Rydder opp etter raset:

Flyr timevis hver dag for å tømme elva

Det haster med å få ryddet opp etter raset som gikk i Junkerdal i vinter. - Vannet har steget to meter på en uke, sier dronepilot Frank Håvard Storvik.

Publisert Sist oppdatert

SALTDAL: Det oransje helikopteret brummer mellom fjellsidene over der Junkerdalselva styrter ned mot Storjord og resten av Saltdalselva. Med enorm presisjon og vante hender, får pilot Håkan Norlén det hele til å se veldig enkelt ut.

- Helikopteret kan ta rundt 800 kilo med trestammer for hver tur. Det handler bare om å få dem med seg, sier pilot Håkan Norlén i Nord Helikopter til Saltenposten.

Lange dager

I en kjapp matpause sitter Håkan Norlén, Frank Håkon Storvik, Julia Winkel og Petter Ludvik Roald.og ser oppover fjellsida. Det strømmer på med vann, og det har gått mange småras mens de har jobbet med å løfte ut tonnevis med trær fra elveløpet i Junkerdal.

Norlén og Roald representerer Nord Helikopter fra Ålesund og Storvik og Winkel jobber med droneflyging i Airdrone fra Bodø.

De jobber sammen om å få unnagjort en jobb som haster. For elva, den stiger og siger.

- Mens helikopteret flyr ut trestokkene, så er vi rasvakt og følger med på at det ikke kommer noen ting overraskende på. Det er et veldig godt samarbeid, sier Storvik.

LANG ERFARING. Helikopterpilot Håkan Norlén i Nord Helikopter har fløyet i Norge i over 40 år. Han har ikke blitt lei av det, tross mange tusen timer bak spakene. Foto: Helge Simonsen
LANG ERFARING. Helikopterpilot Håkan Norlén i Nord Helikopter har fløyet i Norge i over 40 år. Han har ikke blitt lei av det, tross mange tusen timer bak spakene.

Mye skog

Gjennom dronens sylskape øyne, ser mannskapene så godt som hver eneste trestokk som ligger og sperrer i elva. Det planlegges kjapt hva som må gjøres etter videoanalyse i campingvogna som fungerer som en framskutt base ved Junkerdalsura.

- Det blir lange dager, men det er en jobb som vi skal få gjort ferdig. Det viste seg at det var mye mer trær i elva enn folk var klar over, og det har blitt mange lass ut, sier Storvik til Saltenposten.

ANALYSERER. Det gjennomgås dronefilm fra elva når det skal bestemmes hvilke stokker som skal fjernes i neste runde. Fra venstre: dronepilot Frank Håvard Storvik, og helikopterpilotene Petter Ludvik Roald og Håkan Norlén. Foto: Helge Simonsen
ANALYSERER. Det gjennomgås dronefilm fra elva når det skal bestemmes hvilke stokker som skal fjernes i neste runde. Fra venstre: dronepilot Frank Håvard Storvik, og helikopterpilotene Petter Ludvik Roald og Håkan Norlén.

Skryter av kommunen

Da det ble bestemt at det kunne hentes ut skog med helikopter i området, var det bare å komme seg i gang.

Selve området er vernet, så det måtte søkes om dispensasjon for å få lov til å fly der. Men både kommune og fylkesmann skjønte at dette hastet, og da gikk det fort å komme i gang.

Airdrone fra Bodø har vært i området i en uke for å kartlegge elva på oppdrag fra NVE, og Nord Helikopter ankom fra Ålesund lørdag. Siden da har det gått i ett for mann-

skapene.

- Vi er virkelig nødt til å skryte av Saltdal kommune her. De er framtidsrettet og innovatove i sin tankegang, og ser verdien i å gjøre denne løsningen. Det har vært en fryd å jobbe sammen med dem, sier hele gjengen som jobber i ura.

DRONEPILOT. Frank Håvard Storvik er dronepilot, og har full kontroll på den kostbare maskinen som brukes for å inspisere området i etterkant av raset. Foto: Helge Simonsen
DRONEPILOT. Frank Håvard Storvik er dronepilot, og har full kontroll på den kostbare maskinen som brukes for å inspisere området i etterkant av raset.

Lokal hjelp

De vektlegger også at det har vært et godt samarbeid med lokale krefter i bygda.

- Det er mange av de som bor her som stopper innom og gir oss mange gode råd om forholdene i elva. Hvor det lett kan samle seg ting, og hva vi må være på vakt for. Det er noe vi er veldig glade for, det er jo tross alt de som kjenner sitt lokalmiljø best, sier Frank Håkon Storvik til Saltenposten.


Stiger

Det jobbes med mål om å være ferdig ryddet i området til kommende helg. Om alt klaffer, skal det være mulig.

For Storvik er det ingen tvil om at det var helt avgjørende at det ble tatt grep i området.

- Vi har vært her en uke nå, og elva har steget to meter på den tida. Hadde vi ikke ryddet dette opp, kunne det blitt demmet fort opp, og hvis det da hadde gitt etter, kunne det fort blitt dramatisk. Vi håper å unngå det nå, sier han avslutningsvis.

BYGGET SELV. Kloa som enger under helikopteret, har pilot Håkan Norlén bygget selv. Med den kan han plukke med seg over 800 kilo per tur. Foto: Foto: Helge Simonsen
BYGGET SELV. Kloa som enger under helikopteret, har pilot Håkan Norlén bygget selv. Med den kan han plukke med seg over 800 kilo per tur.
Powered by Labrador CMS