Vil kjøpe. Driftsjef Tollånes Karlsen forklarer at Finneid grus ønsker å kjøpe området der bygningene er og videre mot der båtene kommer mot land. Foto: Linn Braseth-Gulliksen
Vil kjøpe. Driftsjef Tollånes Karlsen forklarer at Finneid grus ønsker å kjøpe området der bygningene er og videre mot der båtene kommer mot land.

Finneid grus vil forlenge driften, men naboer vil bli kvitt støyen

(FAUSKE) Finneid grus sin driftstillatelse går ut i slutten av desember i år. Nå ønsker de å få forlenget driften med ytterligere et år.

Publisert Sist oppdatert

Selskapet, som er eid av Nordasfalt AS, fikk i 2009 først forlenget driftsavtalen med ti år. Innen utgangen av 2019 skulle dermed driften ha vært avsluttet og området ryddet og sådd i.

Masser igjen

Daglig leder Kevin Slettmyr forteller til Saltenposten at det fortsatt er masser igjen i området som ikke er tatt ut enda. Han mener dette bør fullføres og sier at firmaet er i dialog med kommunen og at de dessuten ønsker å kjøpe en del av eiendommen slik at de kan videreføre grusterminalen i Skysselvika.

Slettmyr anslår at det er igjen om lag 100.000 tonn masser. Han sier at grustaket ikke produserer de massene som det er mest behov for og at dette er årsaken til at jobben med uttak har gått tregere enn anslått.

- Vi importerer en del masser for å få kvaliteten markedet etterspør mest, blant annet fra Tomma.

Slettmyr forklarer videre at massene blir fraktet med båt og losset i Skysselvika og at det er dette de ønsker å fortsette med av videre drift når uttaket er lagt ned.

Ønsker ikke videre drift

Saltenposten har snakket med flere naboer som er negative til fortsatt drift i grustaket. Det er hovedsakelig støyen fra anlegget som plager beboerne.

Påbegynt såing. Finneid grus har begynt å fylle i jord og så gress på de områdene der uttaket er avsluttet. Foto: Linn Braseth-Gulliksen
Påbegynt såing. Finneid grus har begynt å fylle i jord og så gress på de områdene der uttaket er avsluttet.

- Vi opplever at det ikke taes hensyn til oss som bor i nærheten. Det er lasting og lossing av båter på helligdager, eksempelvis sist 17. mai, søndager og på natten, sier Wegard Medlie, som bor like ved grustaket.

Han er også negativ til at det kan bli aktuelt for Finneid Grus å bruke Skysselvika som massedeponi, også etter at grusuttaket i området er avsluttet.

- Drifta går utover helse og trivsel, rett og slett. De driver knusing av stein, bruker steinpiggere på gravemaskinene, samt at det er en forferdelig støy fra ryggealarmer i mange timer per dag, sier Medlie.

Miljø

Medlie påpeker at støy er et viktig kapittel i miljølovgivningen. Han mener både Finneid Grus og Nordland Betong, som begge driver på området er klar over problemet med driften. Det er ifølge Medlie Finneid Grus som er den verste aktøren med tanke på støy, men Nordland Betong har også båter som får levert masser til området.

- Vi har vært nødt til å ringe dem gjentatte ganger fordi de bruker et signalhorn på båten hver gang lastebilen kan kjøre. Om det stod en bil utenfor huset ditt og fløytet annet hvert minutt, så tror jeg de fleste ville synes det er slitsomt, sier Medlie.

Savner tilbakemelding

Opp gjennom årene har han engasjert seg tungt i saken, og blant annet hatt møte med ordfører og flere ledere i kommunen om problemene. Etter innsendte bekymringsmeldinger og gjentatte møter med kommunen har Medlie hverken fått tilbakemeldinger eller referater fra kommunen, men ettersom dagens leder av planavdelingen Rune Reisænen ikke er den samme han var i møte med vil han ikke legge skylden på Reisænen.

Forventer kommunen

på banen

Medlie forventer at Finneid grus i løpet av året oppfyller forpliktelsene i reguleringsplanen, og at kommunen tar tak dersom dette ikke skjer.

LEI. Wegard Medlie er lei av bråket fra Finneid Grustak. Foto: Privat
LEI. Wegard Medlie er lei av bråket fra Finneid Grustak.

- Hvis bedrifter velger å ikke lytte må kommunen gå inn og sørge for at de lytter, men det har ikke skjedd hittil i denne saken, sier Medlie.

Ønsker forståelse

Medlie understreker at han ikke er imot næringsvirksomhet i området.

- Vi som er naboer skjønner verdien av arbeidsplasser, og vi er ikke ute etter å være et hinder og stoppe all aktivitet, men det må drives på en slik måte at vi kan leve side om side.

Fra 2009 har planen vært at grustaket skal planeres pent og såes i, det er det Medlie forholder seg til fortsatt.

- Jeg forutsetter at de i løpet av året oppfyller forpliktelsene i reguleringsplanen, sier Medlie.

Om det ikke skjer forventer han at kommunen tar tak.

- Hvis bedrifter velger å ikke lytte må kommunen gå inne å sørge for at de må lytte, men det har ikke skjedd her på Fauske hittil, sier Medlie.

VIL FORTSETTE. Frank Tollånes Karlsen, driftsjef ved Finneid grus.Selskapet ønsker å fortsette driften i Skysselvika i et år til. Foto: Linn Braseth-Gulliksen
VIL FORTSETTE. Frank Tollånes Karlsen, driftsjef ved Finneid grus.Selskapet ønsker å fortsette driften i Skysselvika i et år til.

