I OPPRØR. Å reise med båt langs Nordlandskysten er kostbart. Men å øke prisene med opp til 40 prosent på nyåret satte sinnene i kok. Foto: Sylvia Bredal
I OPPRØR. Å reise med båt langs Nordlandskysten er kostbart. Men å øke prisene med opp til 40 prosent på nyåret satte sinnene i kok.

Synspunkt:

Forståelig kystopprør

Fylkeskommunen er i hardt vær for tiden. Og det kan ikke være moro å være fylkesråd for samferdsel nå om dagen.

Publisert Sist oppdatert

- Hvem skalta regninga?

Fylkeskommunen er i hardt vær for tiden. Og det kan ikke være moro å være fylkesråd for samferdsel nå om dagen. Det ironiske er

at samferdselsråden Bent Joacim Bentzen tilhører Senterpartiet.

Kystfolket i Nord-Norge har rett og slett vært forbannet etter jul da det gikk opp for dem at prisene på fergebilletter enkelte plasser var priset opp med 40 prosent. Enkelte strekninger fikk ”bare” en økning på 20 prosent.

Familien Gleinsvåg var en av familiene som gikk ut i NRK og reagerte på hva de måtte betale for en knapp halvtimes reise fra Dønna til Sandnessjøen for å gå på kino og se Frost2. Over 460 kroner. Og hadde de tatt med bilen, så hadde de måtte lagt på 200 kroner til. Det gjør at familien vurderer å flytte fra øya, og se seg om etter annen jobb, fordi far pendler til fastlandet.

”Det er altså fullt mulig for en person å reise billigere fra Oslo til London med fly, enn å ta familien med på ferga over fjorden på Helgelandskysten.” Dette skrev Nettavisen som et eksempel i en kommentar på at hovedstadens medier ikke befatter seg med fergepriser nordpå.

Nei, i beste sendetid prioriteter altså Dags-

revyen å fokusere på det britiske kongehus i stedet for store saker her hjemme. De nasjonale mediene kom også sent på banen da

det var uholdbare tilstander i flyambulanse-

tjenesten før jul.

Også i Møre og Romsdal fikk kystfolket sjokk over sterk prisøkning. Men der har ikke fylkeskommunen gått ut og gjort tiltak ennå.

Prisøkningen i Nordland førte til medieoppslag og harme i sosiale medier. Som igjen førte til at steinen i skoa ble så vond at fylkesrådet nå varsler at de skal sette ned prisene igjen til nivået i fjor. Men sommerfergene blir dyrere, for det koster å sette inn ekstra båter og øke antall avganger.

Fylkesrådet er klar på at det er mindre overføringer fra staten som gjør at samferdsel blir dyrere. En halv milliard totalt fordelt på noen år framover. Men de måtte krype til korset og innrømme at prisøkningen ble feil, og at det rammer særlig noen få av oss, øyboerne. Det samme argumentet brukes når skolelinjer legges ned.

Tirsdag denne uken mottok samferdelsministeren Jon Georg Dahle et opprop fra 45 ordførere om at staten bør gripe inn og sette en makspris på fergepriser. Dahle vil ikke gripe inn, og sier at det er fylkespolitikerne som har ansvaret.

Jeg får noen assosiasjoner til andre folkeopprør. I Frankrike har ”de gule vestene” virkelig blitt en blemme for myndighetene. De gule vestene startet å protestere på dyrere diesel-priser, og protestene har eskalert til å gjelde et opprør mot for dårlige lønninger, for store forskjeller mellom fattig og rik og mindre kjøpekraft for de laveste inntektsgruppene.

Dessverre tyr de gule vestene til vold for å markere seg. Frankrike er ikke langt unna Norge, og det er skremmende å se når avstandene mellom politikere og folket oppfattes som for store.

Nordland fylke har vi også fått høre er den fylkeskommunen som bruker mest penger på administrasjon. Det gir på en måte bare enda mer ved på bålet.

Men så er det langstrakte fylket vårt dyrt å drive samferdsel i. Totalt koster det 800 millioner kroner å drifte til sammen 28 fergestrekninger i fylket. Fylkeskommunen betaler tre av fire billettkroner, opplyste NRK Nordland om i går. Økte billettpriser kan føre til at folk slutter å ta båten også, og at inntektene blir enda mindre.

En annen blemme fylkeskommunen har nå, er hurtigbåten mellom Bodø og Svolvær. Etter at Boreal Sjø AS tok over båten så kan en ikke stole på om båten går eller ikke. For det har vært svært mange innstilte båter grunner vær, mangel på mannskap eller tekniske problemer. Problemer har de også med å si fra til passasjerne om kanselleringene.

Nei, er det rart at det blåser hardt på toppene? Og i tillegg fikk vi nyheten i går om at lønningene våre heller ikke holder mål, og at vi ble 840 færre nordlendinger i fjor.

Powered by Labrador CMS