EKSTRAARBEID. Ifølge arrangørene var det mer arbeid å arrangere festival i koronaåret 2020 enn det var i 2018, til tross for at det bare er lov å samle 200 mennesker. Grunnen var alle sikkerhetstiltakene rundt pandemien. Bildet er fra festivalen i 2018, da Joddski spilte. Arkivfoto: Maria EdvardsenTIDLIGERE WORKSHOP. Bildet er fra God Nok-festivalen i 2018, hvor Maja Zakariassen ledet en workshop der deltakerne fikk prøve seg som klovn, noe som er like alvorlig som det er morsomt. I år var temaet å øve seg på livet gjennom teater. Arkivfoto: Maria Edvardsen
EKSTRAARBEID. Ifølge arrangørene var det mer arbeid å arrangere festival i koronaåret 2020 enn det var i 2018, til tross for at det bare er lov å samle 200 mennesker. Grunnen var alle sikkerhetstiltakene rundt pandemien. Bildet er fra festivalen i 2018, da Joddski spilte. Arkivfoto: Maria Edvardsen
God Nok-festivalen:
- Folk trengte å møtes og være i lag
Korona-versjonen av God Nok-festivalen tilbød kortreist musikk og øl - og en workshop for å øve seg på smalltalk.
- Når får man egentlig øvd seg på livet?
Det spørsmålet stiller Maja Zakariassen, som var på jobb for Scenekunst i Nordland under God Nok-festivalen i Steigen.
Der arrangerte hun en lukket workshop hvor en gruppe på åtte menn mellom 35 og 55 år skulle fortelle om noe de syns er vanskelig, eller noe de vil bli bedre på å takle i livet.
En prøve
- Det var en pilot og vil skulle teste ut om det bare er en fiks ide eller om det er noe vi skal videreutvikle.
Maja, som er skuespiller og regisør, og som nylig ble ansatt som produsent for DKS (den kulturelle skolesekken), opplevde at verkstedet var vellykket. Men hun hadde på forhånd tenkt at det like gjerne kunne bli det motsatte.
- Jeg var spent på om noen ville synes at det var artig eller nyttig. Kanskje var det bare jeg som trodde at dette var noe vi trengte, ler Maja.
Minifestival
God Nok-festivalen, som arrangeres annet hvert år i Steigen, valgte ikke å avlyse i år, men å nedskalere festivalen. Både til kveldskonserten fredag og lørdag var det fullt med 200 mennesker foran scenen, slik retningslinjene tillater.
Artister som Kari Bremnes, Vinni, Ruben og Isàk ble erstattet med artister og band fra Salten. I tillegg var det foredrag og workshop om psykisk helse og nettopp det å være god nok.
Utsolgt
Kunstnerisk ansvarlig for God Nok-festivalen, Andreas Altermark er fornøyd med helgas arrangement, med rundt 500 publikummere totalt, spredt på ulike arrangement.
-Vi var heldig med både vær og folk, og var utsolgt på de tre arrangementene.
- Hvordan har det vært å arrangere festival i koronatid?
- Vi tenkte at det ville bli grei skuring, og at det skulle bli enkelt siden det ble så lite publikum, men vi har faktisk jobbet mer enn ellers. Det er mye å ta hensyn til for at det skal bli både trivelig og sikkert for publikum, og i henhold til retningslinjene.
-Trengte å møtes
Også Maja Zakariassen syns festivalen bar preg korona, men samtidig var det ganske likt tidligere år, med avgrensede soner som ellers.
-For mange tror jeg det var sånn at vi trengte å møtes og være i lag. Særlig de som har vært mye alene og ikke har hatt familie rundt seg i denne tida.
Maja er glad for å få bidra på festivalen også i år, gjennom Scenekunst i Nordland.
Vanskelig smalltalk
Anders Altermark var en av de som deltok på Majas verksted. Han syns det har vært spennende.
- Dette er nybrottsarbeid, og lagd spesielt til God Nok-festivalen. Vi tok opp helt trivielle ting, men som man syns er vanskelig, og øvde oss på de. Min case var at jeg syns det er vanskelig med smalltalk.
To skuespillere viste forslag til hvordan problemstillingen kunne løses, og deltakerne kunne gjøre det samme. Maja forklarer at workshopen kke var tenkt som terapi.
-Vi går ikke inn i følelser eller årsak, men går bare teaterteknisk inn og jobber med en case.
- Hva kom ut av det?
-Vi fikk tilbakemelding på at dette var artig og nyttig, og at folk var interessert i å gjøre mer av dette. Det er fint at man kan bruke teater i tematikk som handler om livet. Jeg er glad for at de kan bruke oss på God Nok-festivalen.
Plass til å være menneske
- Har du selv trivdes på festival, Maja?
- Det er alltid koselig å være i Steigen. Det er litt magisk, det er som om alt som skjer der blir fint. Her er alle typer mennesker, og nært og nedpå både musikalsk og sosialt.
- Hvorfor er denne festivalen viktig?
- En festival av denne typen kan hjelpe til med å fjerne skillet vi har skapt mellom kropp og sinn gjennom historien. Et skille vi ikke er tjent med. Å være menneske i et felleskap krever konstant med arbeid, øving og fokus. Det er viktig at det finnes noen refleksjonsrom rundt hva det er å være et menneske.