VONDT. Filip Braseth-Gulliksen (4) har et hull i en tann, som har medført enorme smerter. Da situasjonen ble kraftig forverret, startet en kamp for å få hjelp. Foto: Linn Braseth-Gulliksen
VONDT. Filip Braseth-Gulliksen (4) har et hull i en tann, som har medført enorme smerter. Da situasjonen ble kraftig forverret, startet en kamp for å få hjelp.

Fireåring med store smerter fikk ikke akutt hjelp

Filip Braseth-Gulliksen (4) har i to uker fått smertestillende grunnet hull i ei tann. Da smertene ble kraftig forverret startet kampen for å få framskyndet behandling.

Publisert Sist oppdatert

Onsdag kveld måtte den lille gutten til legevakt fordi smertestillende ikke lenger var tilstrekkelig.

- Han fikk dobbel dose smertelindring, men det hjalp ikke. Han gråt i førti minutter før vi dro til legevakten med han, og han fortsatte å gråte der i intervaller i halvannen time mens vi var der, sier Loke Braseth-Gulliksen som er far til Filip.

Gråt i over to timer

Legevakten vurderte at det kunnne være behov for smertelindring med morfin på sykehuset, og tok derfor kontakt med Nordlandssykehuset.

Vakthavende på barneavdelingen ville ifølge far ikke ta han inn, men skal ha gitt beskjed om at foreldrene måtte ta kontakt med tannlegen igjen dagen etterpå.

- Vi fikk beskjed om at han kan gå på dobbel dose smertestillende døgnet rundt frem til de kan trekke tanna. Etter over to timer med intens gråt sovnet han i bilen på tur hjem, helt utslitt, sier Braseth-Gulliksen.

Nordlandssykehuset har ikke besvart Saltenpostens henvendelse om saken.

Legevakten trodde Filip kunne ha betennelse i tanna, men ville ikke gi antibiotika uten at de visste helt sikkert om det var en bakteriell infeksjon. Antibiotika kan nemlig gi sopp i munnen som fører til ytterligere komplikasjoner.

Filip har en medfødt immunsvikt som gjør at han er mindre motstandsdyktig mot sykdom og infeksjoner.

Foreldrene til Filip er fortvilet over at en fireåring ikke skal få hjelp mot sterke smerter, og spør seg hva som skal til for at et lite barn skal få akutt hjelp.

- Å gå slik som han har gjort de siste to ukene med sterke smerter dag inn og dag ut er tortur. Det er grusomt å ikke kunne hjelpe sitt eget barn når man ser at de har det vondt, sier far til Saltenposten.

Mulig svikt

I dagene før legevaktbesøket hadde foreldrene purret både på Fauske tannklinikk og Bankagata tannklinikk om Filips stadig forverrede situasjon.

Filip var henvist til Bankgata fordi det er de som tar seg av behandlinger i narkose. Fordi gutten er engstelig for helsepersonell er narkose eneste mulighet. Onsdag fikk familien beskjed om at gutten ikke ville bli prioritert før i slutten av januar.

Kort tid etter at henvisningen var sendt fredag forrige uke kom forverringen, men den skal ikke ha blitt klart kommunisert til tannklinikken i Bodø.

Da foreldrene tok kontakt med Bankgata skal de ha tatt opp saken med Fauske tannklinikk, fordi det var stort sprik mellom henvisningstekst og beskrivelsen fra foreldrene.

- Det kan se ut til at det har vært en svikt i rutinene, som har gjort at det ikke har kommet godt nok fram i henvisningen at det var et akutt tilfelle, og at gutten trengte narkosebehandling omgående, sier fylkestannhelsesjef Henrik Schmidt.

Forståelse

Ifølge Schmidt gikk det relativt raskt fra kontakten mellom de to klinikkene, før det ble ordnet med planlegging av hasteoperasjon. Han forstår likevel at foreldrene har opplevd dette som vanskelig.

- Jeg forstår at foreldrene synes hendelsesforløpet i denne saken er frustrerende. Vi vil ha en gjennomgang av detaljene i saken, se på om rutiner er fulgt og om rutinene eventuelt er for dårlig, sier Schmidt.

Han er klar på at det er Fauske tannklinikk som har ansvaret for å hjelpe fireåringen, men er foreløpig usikker på hva som gikk galt fordi han ikke har sett på detaljene enda.

- Så langt ser det for meg ut som Fauske tannklinikk tok sitt ansvar med å ordne en akutt behandling da de ble oppmerksom på at prosedyrene for henvisning ikke var fulgt, sier Schmidt.

Bare planlagt

Tannklinikken i Bankgata utfører bare planlagte narkoseinngrep, og fordi de har begrenset kapsasitet prioriterer de rekkefølgen på pasientene, ut fra alvorlighetsgraden beskrevet i henvisning.

I dette tilfellet var det grad tre karies, som ikke anses som akutt. Men fordi gutten ikke kunne undersøkes skikkelig og at det ikke kunne tas bilder av tannen, var det usikkert hvor alvorlig det egentlig var.

- Burde usikkerheten ha ført til en tidligere kontakt med sykehuset?

- Før jeg har gått gjennom hele hendelsesforløpet er det vanskelig å svare på.

For ordens skyld: Filip Braseth-Gulliksen er sønnen til Saltenposten-journalist Linn Braseth-Gulliksen.

Powered by Labrador CMS