FELLER GRAN. Arbeidslaget som tar ut gran i Sjunkhatten kommer fra Leirfjord på Helgeland. Fra venstre Anders Svastad, Leif Aksel Renfjell, Hans Olav Vatne og Even Lukkassen. Foto: Marte Turtum
FELLER GRAN. Arbeidslaget som tar ut gran i Sjunkhatten kommer fra Leirfjord på Helgeland. Fra venstre Anders Svastad, Leif Aksel Renfjell, Hans Olav Vatne og Even Lukkassen.

Fjerner alle grantrær

(SØRFOLD) Et arbeidslag fra Helgeland er nå i gang med å ta ut alle grantrær fra Sjunkhatten nasjonalpark.

Publisert Sist oppdatert

- Gran er et fremmed treslag nord for Saltfjellet, og dersom ingenting gjøres vil grana fortrenge de treslagene som hører hjemme i nasjonalparken, sier nasjonalparkforvalter Marte Turtum.

Derfor bruker staten penger på å ta ut gran i verneområder en rekke steder. Prosjektet i Sjunkhatten vil koste 1,2 millioner kroner.

ATV og motorsag

Anbudet gikk til fauskefirmaet Salten Skogservice, og har leid inn Svarstad skogrydding fra Leirfjord til å gjennomføre den manuelle hogsten.

Det innebærer både ATV og motorsag i nasjonalparken i som-
mer, men det er nødvendig for å gi plass blomster, urter og bjørk.

I sommer blir deler av plantefeltene hogd og lagt igjen i området. Dette er gran av små dimensjoner som ikke har noen økonomisk verdi, og gran som står så vanskelig til at det blir vanskelig å få fraktet den ut.


Døde trær viktig

Til vinteren blir den større grana hogd og fraktet ut med hogstmaskin. Da er akseltrykks-begrensningene på bruene til Hola et problem. Det vurderes frakt over islagte Halsvatnet og Hømmervatnet.

- Vi er klar over at det vil se rotete ut med døde trær liggende i området de neste årene, sier nasjonalparkforvalter Marte Turtum.

Men hun håper folk vil sette pris på at man får den rike bjørkeskogen tilbake.

- Døde trær blir også levested og mat for sopp og insekter. En økologisk ressurs som vi i dag har for lite av i de norske skogene, så de tilfører en ekstra verdi, sier hun.

Powered by Labrador CMS