- Det er noen som har brutt seg inn og prøvd å stjele oppskriften, forteller Mailinn Hasselbergsen Nordvik på 11 år.
Hvem kan denne mystiske tyven være som ønsker å ta barnas iskrem-oppskrift? Det er noe barna skal prøve å finne ut av som forskere ved Forskerfabrikken.
Sola skinner gjennom skyene på himmelen, klokka bikker ni og de 26 elevene begynner å samle seg opp til nok en dag på Rognan barneskole. Det er mye som står på arbeidsplanen for dagen, men aller først skal de ha felles lek for å få brukt litt energi. For i følge Ayse Karadas, en av instruktørene på fabrikken, skal de bruke hodet mye.
Bok-sisten sørger for rop om hjelp, løping og mye latter, så det er ingen tvil om at elevene har det som plommen i egget i forskerlivet.
Så ropes det inn til dagens første oppgave, noe de må gjøre hver morgen. Nemlig kodeknekking. De får utdelt en kode med bokstaver, så løse regnestykker. Resultatet vil vise en ingrediens i oppskriften til en deilig iskrem de skal lage på fredagen.
Grunnen for at kodeknekking må til? I fjor vant de nemlig prisen for beste iskrem og de mistenker at noen har prøvd å bryte seg inn for å stjele oppskriften.
- Det kuleste er kanskje innbruddet, selv om det egentlig ikke er ekte. Det er ikke blodet heller, forteller Luna Amalie Naustvold på 11 år.
Etter at ungene knakk dagens kode, som var isbiter, så måtte de utføre en ny oppgave som forskere. Teste og finne ut av blodtyper. Utstyret skal fram, vernebrillene på og væsker som eddik blir tatt i bruk.
- Det lukter maurpiss, kommer det fra en latterfull elev når de lukter på hva de har fått på bordet.
Kunnskapen de får på øvelsen kan være viktig i senere tid, men akkurat nå er det veldig viktig for åstedet. Det var blodspor der og de kan nå eliminere én mistenkt, med kun to igjen.
- De får lært om energi, bærekraft, elektrisitet, vann og vært kreative. Også får de lage iskrem, som er veldig, veldig viktig, ler den andre instruktøren på fabrikken, Simen Eide Næss.
Begge instruktørene har en rikelig utdanning bak seg. Han har master i datavitenskap, hun skal starte på master i molekylær biologi.
- Blodtyper er gøy. Jeg syns det er gøy å lære bort og hjelpe andre på skolen til vanlig ellers, men det å lære bort til barn blir på et helt annet nivå. Så jeg blir nok ganske stolt på slutten av uka, forteller Ayse.
De viser begge en stor interesse for faget og elevene som er der. Selv med mye energi og støy, er det viktig for dem at elevene får en interesse for skolen gjennom forskerfabrikken.
I friminuttet bestemte jeg meg for å finne ut av om hva som er det gøyeste, kuleste og om interessen for skolen vokser. For enkelte av elevene er dette tilfellet, men som en bonus får man seg mange nye venner.
- Jeg ble med fordi jeg kjedet meg hjemme og hørtes gøy ut. Nå har jeg fått meg nye venner, lært masse ting og gjort masse ting, forteller Stig Ole Karlsen Knutsen på 12 år.
- Det er ganske spennende og du gjør mye mer her enn på skolen. Det blir mer fysiske oppgaver og jeg føler hvertfall man lærer mer da, mener Mailinn (11).
Mysteriet om innbruddstyven som prøvde å stjele oppskriften til iskremen er også noe elevene blir engasjert i.
- Jeg syns det er artig å lære ting vi ikke får lært på skolen og tyveriet som vi måtte løse, mener Hannah Nylund på 11 år.
Venninnen hennes fra samme klassetrinn er enig.
- For meg er det litt det samme. Det er spennende for vi er jo små og får aldri prøvd sånne ting, smiler Julie Mari Karlsen på 11 år.
Friminuttet er over og forskerspirene er klare for nye oppgaver.
Instruktør Simen starter først med en øvelse om strøm og energi, hvor alle barna må holde hender for å løse oppgaven. Det er mange som rekker opp hendene og stiller mange forskerspørsmål.
- Jeg liker når de rekker opp hendene, det er så bra at de lurer, mener Ayse.
Energinivået skal riktignok ta et steg høyere på en øvelse fylt med fyrstikker, magnesium, såpebobler og eddik. Samlet forteller jentegjengen hva det lukter.
- Sterkt, kvalmende, surt, forteller jentene, før den siste hoster seg fram til svaret at det er eddik.
Så hva enn skal de gjøre med alle disse ingrediense. Emil Bentsen på 12 år forklarer hele prosessen.
- Vi skal ta et sugerør i eddiken og så i såpeboblene slik at det blir luftbobler. Da skal vi tenne på boblene.
- Er det skummelt?
- Nei, men vi må ha på vernebriller slik at vi ikke får det i øynene, sier han.
- Så sier det et stort poff, kommer det fra Julie.
- Tenn på den, tenn på den, høres fra en gruppe.
Det største panget håper de alle at de skal få og fyrstikkene blir iherdig brukt av samtlige. Etter øvelsen håper Julie på at vennene deres vil se dette og bli med neste år.
Det er ingen tvil om at elevene har stiftet nye vennskap for livet og øvelsene lager liv og spenning. Dagens nest siste øvelse står for tur, en øvelse som får energinivået til å stige opp i taket.
Et eksperiment som tyder på at man skal finne ut hvor høyt lydnivå det kan bli inne i et klasserom. Nemlig ballonger.
- Det ser ut som det har vært en fest her inne, ropes det i andre siden.
Ja, det kan det absolutt. Øvelsen kalles statisk energi og når ballonger blåses opp, sprenges dem også. Målet er å flytte brusbokser og få pepper til å fly, kun med en ballong som har blitt gnikket og gnudd mot håret.
Det kanskje aller gøyeste med å være der er å se hvor engasjerte barna er og hvor mye latter som kan komme ut av dem. Selv om støynivået er høyt er det likevel spennende å se hvor mye det gleder barna med hver eneste øvelse de gjør.
Dagen begynner å nærme seg slutten og jeg kan ikke slutte å tenke på mysteriet på forskerfabrikken. Det siste sporet de har i besittelse er fingeravtrykk, som politiet har funnet.
Dette blir nok den vanskeligste øvelsen de skal ha på slutten av uka, for det er tvillinger. Ayse forteller barna om hvordan hvert fingeravtrykk er unikt og om kroppens DNA.
Rommet de befinner seg i er også åstedet, merket med gule bånd og velta møbler. Kan de løse gåten? Vi voksne får bare heie på barna og håpe at de fakker tyven når de skal lære seg om fingeravtrykk.
Vennskap er i hvertfall noe de alle har hatt stor glede av og de håper at andre også vil få muligheten til det samme. Bare de tør.
- Dere bør melde dere på for det er veldig artig. Ikke vær redd for å bli kjent med nye barn, for når du blir det får du nye venner og da kan du være med de, avslutter en oppfordrende Julie (11).