BEKYMRET. Glenn Johansen og Ørjan Kristensen har mange bekymringer knyttet til Fauske kommunes bygging av nye kommunalboliger i Myrveien 13 og 15. De mener seg ignorert og overkjørt av kommunen.Tarjei Abelsen
- Føler oss ignorert og overkjørt av Fauske kommune
Naboer til de nye kommunalboligene som skal bygges i Myrveien 13 og 15, ønsker å stoppe byggingen. De mener de er blitt overkjørt og ignorert av Fauske kommune.
FAUSKE: - Vi forstår ikke hvordan de kan sette i gang byggingen uten at klagen vi har sendt til Fylkesmannen i det hele tatt er besvart, sier Ørjan Kristensen og Glenn Johansen, som er blant de nærmeste naboene til Fauske kommunes nye kommunalboliger i Myrveien 13 og 15.
Klaget inn
Johansen har klaget inn byggingen til Fylkesmannen, og har ikke fått noe svar på sin henvendelse. Ansvarlig for saken var ikke tilgjengelig for Saltenposten fredag. Men i et brev til Fauske kommune har Fylkesmannen bedt kommunen vurdere om klagen skal anses som en klage på kommunestyrevedtaket om bygging.
Annonse
Annonse
- Vi var ikke kjent med klagen før den kom fra Fylkesmannen, og det var lenge etter klagefristen. Om det skulle vært en klage på kommunestyrevedtaket skulle den kommet for lenge siden og direkte til oss, og det framgår heller ikke om det er en klage på det vedtaket, sier enhetsleder for plan- og utviklingsavdelingen i Fauske kommune, Rune Reisænen.
Annonse
Dramatisk brann
I 2014 brant en av kommunens kommunalboliger i Myrveien ned, og nå skal det settes opp to nye boliger med til sammen ti nye leiligheter. Fra før har kommunen fire leiligheter i samme område.
Naboene mener de er blitt overkjørt og ignorert i forbindelse med de spørsmål og motforestillinger de har hatt med prosjektet. Men det kjenner ikke kommunalsjef for eiendom, plan og samfunnsutvikling seg igjen i.
Annonse
- Prosjektet ivaretar de krav som stilles for bygging av slike boliger, og det har vært en veldig ryddig prosess med befaring, folkemøte og høringsrunder, sier Trond Heimtun.
Grunnforhold
Naboene har blant annet stilt spørsmål ved at det har vært to grunnundersøkelser, uten at de har fått svar på hvorfor. Det forklarer Heimtun slik:
BEVEGELSE. Naboene til de nye kommunalboligene mener disse skjeve verandaene viser hvor mye grunnen i området er i bevegelse.BEVEGELSE. Naboene til de nye kommunalboligene mener disse skjeve verandaene viser hvor mye grunnen i området er i bevegelse.
- Vi har blant annet hatt utvidede geotekniske undersøkelser for å være sikker på at området er godt nok kartlagt, etter innspill fra beboere i området knyttet til dette. Vi mener vi har tatt hensyn til innsigelser i løpet av prosessen.
Naboene på sin side er fortsatt bekymret for om grunnforholdene er tilstrekkelig tatt hensyn til.
- Vi er bekymret for hvordan byggingen vil påvirke grunnforholdene til bygg og eiendommer i området. Vi forventer at kommunen kartlegger hvordan grunnmurer og andre grunnforhold for alle parter er per i dag. Vi ser med det blotte øyet at grunnen er i bevegelse, sier Ørjan Kristensen, som viser Saltenposten det som skal ha vært grøfter, men som har sunket sammen og blitt borte.
Følger saken opp
Trond Heimtun beroliger naboene med at de vil følge med på eventuelle endringer på nabotomtene.
- Det settes opp to rystelsesmålere i området i forbindelse med byggingen, og det vil bli tatt bilder av grunnmurer i området for å dokumentere eventuelle endringer. Jeg vet ikke om målerne er satt opp eller om bildene er tatt enda, da henviser jeg til prosjektleder, sier Heimtun.
Trafikksikkerhet
Naboene Kristensen og Johansen stiller også spørsmålstegn med vurderingene som er gjort med tanke på trafikksikkerheten for barn i området, og elever som har sin skolevei gjennom Skjerstadveien. Strekket fra Riksvei 80 og gjennom Skjerstadveien er i en barnetråkk-registrering gjennomført av Statens vegvesen omtalt som en skummel strekning. Det samme er krysset over Kirkeveien ved Prix.
- Jeg mener det må på plass en gang og sykkelvei før byggingen setter i gang og medfører økt trafikk. Det er ikke forsvarlig slik det er lagt opp nå, sier Glenn Johansen, som selv har små barn.
Godt nok
Annonse
I prosjekteringen gjort av konsulentselskapet Rambøll konkluderes det derimot med at det er godt nok: «Skoleveien er vurdert som god nok, selv om det er ulike tiltak som kunne gjort det enda bedre. », står det i selskapets rapport.
Tiltakene som vil bli gjort er å sørge for bedre belysning på deler av strekningen, og skoging som gjør kryss oversiktlige.
Skummel
I rapporten fra Statens vegvesen fra 2015 kommer det fram at elevene selv mente det var bekymringsverdig at barneskoleelever skulle krysse riksveien. Det var også unison enighet om at krysset over Kirkeveien ved Prix er skummel. Men Trond Heimtun mener også dette er godt ivaretatt i planene.
- Saken er godt belyst i framlegget og det er utarbeidet en egen trafikkanalyse for området, sier han.
BORTE. Ifølge naboene til de nye kommunalboligene i Myrveien har det vært en grøft her tidligere, men at fylling i tomta til kommunen har gjort at grunnen har beveget seg.BORTE. Ifølge naboene til de nye kommunalboligene i Myrveien har det vært en grøft her tidligere, men at fylling i tomta til kommunen har gjort at grunnen har beveget seg.
Ingen lekeplass
Et annet problem foreldrene Saltenposten har snakket med peker på, er også mangel på steder å leke for barn.
- Vi forventer at det opprettes en nærlekeplass slik kommunen er pålagt før det gis brukstillatelse til de nye boligene. Slik det er nå har ikke barna noen steder å leke, annet enn på veien, sier Glenn Johansen.
Han har klaget byggingen inn for Fylkesmannen.
- Det er merkelig at de setter i gang uten et nytt nabovarsel selv om det er gjort store endringer i planene fra første varsel. Det er også nye naboer i området etter at endringene kom, og jeg kjenner til at flere ikke har fått noe informasjon, sier Glenn Johansen.
- En god prosess
I en epost fra kommunen kommer det fram at Saltenbygg fikk beskjed om at et nytt nabovarsel ikke var nødvendig, om tiltaket var i tråd med reguleringsplanen. Det mener Fauske kommune er tilfellet.
Verken Trond Heimtun eller Rune Reisænen forstår hvorfor naboene har et så radikalt annerledes syn på prosessen enn det kommunen har. De mener de har gjennomført en «veldig god prosess», og vil ikke kommentere naboene påstander om at de ikke har blitt hørt. Men mens grunnarbeidet for tomtene er i gang, og nabohusene angivelig rister av arbeidet - sitter naboene med en dårlig følelse.
Ikke imot bygging
- Vi følger oss totalt overkjørt av kommunen som ikke har svart på våre spørsmål knyttet til prosjektet, sier både Glenn Johansen og Ørjan Kristensen.
De understreker at de ikke er imot enhver bygging.
- Vi har full forståelse for at det skal bygges nytt på tomta, men at det utvides fra ett til to nye bygg mener vi er et overgrep for området, sier de to.