KLARE TIL INNSATS. Det er en stor tverrfaglig gruppe som vil hjelpe foreldre til å skape et tryggere oppvekstmiljø for sine barn. Foran fra venstre: Marthe Nyheim Pettersen - helsesykepleier og Kjersti Togstad - kommunepsykolog i Saltdal. Bak fra venstre: Annie Franing - ledende helsesykepleier, Stina Indregård - helsesykepleier og Christin Liepelt - helsesykepleier. Foto: Helge Simonsen
KLARE TIL INNSATS. Det er en stor tverrfaglig gruppe som vil hjelpe foreldre til å skape et tryggere oppvekstmiljø for sine barn. Foran fra venstre: Marthe Nyheim Pettersen - helsesykepleier og Kjersti Togstad - kommunepsykolog i Saltdal. Bak fra venstre: Annie Franing - ledende helsesykepleier, Stina Indregård - helsesykepleier og Christin Liepelt - helsesykepleier.

Flere foreldre velger å gå kurs for å sikre trygg og god oppvekst

I Saltdal kommune satses det på å gi foreldre og barn de beste verktøyene på hvordan man sikrer en trygg og god oppvekst.

Publisert Sist oppdatert

SALTDAL: I en krevende hverdag med både press på både fritid og jobb, kan det å skulle innfri en forventet feilfri oppdragerrolle være krevende for noen og enhver.

Men det er heldigvis sånn at det finnes de som kan hjelpe til med å kvitte seg med urealistiske forventninger, og gi de faglige rådene som kan bidra til trygghet og en større forståelse mellom foreldre og barn.

Stor interesse

I løpet av de fire årene det har blitt holdt såkalte «COS»-kurs i Saltdal, er det over 100 foreldre som har vært med på dem. Og det er en interesse og pågang som ikke har minket med årenes løp.

- Vi ser at det er mange som ønsker et slikt tilbud, og det har vært et satsingsområde for Saltdal helt siden oppstarten. Det er en del av folkehelsetilbudet vi har, og det er også noe som involverer mange forskjellige deler av kommunens tjenester, sier Christin Liepelt til Saltenposten.

Både kommunepsykologen, helsesøster, jordmortjenesten, barnehager og barnevern er med på å gi tilbudet til de som måtte ønske det.

Circle of Security

Det er mange som ser en utfordring i det å skulle klare å gi barna sine trygghet og en god oppvekst, og det er akkurat dette som COS, eller Circle of Security, setter fokus på.

Gjennom den såkalte trygghetssirkelen skal man som foreldre få de verktøy til å forstå bedre hvilke behov barn har, hvilke signaler de gir, og hva de som foreldre kan gjøre for å møte disse behovene på best mulig måte.

Egen bagasje

- Det innebærer alt fra barnas konkrete behov, til den bagasjen de voksne måtte ha med seg i tillegg. Man kan bli preget i situasjoner fra sin egen oppvekst, som igjen gjør at vi som foreldre kan bli usikre på hvordan vi skal reagere, sier gruppa som står i bresjen for COS-satsingen.

- Tror dere at det fremdeles er en terskel for foreldre å involvere hjelpetiltak som dette i det å oppdra egne barn?

- Det kan være at det er det, men den er nok minkende. Det handler kun om å gi hjelp til å gjøre det bedre for de som ønsker det, forteller gruppa.

Jungeltelegrafen

Det er i utgangspunktet ikke sånn at de som jobber med dette kurset trenger å reklamere så mye for at det arrangeres.

- Jungeltelegrafen jobber godt for oss, og det er mange som gir gode skussmål videre til andre de kjenner som er i samme situasjon. Det er kanskje en av de beste indikasjonene vi har på at det er noe folk har stor nytte av, sier Christin Liepelt.

- Det å være med på et slikt kurs for de med spedbarn er også en god måte å drive med nettverksbygging på, at man får en felles arena for å dele erfaringer. Det er ingenting som er feil her, det handler om å dele det man har opplevd og bygge videre derfra, sier Annie Franing mens de andre nikker anerkjennende.

Bare å melde seg

Det starter opp et nytt kurs i på helsestasjonen på Rognan allerede torsdag denne uka, men det settes opp flere etter hvor mange det er som melder sin interesse.

- Det er bare å ta kontakt, så skal vi følge det opp så godt vi kan. Vi har som målsetting å kunne bidra til at flest mulig som ønsker det kan få gjennomført et COS-kurs hos oss, forteller kurslederne avslutningsvis.

Powered by Labrador CMS