LEDER AN. Ricky Strømberg er sjåføren på det første vogntoget som leder an de andre to. Han tror at det i ikka alt for fjern framtid er fullt mulig med automatiserte vogntog også på norske veier. Foto: Helge Simonsen
LEDER AN. Ricky Strømberg er sjåføren på det første vogntoget som leder an de andre to. Han tror at det i ikka alt for fjern framtid er fullt mulig med automatiserte vogntog også på norske veier.

Se video:

- Det kommer til å være førerløse vogntog i framtida

Denne uka testet finske Ahola Transports og Statens vegvesen seriekoblede vogntog på veiene i Salten.

Publisert Sist oppdatert

SALTDAL: Det er dimensjoner over de tre vogntogene som kommer dundrende gjennom Junkerdal på vei nordover gjennom Salten. Litt tettere enn vanlig.

- Konseptet er engentlig ganske likt det de fleste nye biler har i dag. Det er som en adaptiv fartsholder, der radarteknologi og kameraer holder øye med vogntoget foran, og tilpasser farten etter det, sier Mika Sorvisto i det finske transportselskapet Ahola.

Platooning

Han og hans kolleger er i Norge for å teste det som skal være framtidas måte å transportere gods på. Målsettingen er at det til slutt skal være fullt automatiserte vogntog som frakter varer.

Konseptet kalles ”platooning”, og går ut på at det er flere vogntog som kjører sammen, som et togsett. I denne testen er det slik at det fremste vogntoger bestemmer farten, mens de andre holder samme hastighet og avstand ved hjelp av radaren.

- Men i andre land er det allerede slik at vogntogene er styrt sammen av det fremste. Det vil si at de snakker sammen og når det første gasser og bremser, gjør de andre det helt automatisk. sier Sorvisto videre.

Førerløs til slutt

Resultatene vil danne grunnlag for videre undersøkelser av hva fagmiljøene må jobbe videre med både når det gjelder teknologi, kjøretøy og infrastruktur. Prosjektet skal videre teste energiforbruk for kjøretøyene, og hvor stressende denne typen kjøring er for sjåførene. Arbeidene vil inngå i to pågående doktorgrads-
arbeider ved NTNU.

- Målet er å ha vogntog som ikke trenger sjåfør, og det vil komme til slutt, sier Sorvisto.

Han forteller at det er de unge sjåførene som tar lettest på å lære seg ny teknologi.

- Det er ingen tvil om at de som har vokst opp med datamaskiner som en del av dagliglivet tar lettere til dette enn de som har kjørt lenge. Men jeg vil skryte av sjåførene, de har virkelig tatt dette forsøket til seg, slår Mika Sorvisto fast.

Powered by Labrador CMS