SVÆRT ALVORLIG. At byggegjerdene nå er borte og salgsprosessen av sentralskoletomta har stoppet opp, er noe Trond Heimtun, kommunalsjef for plan, eiendom og samfunnsutvikling i Fauske kommune (innfelt) sier er svært alvorlig. Nå leker små barn blant betong og armeringsjern i store hauger. - Det var ikke dette som var forutsetningene for at de fikk utsatt mulkt for å rydde opp, sier han til Saltenposten. Foto: Helge Simonsen
SVÆRT ALVORLIG. At byggegjerdene nå er borte og salgsprosessen av sentralskoletomta har stoppet opp, er noe Trond Heimtun, kommunalsjef for plan, eiendom og samfunnsutvikling i Fauske kommune (innfelt) sier er svært alvorlig. Nå leker små barn blant betong og armeringsjern i store hauger. - Det var ikke dette som var forutsetningene for at de fikk utsatt mulkt for å rydde opp, sier han til Saltenposten.

Små barn leker i hauger med betong og armeringsjern:

Firmaet fikk nåde fra kommunen, nå vurderer Trond å anmelde dem

Anleggsområdet ved den gamle sentralskolen på Fauske står fullstendig åpent for alle som vil ferdes der. Det ser kommunen svært alvorlig på.

Publisert Sist oppdatert

FAUSKE: Det mangler en drøy måned til det er tre år siden det en gang så staselige skolebygget måtte gi tapt for anleggsmaskinene som hadde som jobb å forberede et byggeprosjekt som aldri har blitt noe av.

Derimot har det som kanskje er den mest ettertraktede tomten blitt en verkebyll for både kommunen og eieren, Miris Eiendom.

Farlig

For noe byggeprosjekt kom aldri på plass, og restene av det gamle skolebygget ble liggende på tomta. Store mengder betong med rester av armeringsjern ble ikke tatt hånd om, og i fjor høst fikk Miris et ultimatum fra Fauske kommune. Enten måtte de rydde opp, ellers ville det påløpe mulkt som straff.

Men eieren av tomta argumenterte med at de ikke hadde mulighet til å rydde opp uten at det ville føre til at hele selskapet gikk konkurs.

Dermed lot kommunen nåde gå for rett, og ga Miris muligheten til å selge eiendommen som den var uten å måtte betale mulkten de var pålagt.

TRE ÅR. Det er nå tre år siden sentralskolen ble revet til fordel for et byggeprosjekt som aldri ble realisert. Foto: Stig Bjørnar Karlsen
TRE ÅR. Det er nå tre år siden sentralskolen ble revet til fordel for et byggeprosjekt som aldri ble realisert.

Stanset opp

I november ble tomten i Fauske sentrum lagt ut for salg for én krone av DNB Eiendom. Det var for å teste markedet, og det var lenge håp om at det ville komme nye eiere på plass.

Men ingenting har skjedd siden da. Byggegjerdene er fjernet og det er ingenting som tyder på at det er nye eiere på banen. Det bekrefter Pål Martin Arntzen i DNB Eiendom til Saltenposten.

- Det oppdraget er trukket, og vi har ikke noe med salget av den eiendommen å gjøre, sier han,

Svært graverende

I dag står derfor ruinene av skolen helt åpent for all ferdsel. Det er store hauger med betong og skarpe deler av armeringsjern som stikker ut. Saltenposten har sett video av små barn som leker i et område som det er stor sjanse for selv et voksent menneske å skade seg.

Trond Heimtun, kommunalsjef for plan, eiendom og samfunnsutvikling i Fauske kommune, sier dette er en situasjon de ser svært alvorlig på.

- Det er helt uholdbart at eiendommen står ubeskyttet på denne måten. Vi er ikke informert om noe av dette av eierne, og det er en svært alvorlig situasjon. Om noen skader seg på denne tomten, vil det være tragisk. Det er noe de som eiere har ansvaret for.

Følger det opp

Heimtun sier at kommunen allerede samme dag som Saltenposten informerte om situasjonen, dro ut på befaring, og sendte deretter en henvendelse til Miris eiendom om å rydde opp umiddelbart.

- Men vi har ikke lykkes å få dem i tale. De har fått en uke på seg til å få plass gjerder rundt området, ellers vil vi vurdere å anmelde dem til politiet. Det er helt fullstendig uholdbart å fraskrive seg ansvar på denne måten, slår Heimtun fast.

BORTE. Byggegjerdene som var på plass for å sikre området er nå borte. Foto: Arild Bjørnbakk
BORTE. Byggegjerdene som var på plass for å sikre området er nå borte.

Dyrt

Enhetsleder Rune Reisænen ved planavdelingen i Fauske kommune sier det er blitt enda mer kostbart å rydde opp etter seg enn det var.

- Så vidt det er meg bekjent har det kommet enda strengere krav i forhold til hvordan man skal kvitte seg med betong. Det skal tas prøver av det, og det må ikke inneholdet over et visst nivå av krom. Så man kan nok si at om det var kostbart å deponere det fra før, er det ikke blitt billigere, sier enhetsleder Rune Reisænen til Saltenposten.

Ikke svart

Saltenposten har gjort gjentatte forsøk på å få en uttalelse fra Miris Eiendom, men bare blitt henvist til personer som ikke svarer på telefonen eller ikke har den slått på.

Powered by Labrador CMS