HAR KAPASITET. Konfliktrådet har kapasitet til å ta flere saker med unge kriminelle. - For unge under kriminell lavalder er konfliktrådet et godt alternativ, mener de. Foto: Konfliktrådet
HAR KAPASITET. Konfliktrådet har kapasitet til å ta flere saker med unge kriminelle. - For unge under kriminell lavalder er konfliktrådet et godt alternativ, mener de.

- For unge under kriminell lavalder er konfliktrådet et godt alternativ

Politiet merker en økning av barn og unge som begår lovbrudd, og de blir stadig yngre. Utviklingen understreker viktigheten av tverretatlig innsats rettet mot de aller yngste barna.

Publisert Sist oppdatert

NORDLAND: Denne innsatsen mener Mona Hammerfjeld i Konfliktrådet i Nordland må til før de unge begår gjentatt og mer alvorlig kriminalitet.

Mekling i konfliktråd kan ifølge henne være et slikt alternativ.

- Har mer kapasitet

− I Norge er personer under 15 år under kriminell lavalder, og kan ikke straffes. Derfor må andre ressurser enn politiet utgjøre de viktigste innsatsfaktorene for å forebygge og avverge lovbrudd i denne aldersgruppen, sier Mona Hammerfjeld i en pressemelding.

Konfliktrådene kan ha en viktig rolle i dette arbeidet, men da mener hun politiet i større grad enn i dag må bruke muligheten for å overføre saken til konfliktrådet for de under 15 år.

- Vi har kapasitet til å ta imot flere enn i dag, sier hun.

- Kan forebygge

Nå kommer det prosentvis få saker til Konfliktrådet i forhold til hvor mange lovbrudd som blir begått av denne aldersgruppen. Konfliktrådet Nordland har hittil i år mottatt 23 saker for barn og unge under 15 år fra politidistriktet.

– Ved å møte i konfliktrådet kan barn og ungdom ta ansvar for handlingene sine samtidig som de får innsikt i hvilken skade de har forårsaket. Dette kan bidra til å forebygge at de begår nye lovbrudd i fremtiden. Samtidig gir dette fornærmede en mulighet for gjenoppretting av skaden, få en løsning i en vanskelig situasjon og ikke minst gjenvinne trygghet etter blant annet voldshendelser, mener Hammerfjeld.

Tettere dialog

Hun forteller samtidig at det er viktig at alle som er i tett kontrakt med ungdom samarbeider godt, slik at man får tatt tak i problemer tidlig før det eskalerer.

– Vi ønsker også en tettere dialog med skolene slik at man kan få løst opp i problemer før situasjonen resulterer i større lovbrudd.

Barn og unge skal kunne leve i det samme lokalsamfunnet og gå på skole og fritidsaktiviteter uten å være redde for å møte hverandre.

- Konfliktrådet kan bidra til å gjøre dette mulig gjennom at de unge møter hverandre under trygge rammer og selv finner gode løsninger, sier Hammerfjeld.

Avtaler i meklingsmøtet

Ved å møte i Konfliktrådet kan partene inngå mange ulike avtaler. Dette avhenger av hvilke behov de har og hva de kommer fram til.

– En avtale kan inneholde beklagelser, økonomisk erstatning, forsikringer om at trusler skal slutte, eller noe annet som de blir enige om, sier Hammerfjeld.

Hun understreker at mekling er en gratis tjeneste for alle, og en ordning som sparer både enkeltmennesker og samfunnet for påkjenninger og kostnader.

Powered by Labrador CMS