Foto: Victoria Finstad

Debatt:

Fauskeskolen og fordeling av ressurser

Det var med stor grad av forbauselse klubben ved Valnesfjord skole mottok vedtaket fra kommunestyremøtet 19.05.2022 angående omfordeling av ressurser i enhet oppvekst og kultur.

Publisert Sist oppdatert

Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til Saltenposten til epost redaksjonen@saltenposten.no

For ordens skyld: Politisk posisjon i Fauske kommune vedtok å øke ressursen på Vestmyra skole med 1,7 stillinger, og dette skulle hentes fra resten av oppvekst og kultur. I praksis betyr vedtaket at Valnesfjord mister 0,9 stilling, Finneid 0,6 stilling og Sulis 0,2 stilling. For oss i Valnesfjord betyr det at vi til neste år totalt sett mister 3,1 stilling. Som Ludvig ville sagt det: «Det er ganske mye det!»

Med andre ord: Kuttene som representant Ingelin Noresjø refererte til ved Vestmyra skole har også blitt gjort forholdsmessig ved de andre skolene i kommunen. Det etter en modell som er utarbeidet av kommunens ypperste skolefaglige administrasjon i samarbeid med rektorer og tillitsvalgte.

Vi konstatere også at posisjon kunne sjekket ut i hvert fall noen av de faktiske konsekvenser av sin innstilling ved å spørre den/de fra skolefaglig administrasjon som var tilstede i salen.

Vi konstaterer at det ikke ble gjort.

I knappe tider oppleves det også som svært dårlig ressursbruk å påføre vår allerede hardt belastede administrasjon «ekstraomganger» med hensyn til tilsettinger, hvem som skal gjøre hva til neste år, mulige endringer av arbeidssted osv. For de i kollegiet som trodde deres arbeidssituasjon for neste år var avklart, men nå har havnet ut i usikkerhet igjen oppleves dette vedtaket som en belastning.

Det er også verdt å tenke over at de som ser ut til å «vinne frem» i ressurskampen i Fauskeskolen, er de som representerer den skolen som kunne gå til arenaen for det politiske vedtaket.

Opp i det hele oppleves det som positivt at kommunalt FAU, rektorer og ansatte rundt omkring på skolene slår ring om den ressursfordelingsmodellen som vi alle trodde lå i bunn for drift av Fauskeskolen. Vi står sammen også i krisetider.

En annen side av saken er ressurstilgang og spesialrom. Ved Valnesfjord skole er våre spesialrom til undervisning i mat og helse og kunst og handverk beregnet for maks 14 elever og naturfagrommet/labben er beregnet for maks 12. På ungdomsskolen for neste skoleår vil klassene bestå av henholdsvis 14, 18 og 20 elever. Allerede i dag opererer klassene uten delingstimer i naturfag, og skulle dette også ramme de praktisk estetiske fagene blir det ikke akkurat lettere å nå målene i kunnskapsløftet.

Den skolen som skulle bli mer praktisk, kan fort bevege seg i motsatt retning. Opp i det hele må krav til sikkerhet for både store og små ivaretas.

Til slutt vil vi derfor be om at kommunestyret forholder seg til den opprinnelige og gjennomarbeidete innstillinga fra administrasjonen. Ad hoc-vedtak er sjelden en god løsning i krisetider.

Powered by Labrador CMS