KLAR TALE. Emma Granholm (på bildet) og Tiril Grønstad i Fauske ungdomsråd, målbærer her hvorfor ungdommen selv mener det er viktig å beholde idrettslinja på Fauske videregående skole. Foto: Helge Simonsen
KLAR TALE. Emma Granholm (på bildet) og Tiril Grønstad i Fauske ungdomsråd, målbærer her hvorfor ungdommen selv mener det er viktig å beholde idrettslinja på Fauske videregående skole.

Debatt:

- Fauske trenger idrettslinja

Emma Granholm og Tiril Grønstad i Fauske ungdomsråd forteller i dette leserinnlegget, hvorfor de mener Fauske trenger idrettslinja. Begge er 17 år og selv elever ved den omstridte linja på Fauske videregående.

Publisert Sist oppdatert

Idrettslinja ved Fauske VGS foreslåes nedlagt, noe Fauske Ungdomsråd stiller seg kritisk til. Linjen er helt spesiell og bidrar til å gjøre Fauske VGS til hva det er i dag. Idrettsfag tilbyr variasjon, sterkt samhold og idrettsglede. Elevene møter motivert til en dag hvor de lærer om både idrett og trening, samtidig som de får studiekompetanse. Mange av elevene har behov for balansen mellom aktivitet og teori for å komme seg gjennom skolegangen og videre kunne ta høyere utdanning.

Det sosiale på idrettsfag skiller seg ut fra andre linjer. Samholdet er helt unikt, fordi alle deler interessen for aktivitet. Elevene danner bånd gjennom alle aktiviteter og turer som idrettslinja tilbyr. Det er kanskje mest derfor frafallet er lavt, og oppmøtet høyt. Miljøet utenfor klassen blir også positivt påvirket av linjen sin evne til å skape engasjement og liv på hele skolen. Et eksempel er fra nå i høst da 2.kl ved idrettsfag arrangerte en rosadag for inntekt til brystkreftaksjonen, der mange elever fra alle linjer deltok.

Linjen er viktig for skolen, men også for idrettslag og klubber. Mange av elevene er aktive i lagene, og ønsker å satse på sin idrett. Da får de en god mulighet gjennom å velge idrettsfag, hvor de får oppfølging av lærere med høy kompetanse, som samarbeider tett med lagene og klubbene. Oppfølging og tilhørighet i sin lokale klubb er en viktig grunn til hvorfor linjen må holdes på Fauske.

Hvis linjen legges ned på Fauske, vil de som ønsker å gå idrettsfag bli nødt til å pendle til Bodø. De som bor lengre bort vil måtte flytte på hybel. Pendling og fraflytting vil være en stor påkjenning i hverdagen for en elev som har behov for restitusjon og søvn. Hverdagen vil se svært hektisk ut når dagen starter med pendling, etterfulgt av en hel skoledag med teori og aktivitet, for å så pendle hjem, hive i seg mat og dra rett på trening. Det blir lite tid til venner, familie og hvile.

Linjene i Bodø vil oppleve press, grunnet økt søkertall. De to siste årene har 40+ elever har søkt idrettsfag på Fauske VGS. "Tomme pulter" er altså ikke et problem. Problemet oppstår når elevene som ønsker å gå idrettsfag må søke i Bodø. Det sier seg selv at ikke alle vil få en skoleplass ved førstevalget. De som kommer inn vil være elevene med høyest snitt, noe som vil si at de som ikke har toppkarakterer, men ønsker å satse på sin idrett ikke vil få muligheten til det i sitt nærmiljø. Dette vil i mange tilfeller føre til fraflytting. For elevene soma ønsker å gå idrettsfag, er linjene lengre sør i landet da et bedre alternativ. Fraflytting er et problem fylket ønsker å forhindre, så hvorfor skal de da fjerne tilbudene i distriktene som gjør fylket til et attraktivt sted å bo?

Denne sentraliseringen vil på både lang og kort sikt være negativt. Distriktene fratas gode tilbud, noe ungdommen som resultat vil lide av. Nedleggelsen vil ikke være annet enn upraktisk. Nordland er mye mer enn bare Bodø, derfor setter vi i distriktene foten ned.

Powered by Labrador CMS