SPENNENDE. Amund Dahle (23) fra Fredrikstad synes det er spennende å kartlegge arter og setter pris både på natur og folk som bor i Beiarn. Foto: Thomas Sørensen
SPENNENDE. Amund Dahle (23) fra Fredrikstad synes det er spennende å kartlegge arter og setter pris både på natur og folk som bor i Beiarn.

Flyttet til Beiarn forå kartlegge planter

Amund Dahle (23) fra Fredrikstad tar fatt på å finne fremmede plantearter som skader naturmangfoldet i Beiarn.

Publisert Sist oppdatert

BEIARN: Han har aldri vært lengre nord enn Helgelandskysten før. Og i Nord-Norge har han bare vært den ene gangen. Nå har Amund Dahle (23) fra Fredrikstad flyttet til Beiarn for sommeren.

Nordlige muligheter

Der skal han kartlegge de skadelige planteartene for kommunen, som de skal forsøke å bekjempe.

- Det var en jobbutlysning om å kartlegge og muligens bekjempe fremmede, skadelige planter. Jeg fikk en mail om tilbudet, og da prøvde jeg å søke. Da jeg fikk jobbtilbudet måtte jeg bare takke ja, forteller Dahle.

Naturlig mastergrad

23-åringen er student ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet på Ås. Han er på sitt fjerde år av mastergraden sin i naturforvaltning.

- Jeg søkte jo for det første fordi det er veldig spennende å kartlegge arter. Det er veldig annerledes natur i Beiarn sammenlignet med der jeg kommer fra, så det blir jo en opplevelse, bare det. Og så er det en veldig grei erfaring å ha, sier han blidt.

Ulik natur

I tillegg er han en ivrig fluefisker, så å få denne jobben i Beiarn var jo midt i blinken for østfoldingen.

- Det er mye i Beiarn som er forskjellig fra hjemme i Fredrikstad. Her er det jo fjell og mye mer vill natur, om det går an å bruke det ordet. Det er et litt annet klima og helt vanvittig flott landskap, med fjellene, elva og hele pakka, sier han.

Overraskende mange

Han har vokst opp i en bygd litt utenfor Fredrikstad, så kontrastene mot Beiarn blir ikke så store som man skulle tro.

- Det er jo annerledes uansett, når man kommer til et sted som Beiarn. Det er litt mer folk her enn jeg trodde, humrer han og fortsetter:

- Jeg har alltid tenkt at det er færre mennesker i Nord-Norge. Men det er jo en bygd uansett. Jeg har inntrykk av at alle kjenner hverandre. Alle hilser når jeg kjører forbi. Folk er veldig hyggelige og jeg føler meg veldig godt tatt imot. Det er veldig enkelt å få kontakt med folk.

Vrien oppgave

Det er hovedsakelig seks planter han skal kartlegge. Det er prydvekster som er plantet i hager, parker, langs veier og solgt på hagesentre. Disse har forplantet seg videre og setter nå den naturlige floraen i fare.

- Noen av dem har ikke kommet så langt i blomst ennå, så det kan være litt vrient å finne dem. Jeg føler at det er en passe omfattende jobb. Jeg er veldig avhengig av tips fra folk. Det hjelper veldig, forteller 23-åringen.

Ønsker tips

Han har fått noen tips allerede. Tipsene har ledet ham til de eneste områdene i Beiarn hvor han har kommet over arten Kjempespringfrø.

- Det er veldig mange planter man ser. Jeg har sett noen orkideer også, og det er ikke hver dag man ser. I alle fall ikke i Fredrikstad. Det blir litt sånn at når jeg kommer hjem, så fortsetter jeg å se på bildene jeg har tatt og prøver å lære mer. Så jeg ser mye annet også. Det er helt eventyrlig oppi her. Det var ikke vanskelig å takke ja til den jobben, avslutter han.

Powered by Labrador CMS