TANKENE PÅ PLASS. Etter å gjort nytte for seg i fjøs, blir tankene nå sentrale i whiskyproduksjon. Fra venstre: Håvard Jansen, Camilla Olsen, Paul Gunnar Jansen og Ole Jonny Engan. Foto: Stig Bjørnar Karlsen
TANKENE PÅ PLASS. Etter å gjort nytte for seg i fjøs, blir tankene nå sentrale i whiskyproduksjon. Fra venstre: Håvard Jansen, Camilla Olsen, Paul Gunnar Jansen og Ole Jonny Engan.

Nå er det klart hvor Rognan-whiskyen skal lages

Patentslipen nært Rognan Hotell blir lokalet for det nye whisky-destilleriet. Og det blir mye mer enn et produksjonslokale.

Publisert Sist oppdatert

Destilleriet blir i utbygget som kommer på baksiden av dagens bygning. Det har de siste årene har vært et forsamlingshus. Det var Harald Hartviksen som sørget for ominnredning av den gamle slipen, og forskjønning av området rundt.

- Vi skal gjøre dette til et opplevelsessenter. Whisky-varieté er et ord vi bruker, sier Paul Gunnar Jansen. Han er initiativtager sammen med Håvard Jansen, Ole Jonny Engan, Lars Jansen og Camilla Olsen. Sistnevnte er daglig leder.

Tanker fra fjøs

- Vi ser for oss underholdning av forskjellige slag, det blir festival etter hvert, det blir disksmaking og bespisning i samarbeid med hotellet. I dette senteret vil det være en glassvegg og lyssetting som gjør at man kan stå og se ned i produksjonslokalet, sier Paul Gunnar og Håvard Jansen.

- Vi vil skape en attraksjon, noe helt spesielt på Rognan, sier de to. De har allerede fått fire produksjonstanker på plass. Det er melketanker som de har de kjøpt brukt av meieriet. De har stått i fjøs rundt om, blant annet iBeiarn, og er ifølge de nye eierne velegnet til å produsere whisky i.

Stor etterspørsel

Store destilleringsapparat er på tur inn fra Spania, de betegnes som en attraksjon i seg selv.

Tilbygget blir ført opp i høst, og man regner med å være i gang med destilleringa i desember måned. Etter utbyggingen ble bygget omtrent dobbelt så stort.

I begynnelsen vil de produsere 60-70.000 liter whisky i året, med mulighet for å øke opp til 100.000.

De sikter seg spesielt inn mot det asiatiske markedet, som er særlig interessert i arktiske produkter. Erfaringer fra andre destilleri er ifølge Jansen-brødrene at de kunne levert langt mer enn de klarer å produsere.

Kjent spritkoker

- I tillegg til Whisky blir det produksjon av flere andre brennevinssorter, blant annet Vodka, Akevitt, Gin og flere likører. Hvilke navn produktene får er foreløpig en hemmelighet.

Det er også hemmelig hvilken kjent destillatør som flytter med familie til Rognan for å lede arbeidet. Han er ifølge eierne en av Norges beste spritkokere, med både solid erfaring og betydelig kompetanse.

Budsjettet for prosjektet er 15 millioner kroner. 67 North Destillery AS, som selskapet heter, har blant annet fått koronapenger fra kommunen og støtte fra Innovasjon Norge.

Powered by Labrador CMS