sammenlignes med å legge ut frittstående tomter, og at argumentasjonen om at det er nok boligtomter derfor ikke treffer.
– Dette er ikke enkelttomter, men et helt boligområdeprosjekt som ikke ligner på noe av det vi har på Fauske fra før. Det handler om å tilby attraktive tomter og bo-områder som markedet etterspør. Det vil være interessant både for boligkjøpere fra Fauske og potensielle tilflyttere/pendlere fra et presset boligmarked i Bodø, beskriver Leifseth.
Han er også uenig i at eiendommen har stor verdi som landbrukseiendom.
– Vi måtte legge ned fordi det ikke var drivverdig verken med dyrehold eller grønnsaker, dermed er eiendommen verdiløs som gårdsbruk, sier han.
Attraktivt
I saksutredningen fra 1996 der kommunen så på alternative veier opp til Finneid skole, kommer det fram at de den gang vurderte området som attraktivt for boliger.
– Dette alternativet utløser et meget attraktivt boligområde, står det i utredningen.
– Planene for sammenkobling med Liaveien den gang er en del av løsningen vi nå har tegnet, og vil gi en raskere og tryggere skolevei for barn og unge i området, sier Ivar Leifseth.
Han mener fortetning her vil være i tråd med utbygningsprinsippet Fauske kommune har.
– Dette prosjektet vil gi flotte
bomuligheter med nærhet til det meste; kollektivtilbud, barnehage, skole, butikk, turområder, idrettsa-
nlegg og Fauske sentrum, avslutter Ivar Leifseth.