Podkaster som Rekommandert kan være en fin måte å lære om nye ting på. Foto: Skjermdump podtail.com
Podkaster som Rekommandert kan være en fin måte å lære om nye ting på.

Synspunkt:

Underholdende læring er bedre enn pugging

Gode formidlere sørger for at podkaster kan spre kunnskap samtidig som man blir underholdt.

Publisert Sist oppdatert

- Er det for sent å skjønne noe viktig?

Spørsmålet ble stilt av Kristopher Schau da han lanserte sin podkast Rekommandert for noen år siden. Det er også tittelen på den femte episoden i podkastserien har har hatt gående siden 2016.

Svaret er nei, men alt er ikke som før.

Siden Covid-nedstengingen i mars 2020 har hverdagen endret seg. Jeg har hatt mye hjemmekontor, og sånn sett vært heldig som både har en jobb, og også en jobb som kan tilpasses.

Det ble viktig å ikke bare sitte stille, så det har vært 14 måneder med personlig rekord i turgåing.

Går jeg med hunden i skog og mark veksler jeg gjerne mellom naturens egne lyder på øret og podkast. Det går mye i fotball, men det skal jeg ikke kjede dere med.

Jeg har også i et forsøk på å holde hjernen i aktivitet prøvd å ta til meg noe læring. Siden jeg ikke er 21 år og toppmotivert for en lesesal på NTNU, så er jeg ”avhengig” av gode hjelpere, og dem har jeg funnet flere av.

Kristopher Schau er nevnt. Både Rekommandert og 80 prosent, den siste er lagt på is fra skaperne Schau, Frode Hanssen og Øystein Runde, har gitt meg ny viten om både vanskelige og litt sære, men også hverdagslige tema.

- Hvorfor er bananen bøyd? Hvorfor er den både et bær og en staude?

Det var den første Rekommandert-podden. Senere har jeg lært om mafiaen, hukommelse, matematikk, snegler og til og med partikkelfysikk (mer om sistnevnte senere).

Kristopher har skjønt to viktige ting når det gjelder formidling av kunnskap. Han har gjester som nesten uten unntak er gode å høre på, og han er ikke redd for å være dum. Og - han spør til han får et svar han skjønner.

Det siste der kan sikkert vi i min bransje bli enda flinkere til, og ikke la et intervjuobjekt komme på trykk med et svar vi ikke selv forstår. Det er mulig, men ikke sikkert, at leserne er smarte enn oss som skriver, men en fin regel er at alle bør forstå teksten.

Mangeåring sportsjournalist i VG, Knut Espen Svegaarden skrev nylig på Twitter om viktigheten av å ikke unødig komplisere språket. Det er et godt råd.

Jeg har fått andre favorittformidlere også. Inge Strümke er én av dem.

Født i Tyskland, oppvokst i Narvik, partikkelfysiker som også kan mye om kunstig intelligens og ei dame som både er god å høre på og som prater i bilder det er mulig å skjønne - ialle fall i stor grad.

Inga er fast gjest i Abels tårn, NRK sin vitenskapspodkast der hun sammen med et rikholdig og godt panel stadig vekk deler kunnskap under kyndig ledelse av Torkil Jemterud. Og hun prøvde å lære Kristopher Schau om emnet.

Legg til noen andre podder så har du hundrevis av timer som både er letthørte og som gir deg ny kunnskap om ting du ikke visste du savnet å kunne noe om.

Og du får fakta du kan enten briljere med, starte en samtale med når vi en gang kan samles fritt, eller bare tenke på selv.

Om det fortsatt er mulig å lære? Ja, i høyeste grad. Til og med vanskelige ting.

Det er ingen grunn til å slutte med å trimme hjernen.

Med podkaster har jeg funnet det som for meg er den beste måten å gjøre det på.

Underholdende læring er mye bedre enn pugging.

Powered by Labrador CMS