TØFT BUDSKAP. Jonny Finstad ga Kenneth Svendsen det tøffe budskapet at partiet han representerte på Stortinget er i ferd med å prioritere ned E6 utenom Fauske sentrum. Foto: Stig Bjørnar Karlsen
TØFT BUDSKAP. Jonny Finstad ga Kenneth Svendsen det tøffe budskapet at partiet han representerte på Stortinget er i ferd med å prioritere ned E6 utenom Fauske sentrum.

Frp kan knuse E6-drøm til Fauske

Fremskrittspartiet kan være i ferd med å sette en stopper for Kenneth Svendsens plan om å få E6 lagt utenom Fauske sentrum.

Publisert Sist oppdatert

FAUSKE: Stortingsrepresentant Jonny Finstad (H) var så vidt innom denne problemstillingen da han var på besøk på Fauske tidligere denne måneden.

- Har snudd

Han viste til at Frp har snudd når det gjelder at prosjektet Hålogalandsveien til ti milliarder kroner kan finansieres etter OPS – offentlig og privat samarbeid. OPS innebærer at de offentlige bevilgninger spres over 25 år.

Hvis man ikke kan finansiere på denne måten, må bevilgningene tas over mye kortere tidsrom, og det blir lite penger igjen til for eksempel E6 utenom Fauske og ny E6 gjennom Sørfold.

- Jobber

Kenneth Svendsen, som nå er prosjektleder i Fauske kommune, var stortingsrepresentant for Frp i 20 år fram til 2017. Han vil heller ikke kommentere om det er problematisk å få Frp’s politikk rett i fleisen.

- Jeg jobber like hardt for å få E6 ut av sentrum, uansett hva Frp mener, men mitt inntrykk er at Frp støtter vårt prosjekt, sier han.

Bare oppdeling

Da spør vi i stedet stortingsrepresentant Kjell Børge Freiberg: Skal veipartiet Frp, som i regjering har løftet veibevilgningene til historiske høyder, nå skal sette en stopper for de fremste veiprosjektene i Salten?

- Dette er det reneste visvas. Vi har ikke sagt et ord om å ta bort OPS-finansieringen, sier han.

- Dele opp

- Det vi har sagt er at vi ønsker å dele opp anbudene sånn at norske entreprenører kan ha mulighet til å være med i konkurransen, sier Freiberg.

- Vi betaler milliarder for at norske entreprenører skal holde hjulene i gang, og da må få brutt ned kontraktene sånn at de kan være med å konkurrere om de store prosjektene.

- Når anbudene er så enormt store, er det bare noen få internasjonale aktører som har mulighet til å få dem. Da blir våre egne entreprenører stående med gravemaskinene parkert ved siden av veien, sier Kjell Børge Freiberg.

For sent

Jonny Finstad sier at Freiberg her trekker opp en grei debatt, men at den fant sted i 2017 da prosjektet ble vedtatt, og at man nå må forholde seg til det.

- Det går ikke an å dele opp prosjektet uten å oppnå flere års forsinkelser, for da må alt igjen kvalitetssikres og omarbeides og sees i en ny sammenheng. Forutsetningen endres, og det er stor risiko for at det blir mindre penger igjen til andre prosjekter, sier Finstad.

Leier inn

Han viser også til at norske entreprenører har utviklet seg enormt de siste årene. De har endret sin kontrakts-strategi, og de får nå flere anbud enn utenlandske.

- I tillegg viser all erfaring at selv om en stor utenlandsk aktør får hovedentreprisen, så er det ofte mange norske underentreprenører som blir leid inn og gjør mye av arbeidet med veien, sier Jonny Finstad.

Powered by Labrador CMS