Hauan grendehus kommer i en økonomisk kattepine dersom kommunen ikke lenger er leietaker i bygget.
De to styremedlemmene i Hauan grendehus, Harald Pedersen og Odd-Harald Larsen mener Fauske kommune både har et moralsk ansvar og en forpliktelse til å støtte grendehuset.
Avtale oppsagt
Grendehuset ble nemlig tilpasset driften til Hauan skole da det ble bygd på slutten av 90-tallet.
Nå står det 800 kvadratmeter store bygget snart uten den store leietakeren som de trenger for å kunne betale driftsutgiftene, slik som strøm og forsikring.
Kommunen har sagt opp leie-
kontrakten med virkning fra 1. september.
Felles ventilasjon
Det store bygget ruver godt vegg i vegg med Hauan skole. Byggene står nært inntil hverandre, og er spleiset sammen ved at de har felles ventilasjonsanlegg.
- Grendehusetet ble bygd slik for å ha nært forhold til kommunen, slik at de to partene kunne dra veksler på hverandre. Kommunen kan sperre for bruken av anlegget, men da står vi uten ventilasjon. Vår årlige andel vi vi i høst oppgitt til å være 60.000 kroner. Får vi den regningen blir det en ytterligere økonomisk utfordring, sier Harald Pedersen.
Lang leieavtale
Hauan grendehus ble tilpasset skolen og barnehagens behov da det ble planlagt og bygd på 1990-tallet. Skolen fikk dekket sitt behov for gymnastikksal, dusjanlegg og samlingssted for skolen.
- Nå sitter vi med et hus som er godt tilrettelagt for kommunen selv om det også fungerer til bruk for annen aktivitet. Men både byggets størrelse og utforming gjør at det ikke er så enkelt å håndtere, sier de to styremedlemmene.
Det at grendehuset også er så nært tilknyttet skolebygget kan også påvirke mulighetene for framtidig utnyttelse hvis de må se seg om etter andre leietakere.
Dyr drift
De største faste utgiftspostene er strøm og forsikring som til sammen
- Hvis kommunens leieinntekter faller bort får vi et gap i forhold til øvrige leieinntekter på omlag 200.000 kroner, sier de to.
beløper seg til nærmere 200.000
kroner i året. I tillegg kommer variable vedlikeholdskostnader som det må settes av penger til.
Da anslår de årets leieinntekter fra blant annet helgeutleie, til 100.000 kroner.
Mange brukere
Akkurat nå går det i julebord. Men ellers i året er det mange som feirer bursdag eller bryllup på grendehuset. På Fauske er det et av få bygg, foruten hotellet, som er velegnet til slike større sammenkomster.
Gjennom året har grendehuset en del faste leietakere på kveldstid som bidrar med inntekter utover at det foregår trimaktiviteter for både damer og herrer.
Vedlikehold
- Men dersom kommunen ikke vil leie grendehuset, forteller regnestykketler at vi er avhengig av andre større leietakere for å betale driften av huset. Bygget er nedbetalt og gjeldfritt, men det vil være behov for betydelige midler for å håndtere behovet for renovering ettersom årene går. Det krever at det bygges opp egenkapital, konstaterer styremedlemmene.
I tillegg påpeker de at det er et etterslep på vedlikehold. Taket skulle vært skiftet og de skulle gjerne investert for å få ned utgiftene til blant annet strøm.
Flere andeler
- Planen er å gå gjennom utgiftspostene for å se på mulige sparetiltak, samtidig som vi må se hva vi kan gjøre på inntektssiden, sier styremedlemmene.
De ser også behovet for å få flere, deriblant nye beboere i Hauan, til å tegne andeler for å få et forhold til grendehuset. Andelstegning har ikke vært gjennomført i noe omfattende utstrekning siden 1996.
- En styrking av andelskapitalen vil også være positivt for den økonomiske situasjonen.
- Spesielt
De håper kommunen vil forlenge leieavtalen som har løpt siden 1997. Den første varte i 20 år, og i 2017 fikk de en ny for tre år til. Nå er den oppsagt.
Et enstemmig utvalg for oppvekst og kultur har godkjent oppsigelsen, og et endelig vedtak skjer når budsjettet for neste år blir vedtatt.
- Vi mener politikerne gjør en feil dersom de sier at dette er vi ikke med på lenger. Grendehuset kan ikke sammenlignes med andre forsamlingshus.
Grendehuset ble også bygget for å tilrettelegge for skoledrift i Hauan, sier Harald Pedersen og Odd-
Harald Larsen.
Andre leietakere
De er på utkikk etter andre større leietakere, eller sponsorer som kan bidra til å få driften til å gå i balanse. Men de innser at dette altenativet er vanskelig, selv om 29 bedrifter på Fauske tegnet seg for andeler i bygget da det ble bygd.
- Men vi har SFO-delen på rundt 120 kvadratmeter som er står tomt og er godt egnet for næringsformål eller kontorer, forteller de to styrenmedlemmene.
Nå venter de på en endelig avklaring fra kommunen. Etter budsjettmøtet 12. desember vet de om oppsigelsen er endelig. Da blir det styremøte, og deretter ekstraordinært årsmøte.
Stenge
Dersom situasjonen blir at kommunen ikke stiller opp, får vi ei utfordring som vi ikke helt ser hvordan vi skal løse, sier de to styremedlemmene.
De mener det vil være et stort tap for Fauske dersom Hauan grendehus i framtiden ikke kan framstå som forsamlingslokale og aktivitetsbygg slik det gjør i dag.
- På vegne av Hauan grendehus er vi fortsatt optimistisk og håper vi klarer å løse de økonomiske utfordringer sammen med Fauske kommune. Vi har fortsatt trua og gir ikke opp, sier Harald Pedersen og Odd-Harald Larsen.