, PFU, som brudd på god presseskikk. PFU oppfatter at det lå praktiske årsaker til grunn for at artikkelen fra 30. mai ble publisert uten en samtidig imøtegåelse fra klager. Etter PFUs syn inneholdt artikkelen sterke beskyldninger av faktisk art mot klager og politiet. PFU registrerer at redaksjonen mener klager gjorde seg utilgjengelig, men det fremstår ikke som om det ble gitt spesielt romslige tidsfrister. Oppsummert mener utvalget at redaksjonen burde ha strukket seg lenger for å innhente klagers samtidige imøtegåelse til artikkelen, jf. VVP 4.14.
Kjøpte bygg
Annonse
Annonse
Denne uka ble det kjent at Ramazan Temur har kjøpt Storgata 78 i Fauske sentrum fra Kolstad eiendom for 5,55 millioner kroner. Det skjer en knapp måned etter at han ble ført ut av Minas Kafeteria i håndjern, etter at politiet stengte spisestedet og bortviste Temur fra stedet.
Annonse
– Vi har kjøpt bygget fordi jeg ønsker å leve og jobbe. Stopper jeg opp er jeg ferdig mann, og jeg vil bare gå videre i livet sammen med min familie, sier Temur.
– Men vi er ikke helt ferdig med å planlegge og derfor syns jeg det er litt tidlig å fortelle om hva planen for bygget er, sier Ramazan Temur til Saltenposten.
Selv om han i tiden etter stengingen av Minas har vært nedstemt og sint over måten politiet gjennomførte stengingen, har han ikke ligget på latsiden.
Annonse
SAMMEN. Naziye og Ramazan Temur står sterkt sammen og vil fortsatt skape seg en framtid på Fauske. Dette bildet er tatt dagen før Minas ble stengt og det er sønnen Benjamin på armen til sin far.Tarjei Abelsen
Nå gjør han store grep for å fortsatt forsøke å skape sitt eget arbeid.
– Vi må selge huset vi har i Kirkeveien for å kunne betale for eiendommen, og resten må vi ta opp lån for å finansiere, sier Temur.
For han har det aldri vært aktuelt å flytte fra Fauske, selv om han føler seg forfulgt og dårlig behandlet.
– Jeg kan jobbe og starte opp et annet sted, men jeg kan ikke bare tenke på meg selv, jeg må tenke på familien. Vi har venner her, kona og ungene har venner her. Det er her de går på skole og er kjent, sier Temur.
AKTIV. Temur er stadig på farten og er vant til å jobbe fra 10-23, uten muligheter for jobb ville livet sett svart ut, sier forretningsmannen.Tarjei Abelsen
Han tror heller ikke at det å flytte nødvendigvis løser problemer.
– Jeg har sett folk som har flyttet herfra og fått problemer, og barna ikke har fått seg venner og de ønsker å komme seg tilbake, sier Temur.
Fram til han for første gang i sitt liv ble påsatt håndjern og fraktet ut av Amfi-senteret, har Temur hatt stor tillit til norske systemer i kommune og stat. Den tilliten er nå borte.
– Vi har følt oss trygge her helt til politiet gikk inn i vårt hjem og kom til Minas. De blander familieliv og arbeid. Systemet kjenner oss godt og vi har vært åpne hele veien. Men på grunn av det som har skjedd føler jeg meg ikke trygg i møte med systemet lenger, sier Temur.
Derfor har han nå med seg familiens støttespiller, Rødt-politiker og lege Anne Godding i alle møter med offentlige etater.
SELGER. Naziye og Ramazan Temur selger huset sitt i Kirkeveien for å finansiere kjøp av Storgata 78.Tarjei Abelsen
– Jeg er redd for å tro på dem nå. Tidligere har jeg ikke lest dokuementer så nøye, men nå går jeg gjennom dem bokstav for bokstav. Følelsen av trygghet opp mot systemet er borte, sier Temur.
Årsaken til at tilliten er borte er blant annet at politiet gikk inn i huset hans da de skulle stenge Minas, og at han gjennom dagen da Minas ble stengt hele tiden fikk høre ”Ronny har sagt at du skal ut, Ronny har sagt”.
Men noe av det han reagerer sterkest på er at lensmann Ronny Borge i etterkant gikk ut i media med opplysninger om at han var under ny etterforskning, og at han ikke hadde møtt opp til soning.
