NÆRMERE. Størker Bjørnstad og Nye Sulitjelma Gruver har tatt et nytt skritt på veien for ny gruvedrift; søkt om utslippstillatelse hos Miljødirektoratet. Foto: Arild Bjørnbakk
NÆRMERE. Størker Bjørnstad og Nye Sulitjelma Gruver har tatt et nytt skritt på veien for ny gruvedrift; søkt om utslippstillatelse hos Miljødirektoratet.

Gruveselskapet vil ha politisk drahjelp:

– Bred, positiv holdning fra Fauske kommune er avgjørende

(FAUSKE) Nye Sulitjelma Gruver ber i et brev til Fauske kommune om politiske drahjelp for å få utslippstillatelsen de trenger for å komme i gang med ny gruvedrift.

Publisert Sist oppdatert

Nye Sulitjelma Gruver (NSG) har mål om å komme i gang med ny gruvedrift i Sulitjelma, og har rettighetene til å drive på kobber- og sinkforekomstene nord og sør for Langvatnet.

Går det som NSG håper vil det utvinnes 400.000 tonn råmalm og gi 70-80 arbeidsplasser.

At en oppstart en anslått å koste 600-700 millioner har ikke skremt eierne fra å investere i arbeidet med å skaffe tillatelser. Prosjektet har lenge hatt støtte politisk og flere statssekretærer for næringsministeren har vært på besøk, og Torbjørn Røe Isaksen var positiv da han var på besøk i Fauske i 2019:
– Begge prosjektene er utrolig interessante og viser bare det enorme potensialet som er for utvikling og foredling av mineralressurser i Sulitjelma, sa Røe Isaksen i et åpent møte med næringslivet.

Kommunestyret i Fauske har vedtatt at de ønsker gruvedrift og flere av kommunens politikere har engasjert seg sterkt for ny oppstart.

POLITIKK. Størker Bjørnstad i samtale med daværende statssekretær Daniel Bjarmann-Simonsen på besøk i Sulitjelma i 2018. Foto: Arild Bjørnbakk
POLITIKK. Størker Bjørnstad i samtale med daværende statssekretær Daniel Bjarmann-Simonsen på besøk i Sulitjelma i 2018.

Nå søker Nye Sulitjelma Gruver om utslippstillatelse fra Miljødirektoratet.

Om den innvilges er mye gjort, men det er et potensielt problem:

Fauske kommune har arbeidet lenge for at staten ska ta kostnaden med å gjøre tiltak, for å få ned utslippene ut av Langvatnet.

30 år etter at staten tok på seg ansvaret for oppryddingen måles det fortsatt forurensnings på opptil det dobbelte av det Miljødirektoratet tidligere har gitt pålegg om.

Kommunen har tidligere nektet å gå med på å øke grenseverdien for utslipp av kobber fra Langvatnet.

Nå håper NSG at kommunestyre i Fauske kan revurdere dette standpunktet, og oppfordrer dem til å initiere en ny politisk sak.

– Vi tillater oss å foreslå at kommunen reformulerer målene sine slik at ny gruvedrift prioriteres og at kommunens krav om statlig rensing avventes inntil den nye gruvedriften er avsluttet, skriver Størker Bjørnstad, som er daglig leder i selskapet.

Han mener et slik standpunkt er mer i tråd med vedtaket om at man vil ha ny gruvedrift.

– En prioritering som foreslått vil etter vår oppfatning, gjøre kommunens argumentasjon klarere og mer logisk og dermed formodentlig, øke gjennomslagskraften mot sentrale myndigheter, skriver Bjørnstad.

NSG argumenterer for at kommunens krav om statlig rensing ikke har blitt hørt, og heller ikke ser ut til å bli hørt i overskuelig framtid. Derfor vurderer NSG at kommunens krav nå er et hinder for utslippstillatelsen.

– Bred, positiv holdning fra Fauske kommune til ny gruvedrift bl.a. overfor sentrale myndigheter, vurderes som avgjørende for at ny gruvedrift skal kunne bli en realitet, skriver Størkersen.

Søknaden om utslippstillatelse ble sendt Miljødirektoratet 7. februar i år.

– Utslippssøknaden er basert på lagring av avgangsmasser fra flotasjonsprosessen under vann i indre del av Langvatnet, skriver Bjørnstad.

POLITISK. I 2012 fikk Nye Sulitjelma Gruver AS en klar anbefaling fra statssekretær Rikke Lind om å sende søknaden om utvinning i Sulis. Da var også Fra venstre Fredrik Okkenhaug, Siv Anita Johnsen Brekke, Rikke Lind, Ronny Borge og Størker Bjørnstad.
POLITISK. I 2012 fikk Nye Sulitjelma Gruver AS en klar anbefaling fra statssekretær Rikke Lind om å sende søknaden om utvinning i Sulis. Da var også Fra venstre Fredrik Okkenhaug, Siv Anita Johnsen Brekke, Rikke Lind, Ronny Borge og Størker Bjørnstad.

Gråberget skal lagres ved Avilonfyllingen, slik at det kan være en tilgjengelig ressurs for lokalsamfunnet, skriver NSG videre.

Selskapet viser til en rapport laget av NGI på oppdrag for Direktoratet for Mineralforvaltning fra 2018, som så på forurensningssituasjonen og vurderte behov for tiltak.

– Konklusjonen er at Langvatnet fungerer som et naturlig renseanlegg uten bruk av kjemikalier. Videre konkluderer rapporten med at biota ser ut til å være lite påvirket av dagens metallbelastning. Store mengder ferskvann som renner gjennom Langvatnet, nøytraliserer gruvevannet og gjør innsjøen og elva nedstrøms levelig for fisk, skriver Bjørnstad.

Powered by Labrador CMS