Ble ikke som forespeilet

Jan Wenberg er en av de andre naboene av grustaket, og han har i mange år irritert seg over utviklingen.

- Det har kommet inn en rekke nye aktører opp gjennom årene, og de nye aktørene forholder seg ikke til de lovnader vi fikk da det gikk i gang, sier Wenberg, som driver campingplassen i bakken over grustaket.

- Slik det var presentert i starten hadde vi ingen store innvendinger, fordi de hadde figurer som viste at det skulle bli veldig fint til slutt. Men slik har det ikke blitt, sier Wenberg.

Industriområde

I dag er området regulert som et industriområde, men lenge var det friluftsarealer i området.

- Da det begynte å bli riktig ille så ble det omregulert, og vi har da mindre muligheter for å klage på det som skjer, mener Wenberg.

- Det ble ikke som vi håpet på. Når de nå skal ha massedeponi så blir det aldri fred der nede, sier Wenberg, som håper området blir ryddet opp forskjønnet så fort som mulig.

Mener de har gjort tiltak

Driftsleder Frank Tollånes Karlsen sier han er kjent med støyproblematikken fra tidligere klager, men han opplever at de har hatt en grei dialog med naboene.

- Jeg mener at vi har prøvd å ta hensyn til naboene. Vi har blant annet flyttet lossingen for å få mindre støy, sier han.

Ikke Finneid grus

Tollånes Karlsen opplever at noe av kritikken bedriften har fått for aktivitet om kveldene, natta og i helgene er urettmessig og feil adressert. Dette gjelder særlig aktivitet som har foregått på natta og i helgene, og han viser til at Østbø har båtlossing her og at Nordland betong også har drift her.

Aldri aktivitet etter 23:00

- Finneid grus har i utgangspunktet åpent til 15:00 på hverdager og to dager i uka har vi åpent til kl 18:00. Allikevel innrømmer driftslederen at det hender at det losses helt til klokken 23:00 og forklarer dette med at det noen ganger at kommer båter inn sent som da må losse fordi de skal gjennom Saltstraumen til et visst tidspunkt.

Ifølge Tollånes Karlsen har Finneid grus aldri aktivitet etter klokken 23:00.

Industriområde

Driftslederen sier at det foregår lossing av båter unntaksvis. Dette skal være sjeldnere enn en gang i måneden, og varer fire til seks timer av gangen. Det er to typer masser som losses, den ene typen bråker mer enn den andre typen som nesten ikke er hørbar forklarer han. En av støykildene på området Saltenposten har hørt klager på er strømaggregatet på båtene. Dette mener Tollånes Karlsen avgir veldig lite støy med tanke på at området tross alt er et industriområde.

En nabo vi har snakket med refererer til at det går ryggealarmer nesten konstant på området til Finneid grus?

- Ja, det er mye rygging med alarm. Når det er full drift på hverdagene og både ansatte og kunder i området så kan vi ikke helt uten videre slå av ryggealarmen. Men i de helgene det lasses så slår vi av ryggealarmen, sier Tollånes Karlsen. Han forteller også at en av naboene har kommet med innspill til at ryggealarmen kan byttes ut med annen lyd, og det er en løsning de ønsker å se nærmere på.

- Hvis det har vært noe ekstraordinært som skulle skje så har jeg også sendt ut sms på forhånd til de som bor nærmest, sier Tollånes Karlsen.

Fylkesmannen skal ha sendt pålegg om å få tatt støymåling ved Finneid grus og ved Nordasfalt. Er dette gjort?

- Nei, da vi fikk tilsendt dette så kontaktet vi fylkesmannen og bad om at målingen ble utsatt, fordi nyveien og den nye Finneid-brua da var under bygging. Etter det fikk vi ikke flere henvendelser fra Fylkesmannen annet enn at de sa at det måtte være svært mye støy for at det skulle høres så lang unna som der naboene bor.

Ønsker å samarbeide

Driftslederen understreker at bedriften ønsker å ha et godt forhold til naboene, både privat og næringsliv. Han håper også at driften får fortsette etter avvikling av uttak, ettersom entreprenører i hele indre salten er avhengig av å få importert masser til grustaket.

Nordland betong

Daglig leder Tore Mosand ved Nordland betong medgir at de har hatt mye aktivitet om natten i forbindelse med arbeidet med Tjernfjell-tunellen. Mosand sier også at kommunen er kjent med dette og at med innvendinger fra naboer.

- Vi har derimot ikke fått noen begrensinger eller krav fra kommunen som tilsier at kommunen ser noen problemer med vår aktivitet. Da regner vi det som aksept for at vi kan drive slik vi gjør, og at støyaktivitet må påregnes når man bor opp mot et industriområde, sier Mosand.

- I årene som kommer regner vi ikke med å ha noe vesentlig aktivitet utenfor normal arbeidstid.

Politikerne avgjør

Leder for planavdelingen i Fauske kommune Rune Reisænen bekrefter at Finneid grus har hatt samtaler med kommunen hvor de har luftet sine tanker men sier at han ikke har fått noen søknad på bordet om verken forlengelse av drift eller kjøp av tomt.

Reisænen kjenner ikke hele forhistorien til grusdriften og motstanden fra naboer, og administrasjonen har ikke tatt stilling til saken ennå.

- Det jeg kan si et at dette blir en sak som politikerne skal behandle, avslutter han.

Powered by Labrador CMS