TILLITT. Lege Anne Godding deltar nå i alle møter Ramazan Temur har med det offentlige, fordi Temur ikke lengre har tillit til systemet og forsikre seg om at han forstår alt som blir sagt.TILLITT. Lege Anne Godding deltar nå i alle møter Ramazan Temur har med det offentlige, fordi Temur ikke lengre har tillit til systemet og forsikre seg om at han forstår alt som blir sagt.
– Jeg har aldri hatt noe imot Borge og jeg skjønner ikke hvorfor han gjør det mot meg. Jeg kommer til å klage på dette, han har ikke rett til å gå ut i media med personlige opplysninger om meg. Han kan gjøre jobben sin og holde munn, sier Temur.
Annonse
– Jeg ønsker ikke at han skal nevne mitt navn blant folk som politimann. Det er greit at han jobber med meg i jobben sin, men når han er ferdig må han la det ligge.
Temur sitter med en følelse av at Borge vil ha hele kommunen i sin hånd og bestemme alt.
– Jeg føler at Borge bestemmer alt i Fauske, både i politikken og som lensmann, sier Temur.
Han mener folk burde våkne opp, og ikke godta den type behandling fra Borge.
– Min følelse er at det han gjør mot meg i dag også er noe han vil gjøre med noen andre i morgen. Det er andre enn meg som også føler seg forfulgt, sier Temur.
Han påpeker at han aldri har gjort eller sagt noe stygt til politiet, selv om han til tider var høylytt under stengingen av Minas.
– Før ville jeg gått til politiet om det var saker som gjaldt dem, men nå er jeg redd politiet og systemet, sier Temur.
Etter stengingen av Minas sendte politiet en bekymringsmelding til barnevernet om Temur. Saltenposten har sett den, og den er i grove trekk kun en gjengivelse av det som skjedde under stengingen.
Et avsnitt er viet Anne Goddings opptreden, og det står ingenting konkret om hva som eventuelt er bekymringsverdig med tanke på barna.
– Jeg tror 100 prosent at dette er en måte å forfølge meg på, sier Temur.
Han viser til Møbelringen-saken når Saltenposten be han komme med andre eksempler på forfølgelse.
– Jeg har ingen mistanker mot han som ble dømt. Han var på Minas den kvelden og var så full at han ikke så døra og gikk inn i den, jeg har ingen tro på at han tente på, sier Temur.
Når Saltenposten forsøker å få Temur til å lette på sløret om planene for Storgata 78, er han villig til å antyde i hvilken retning han tenker.
– Jeg vil prøve å skape noe for Fauske på nytt. Mange bor her noen år også flytter de, Hvorfor? Fordi de ikke har noen tilbud her, og da tenker jeg spesielt på flyktningene og ungdommene, sier Temur.
Mens han drev Minas hadde han en åpen dør-politikk for ungdom som ikke hadde andre steder å samles. Han antyder sterkt at deler av planene hans går ut på å skape et tilbud for dem.
– Jeg satser videre på Fauske og ønsker at bygget skal bli mer enn et sted for meg. Mange ungdommer her har det ikke bra, og jeg ønsker å hjelpe dem, sier Temur.
Saltenposten møter Ramazan og kona Naziye hjemme hos dem i Kirkeveien. Kona forteller at det har vært tøft for familien etter at Minas ble stengt.
– Datteren vår har vært redd og lei seg etter det som skjedde, men det går bra nå. Men det har skjedd så mye at vi er ikke helt i form, og jeg tørr ikke lengre å ned til senteret for å se Minas, sier Naziye Temur.
I tillegg til huset i Kirkeveien eier familien Temur et hus i Fauske sentrum som brant ned flere år tilbake. Nå planlegger han å få ryddet opp på tomten slik at han kan bygge nytt.
– Oppryddingen vil komme i gang snart og vi ønsker å bygge nytt der, men det er ikke endelig bestemt hva vi skal gjøre på tomten, sier Temur.
JOBB. Å holde seg i arbeid er viktig for Ramazan Temur, og per nå er det kun Benjamins grønt og frukt han driver.Tarjei Abelsen
Saltenposten har bedt om tilsvar og uttalelser fra lensmann Ronny Borge og politimester Heidi Kløkstad, men hadde ikke fått svar før denne saken gikk i trykken.