MANNSTERK. I går møtte engasjerte politikere og elever opp på Fylkestinget. Alle tre ordførere fra Sørfold, Saltdal og Fauske pluss gruppeledere fra Fauske møtte opp,i tillegg til ca 30 elever som går og har tenkt å gå Idrettsfag. Foto: Geir Olsen
MANNSTERK. I går møtte engasjerte politikere og elever opp på Fylkestinget. Alle tre ordførere fra Sørfold, Saltdal og Fauske pluss gruppeledere fra Fauske møtte opp,i tillegg til ca 30 elever som går og har tenkt å gå Idrettsfag.

Flertall for å beholde idrettslinja

FAUSKE: Posisjonspartiene stemmer for å beholde idrettslinja ved Fauske videregående.

Publisert Sist oppdatert

Det ble kunngjort på en pressekonferanse i dag, hvor gruppelederne i posisjonspartiene i Nordland presenterte en ny innstilling i saken om struktur på videregående utdanning i Nordland.

Flertall for å beholde

Skolestrukturen skal saksbehandles onsdag, men allerede i dag ble det meldt om at posisjonen stemmer for å bevare idrettslinja ved Fauske videregående. Siden posisjonen har flertall betyr det at Fauske mest sannsynlig bevarer idrettslinja slik den er i dag.

Andre linjer som ble foreslått å la være slik de er i dag er Naturbruk, Kleiva og studiespesielisering, Steigen. Det betyr at Saltdal videregående fortsatt kan miste Design og håndverk.

Det har vært stort engasjement rundt skolestrukturen i Indre Salten. Lokale politikere har samlet seg og slått ring rundt skolene, befolkningen har gått i fakkeltog og debatten i det offentlige har vært stor.

I går stilte politikere og elever mannsterke på Fylkestinget for å legge fram saken om endringer i skolestrukturen for Indre Salten.

Systematisk jobbing

- Vi er jo kjempeglad for at idrettslinja opprettholdes. Det er bra vi får gjennomslag og kan endre ei innstilling når argumentene er fornuftige, sier Hilde Dybwad, gruppeleder for AP.

- Det at linja nå består, kommer fra systematisk jobbing opp mot våre representanter på fylket. De har vært lydhøre for våre argumenter om hvor viktig denne linja er for ikke bare Fauske, men for våre nabokommuner, mener Dybwad og understreker viktigheten av ulike linjer slik at ungdom kan gå på skole på Fauske.

- Idrettslinja er jo dessuten aktiv i lokalsamfunnet, både i aktiviteter rettet mot barn og mot eldre. Det passer fint inn i Fauske som folkehelsekommune, avslutter Dybwad.

SYSTEMATISK JOBBING. Gruppeleder for Nordland AP Hilde Dybwad er glad for den nye innstillingen om å la idrettslinja på Fauske bestå. - Dette er et resultat av langvarig systematisk jobbing, sier hun til Saltenposten. Foto: Nordland AP
SYSTEMATISK JOBBING. Gruppeleder for Nordland AP Hilde Dybwad er glad for den nye innstillingen om å la idrettslinja på Fauske bestå. - Dette er et resultat av langvarig systematisk jobbing, sier hun til Saltenposten.

Demokrati i praksis

- Dette var en kjempegledelig nyhet, det viser at det hjelper å stå sammen og jobbe for en sak. Det går an å få folkevalgte til å snu ei innstilling, så det er jo demokrati i praksis, sier Fauskes ordfører Marlen Rendall Berg.

- Det er ikke alle skolene som blir hørt, men det er bra at det ved Fauske videregående har blitt tatt hensyn til at det ikke er nedgang i elevtall og at man heller ser på andre faktorer. Til neste år skal vi heller se på en mer helhetlig plan for studietilbudene vi har i Nordland. Denne planen skal vare i fire år. Det blir bedre enn slik det har vært til nå. Det er hardt å skulle mobilisere nærmest hvert år for å beholde skoletilbud, sier Rendall Berg.

Ordføreren sier at jobben fremover blir å jobbe for at heller ikke Saltdal videregående skal få færre tilbud til de som skal velge videregående skole.

- Dersom Saltdal mister Design og håndverk, så kommer vi til å jobbe intenst for at de skal få en linje innen Helse og oppvekst som erstatning.

- Vi trenger mange innenfor helse og oppvekst i fremtiden, og det er viktig at Saltdal videregående også har tilbud som tradisjonelt sett tiltrekker seg jenter, slik at det ikke blir en ren gutteskole mener Rendall Berg.

TØR IKKE SOVE MIDDAGSHVIL. - Distriktene blir så ranet for tilbud at vi kan jo nesten ikke sove middagshvil engang uten at et noe forsvinner mens vi sover, mener Sverre Breivik, varaordfører i Saltdal. Bildet er tatt etter fakkeltoget for skolene, som for få uker siden ble holdt på Fauske. Foto: Linn Braseth-Gulliksen
TØR IKKE SOVE MIDDAGSHVIL. - Distriktene blir så ranet for tilbud at vi kan jo nesten ikke sove middagshvil engang uten at et noe forsvinner mens vi sover, mener Sverre Breivik, varaordfører i Saltdal. Bildet er tatt etter fakkeltoget for skolene, som for få uker siden ble holdt på Fauske.

Tør nesten ikke sove middagshvil

- Distriktene blir så ranet for tilbud at vi kan jo nesten ikke sove middagshvil engang uten at et noe forsvinner mens vi sover, sier Saltdals varaordfører Sverre Breivik.

Han mener det burde være en selvfølge at Saltdal videregående skal få beholde antall linjer.

- Hvis det blir slik at vi mister Design og håndverk, ja da må vi få Helse og oppvekst i stedet, sier han.

Han viser til at Saltdal fortsatt er en stor kommune innen helse og omsorg.

- Saltdal var jo i sin tid vertskommune for psykisk utviklingshemmede, så vi har fortsatt et stort behov innen helsesektoren. I tillegg ser vi at eldrebølgen vil føre til enda større behov i fremtiden, og da er det viktig at vi utdanner nok elever til å kunne ivareta dette. I tillegg er det viktig at Saltdal videregående har et tilbud også til jenter, slik at ikke skola blir en ren gutteskole, sier Breivik.

Ikke færre 16-åringer

Saltenposten ser på en oversikt i sakspapirene som omhandler skolestrukturen at antallet 16-åringer frem mot 2034 samlet sett går opp i Fauske, Saltdal og Sørfold.

Fauske har 106 16-åringer i 2019, mot 111 i 2034. Saltdal har 46 16-åringer i 2019, mot 56 i 2034. Sørfold har en liten nedgang i antall 16-åringer og går fra 35 ned til 21 i 2019.

I 2019 er det da samlet 187 16-åringer i disse tre kommunene. I 2034 er prognosene på 188 16-åringer.

Til sammenligning har Bodø 606 16-åringer i 2019 og i 2034 er prognosen 573. Dette er en nedgang på 33 elever i Bodø kommune.

Tidligere artikler

Saltenposten har hatt en rekke artikler som omhandler skolestrukturen i distriktene, i tillegg til mange leserbrev og pressemeldinger har blitt lagt ut.

Noen av artiklene er listet opp under:

Møtte mannssterk opp for å argumentere for argumentere for idrettslinja
Løper stafett i natt for å berge skoletilbud
Over 800 gikk i fakkeltog
Tar i bruk nordnorske gloser for å nå fram med alvoret
- De økonomiske argumentene er et dårlig regnestykke
- Vi skal lytte til ungdommen, de er framtida
Frykter at idrettsdag skal kannibalisere realfagene

Powered by Labrador CMS