SIKRING. Inger Marie Kvarum, Paul Hjemås og Anita Robertsen viser fram en liten plastremse som er satt opp etter at det ble etterlyst sikring av den dyp grøft på Hageneshaugen. De er redd for at noen av 18 barna i boligfeltet kan komme til å skade seg. Foto: Tarjei Abelsen
SIKRING. Inger Marie Kvarum, Paul Hjemås og Anita Robertsen viser fram en liten plastremse som er satt opp etter at det ble etterlyst sikring av den dyp grøft på Hageneshaugen. De er redd for at noen av 18 barna i boligfeltet kan komme til å skade seg.

Frustrerte naboer til byggefelt:

- Ingenting har skjedd, men det bygges videre

Velforeningen på Hageneshaugen er frustrert og oppgitt. Den farlige grøfta i byggefeltet står fortsatt urørt, mens kommunen gir nye byggetillatelser.

Publisert Sist oppdatert

VALNESFJORD: - Det er både beklagelig og frustrerende. Vi har veldig klart og tydelig formidlet at det ikke tjener feltet at det gis nye byggetillatelser. Vi føler at stopp i nye byggetillatelser er det eneste pressmiddelet som er igjen, sier Inger Marie Kvarum, leder i velforeningen.

Det har stormet rundt det attraktive byggefeltet i Valnesfjord nesten helt siden starten for over ti år siden, og feltet har byttet eiere en rekke ganger.

De siste årene er det spesielt en flere meter dyp grøft som har skapt bekymring for velforeningen, som frykter at barn kan skade seg alvorlig.

Kontakt

I juni hadde velforening et møte med kommunen, men så langt har ingenting skjedd. Gjentatte purringer fra Hageneshaguen Velforening i etterkant har heller ikke blitt besvart, ifølge Inger Marie Kvarum:

- Ingenting har skjedd i saken så langt, såvidt oss bekjent.
Etter at de tok saken opp i Saltenposten i sommer, tok eier av feltet, Daniel Furnes kontakt - og skal ha formidlet at han mener det ikke var i noens interesse å lukke grøfta. Det ville bare gjøre at arbeidet så langt var bortkastet.

- Vi imøtekom han og sa at vi mener det er en partssak mellom han og kommunen, men at vi gjerne kunne være med i møte om saken, sier Kvarum.

Uheldig

Leder for plan og byggesaksavdelingen, Rune Reisænen, bekrefter at de ikke har hatt kontakt med partene om saken siden i sommer.

- Det er uheldig at vi ikke får svar. Jeg jobber selv i offentlige tjeneste, og vi må forvente at henvendelser besvares, sier Kvarum.

Det velforeningen ønsker, er at grøfta sikres slik at ingen av de mange barna i området kan skade seg der.

- Det er fortsatt samme status i saken som i sommer, og vi er frustrerte. Vi kunne fulgt saken enda tettere selv også, men når vi gjentatte ganger opplever å ikke få svar så blir det mer sporadisk. Vi føler oss maktesløse, sier Kvarum.

Svarer ikke

Ifølge Reisænen i Fauske kommune vil de plukke opp saken i nær framtid, og at det vil gå ut et nytt brev til eieren av feltet.

- Eier har allerede pålegg om å gjøre noe med grøfta. Vi vil ta saken videre og det går snart et brev ut til eier, sier Reisænen.

- Vil dere varsle sanksjoner?

- Vi har mulighet til det, men jeg ønsker ikke å si noe om hva vi skriver til eier, før brevet har gått ut, sier Reisænen.

På spørsmål om hvorfor velforeningen ikke får noen svar hos kommunen, skylder han på høyt press mot etaten.

- Jeg mener det er gitt svar, men det er mulig det er noe som har blitt liggende.

Mulig kjøper

Reisænen opplyser at han har vært i møter med mulige nye kjøpere av feltet.

- Jeg har hatt møte med noen mulige interessenter for å kjøpe feltet, fordi det har vært spørsmål knyttet rundt status i feltet, sier Reisænen.

- Velforeningen reagerer på at det er gitt en ny byggetillatelse i høst, da de mener det er et av få pressmidler igjen. Hvorfor har det skjedd?

- Vi kan ikke nekte å innvilge byggesøknad i den øvre delen av feltet, der det er tilgjengelig vei, vann og avløp. Eier har solgt tomten til noen som vil bygge hus, og det kan vi ikke nekte dem, sier Reisænen.

Ikke lønnsomt

Eier Daniel Furnes forklarte i et oppslag i Saltenposten i sommer, at han mener kommunen selv må være et ansvar for at det nå ikke er nok tomter til å finansiere sluttføring av infrastrukturen.

Vann og kloakk skulle etter planen på plass i den omstridte grøfta, men ifølge Furnes har kommunen gitt så mange dispensasjoner til tidligere eiere, at det ikke er lønnsomt å ta kostnaden.

Furnes mener også at kommunen påførte han økte kostnader, da først skal ha gitt muntlig tillatelse til grøftegravingen med lovnad om å gi den også skriftlig. Den kom aldri og da la entreprenøren ned arbeidet, for ikke å påføre seg selv ansvar for en ureglementert jobb.

Powered by Labrador CMS