Saltenposten A/S

Saltenposten

Først kjøpte de utstyr for 300.000 til legene, deretter ga de 100.000 til opplæring

TESTER MASKINEN. Legene ved Saltdal legesenter har fått mange flere muligheter til å diagnostisere med den nye ultralydmaskinen som Saltdal sanitetsforening har gitt dem midler til. Fra venstre Bernard Osei-Fofie, Marianne Franing, Cecilie Bringslimark fra Saltdal sanitetsforening og kommunelege Kjell-Gunnar Skodvin. Foto: Helge Simonsen

Saltdal sanitetsforening var i det gavmilde hjørnet da de overrakte en helt spesiell pengegave til Saltdal legesenter.

Saltenposten
Saltenposten A/S

Publisert:

Sist oppdatert: 25.11.2018 kl 12:50

SALTDAL: Det er stor glede å spore blant de ansatte ved legesenteret i Saltdal i disse dager. For ved hjelp av en svært generøs gave, har de fått på plass en ultralydmaskin som vil gi dem lagt større muligheter til å diagnostiere pasienter enn de har hatt til nå.

- Det er ikke sånn at vi skal ta over alt av ultralyd-undersøkelser nå, men det er et veldig nyttig verktøy for oss å ha når det kommer til å finne ut hva som feiler folk, sier kommunelege Kjell-Gunnar Skodvin.

Fikk i gave

Det var tidligere i år at legesenteret kunne gå til innkjøp av ultralydmaskinen, som det siden da har vært opplæring for legene på.

Muligheten til å få gjort innkjøpet har legesenteret fått gjennom en gave fra sanitetsforeningen i Saltdal. De har støttet med hele 300.000 kroner til innkjøp av selve apparatet, og 100.000 kroner til utdanning av legene.

- Vi er så utrolig takknemlige for at foreningen har stilt opp med disse midlene, for det er et apparat som kommer til å hjelpe oss mye, sier lege Marianne Franing til Saltenposten.

- Glade for å hjelpe

Leder i Saltdal sanitetsforening, Cecilie Bringslimark, forteller at det er en stor glede for dem å være med å bidra til saltdalingenes helse.

- Det var et samlet årsmøte som gikk inn for å bidra til at dette skulle bli realisert, og når det nå er på plass, så vil det gagne mange av de som bor i bygda. Det er ting som dette som vi vil være med å sikre støtte til, som vil hjelpe så mange som mulig, sier hun.

Det er rundt 80 medlemmer i sanitetsforeningen i dag, og det er et tall som lederen gjerne vil øke.

- Det er absolutt plass til flere, så det er bare å ta kontakt. Det er en veldig trivelig og givende forening å være med i, sier hun videre.

Vil spare penger

Når legesenteret har fått apparatet på plass, betyr det at de vil kunne finne ut ting på Rognan som vanligvis ville krevd at pasienten måtte dratt til Bodø.

- Vi kan for eksempel finne ut om fosteret ligger rett vei eller er i live hos gravide, og vi kan fastslå om det er blødninger i pulsårer eller om det er blodpropp et sted. I tillegg kan den brukes til å finne ut om det er betennelser i vevet, forteller de tre legene Bernard Osei-Fofie, Marianne Franing og kommunelege Kjell-Gunnar Skodvin.

- Da kan vi slå fast om det er viktig å sende pasienten videre raskt, eller om det er en type behandling som kan gis på stedet. Men vi skal også kjenne vår begrensning, det er mye som krever spesialistutdanning og lang erfaring å mestre. Det skal de ta seg av på sykehuset, slår Skodvin fast.

Lett å flytte

De sier det er et veldig nyttig verktøy å ha, når det i tillegg er så mobilt som det er.

- Maskinen er lett å hente om man trenger den, og det er lett å si at det har vært et behov for en slik her. Bare i på en dag denne uka brukte jeg den fire ganger, og det er et utrolig bra supplement å ha for oss, sier Marianne Franing.

Evig takknemlige

Alle legene har også vært på en ganske kostbar kursing, som saniteten også har gitt støtte til.

- Det er klart, det nytter ikke å ha maskinen om den ikke kan brukes, så vi gikk inn med 100.000 kroner til opplæring av å bruke den, sier Cecilie Bringslimark.

Med det har saniteten bevilget 400.000 kroner totalt.

- Vi har prøvd å få kjøpt inn en slik ultralydmaskin gjennom kommunen, men det har blitt avslått grunnet situasjonen kommunen er i med Robek-lista og slikt. Så derfor er vi utrolig takknemlige for at saniteten stiller opp som dette. Vi og Saltdals befolkning kommer til å nyte godt av denne maskinen i mange år framover, sier de tre legene.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...