Saltenposten A/S

Saltenposten

Fortsatt full drift på Elkem Salten: – Kan komme raske endringer

FULL DRIFT. Elkem Salten produserer fortsatt for fullt, og også ombyggingen av ovn 1 og oppbyggingen av det nye gjenvinningsanlegget fortsetter, forteller Ove Sørdahl, direktør ved fabrikken. Foto: Arild Bjørnbakk

Elkem Salten har fortsatt full drift, men strenge tiltak mot koronaviruset i Europa kan føre til raske endringer.

Saltenposten
Saltenposten A/S

Publisert:

SØRFOLD: – Det er åpenbart at det vil få konsekvenser om alle landene i Europa stenger ned, men foreløpig har vi gode leveranser og fokuserer på å holde driften i gang.

– Per nå har vi full produksjon, sier Ove Sørdahl, direktør på Elkem Salten.

Bedriften leverer størstedelen av produktene sine på langsiktige kontrakter til kunder i Europa og USA, men fordi koronakrisen er utenfor selskapenes kontroll - har de rett til å avlyse bestillinger om markedet svikter.

Tollbarrierer

De aller fleste kontrakter inneholder såkalt "force majeure"-klausuler som skal beskytte selskapene for konsekvensene av krig, naturkatastrofer, pandemier og andre ting som er utenfor selskapets kontroll.

– Kundene kan for eksempel be om å vente med nye leveranser, sier Sørdahl.

Om det skulle skje vil det ikke være enkelt for Elkem å finne nye kunder; tollbarrierer gjør at det asiatiske markedet ikke er aktuelt - selv om det meldes om at man der nærmer seg en mer normal situasjon.

– Det vil være vanskelig. Asia produserer billigere og det er viktige grunner for at tollbarrierene er der. Vi leverer microsilica (brukes blant annet i betongprodukter) til Asia nå, men metall er vanskelig, sier Sørdahl.

Reiserestriksjoner

I forrige uke fortalte Sørdahl at blant annet karantenetiltak førte til vanskeligheter med å få inn viktig personell til den pågående ombyggingen av ovn 1 og byggingen av gjenvinningsanlegget, men det er fortsatt framdrift i prosjektene.

– Per nå fortsetter også jobben på prosjektene, men de mange reisebegrensningene skaper utfordringer, sier Sørdahl.

Både NHO og LO har vært kritisk til de lokale reiserestriksjonene i Nord-Norge, men Sørdahl har tillit til at fagfolkene tar gode beslutninger.

– Vi forholder oss til at dyktige fagfolk gjør sine vurderinger, og vil bare oppfordre til at de nøye vurderingene gjør at de også letter på restriksjonene, når det er mulig, sier Sørdahl.

– Vi støtter alle tiltak som må til for å få kontroll, men det får store konsekvenser.

Børssensivt

Om en eventuell reduksjon eller stopp i produksjonen blir aktuelt, er det bare med mindre stopp at det blir aktuelt å produsere for lagring.

– Det er en mulighet å produsere for lager, men om det blir nedstenging i Europa som gjør at ting står i ro, kan vi ikke gjøre det over tid. Lagringskapsiteten er kun beregnet på transitt, og sannsynligvis vil også logistikk bli et problem, sier Sørdahl.

En eventuell nedstening og ny oppstart av produksjonen er også en utfordrende oppgave.

– Det tar tid å få en stabil drift opp å gå igjen, om vi blir nødt å stoppe ovnene. Om det blir aktuelt kommer beskjeen fra konsernledelsen gjennom børsmelding, da det er børssensitiv informasjon.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...