Fauske videregående skole og Saltdal videregående skole kommer godt ut begge to.
Fauske videregående skole og Saltdal videregående skole kommer godt ut begge to.

Fauske og Saltdal videregående skole kan klappe seg på brystet

Det er forskjeller mellom de videregående skolene i Nordland på hvor mye de bidrar til å få elevene til å fullføre og bestå, viser ny statistikk fra Utdanningsdirektoratet.

Publisert Sist oppdatert

- Sammenlignet med resten av landet skiller Nordland seg ut ved at flere elever fullfører og består et skoleår enn man kan forvente ut fra elevenes bakgrunn. Det er veldig bra, samtidig som vi ser at det er forskjeller mellom skolene. Nordland har fortsatt en jobb å gjøre for å gi alle elever like gode muligheter, sier kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner i en pressemelding.

Hvor mye skolen bidrar

De nye indikatorene fra Utdanningsdirektoratet viser hvor mye den enkelte videregående skole bidrar til å løfte elevenes karakterer, få elevene til å bestå og sørge for at de ikke slutter underveis.

Utdanningsdirektoratet har sett på resultatene på landets videregående skoler, og beregnet hvordan disse er hvis man tar hensyn til at skolene har elever med ulik bakgrunn og sammensetning. Det er beregnet et landsgjennomsnitt, og skolene er målt mot dette for å se om bidraget til elevenes læring er mer, mindre eller på nivå med landsgjennomsnittet.

Idikatorene

Tre ulike indikatorer viser ulike sider av skolenes bidrag:

1. Karakterpoeng - løfte elever faglig

2. Årsbestått - få elever til å fullføre og bestå

3. Deltakelse - holde på elevene slik at de ikke slutter

- Tallene viser at det har mye å si hvilken skole eleven går på. Noen skoler bidrar mer enn andre til å løfte elevene faglig og hjelpe elevene å fullføre og bestå, og gir dermed elevene et bedre grunnlag for videre studier og jobb. Jeg forventer at skolene bruker undersøkelsen til å lære av hverandre, og tar tak i egne utfordringer, sier Sanner.

Over snittet

Det er på indikatoren som måler hvordan skolene bidrar til å få elevene til å fullføre og bestå at vi ser de største forskjellene mellom fylkene. På yrkesfaglige utdanningsprogrammer er andelen som fullfører og består et skoleår i Nordland 2 prosentpoeng høyere enn for elever med tilsvarende forutsetninger på landsbasis. På studieforberedende programmer ligger Nordland 1,3 prosentpoeng over landsgjennomsnittet.

På yrkesfaglige programmer skiller Saltdal videregående skole og Aust-Lofoten videregående skole seg ut med et bidrag som er over landssnittet. t.

Skiller seg ut

På studieforberedende programmer skiller Andøy videregående skole og Meløy videregående skole seg ut med bidrag over gjennomsnittet for landet på alle tre indikatorene.

På indikatorene som måler skolens bidrag til karakterpoeng og deltakelse er det mindre forskjeller mellom fylkene. Her skiller Nordland seg fra resten av landet ved at alle skoler bidrar mer enn landssnittet til elevenes deltakelse. Det gjelder både på studieforberedende programmer og på yrkesfag.

- Store variasjoner

De private skolene er ikke regnet med i fylkesgjennomsnittet, men alle enkeltskoler er med i oversikten.

- Det er store variasjoner mellom fylkene, og store forskjeller mellom skolene i samme fylke. Det er viktig å være åpen om resultatene, slik at skoleeiere kan se seg selv i kortene og bli bedre. Mange skoler kan gjøre mer for å løfte elevene og bidra til at de fullfører videregående opplæring, sier Sanner.

Fakta om skolebidrag

- Hver elev som begynner på videregående skole har med seg forutsetninger som påvirker resultatene han eller hun får. Hva som kan tilskrives skolens innsats, er derfor uklart.

- For å kunne måle skolens bidrag, må vi skille ut den delen av læringsresultatet som skyldes forutsetningene elevene har med seg. Vi kontrollerer derfor for tidligere karakterer, kjønn, utdanningsprogram og trinn.

- Skolebidragsindikatorene gir ingen forklaring på hvorfor bidraget er som det er. De må sees i sammenheng med lokalt kunnskapsgrunnlag og annen tilgjengelig informasjon om skolens tilstand, slik som læringsresultater og læringsmiljø.

- Et viktig mål med skolebidragsindikatorene er å gi skoler og skoleeiere nyttig informasjon om hvor mye de bidrar til elevenes læring og fullføring.

- En skolebidragsindikator viser forholdet mellom skolens faktiske og forventede resultat. Forventet resultat for skolen tilsvarer det faktiske resultatet på landsnivå for elever med de samme forutsetningene som skolens elever.

Dersom skolens bidrag er likt med landssnittet, vil skolebidraget være lik null.

På studieforberedende får Fauske vgs f 1,0 i karakterpoeng, 5,7 i årsbestått som gir tredje beste plassering av skolene i Nordland på indikator årsbestått. Deltakelse har 1,3 poeng.

Saltdal vgs er på landsnittet på studieforberedende når det gjelder årsbestått,på 1,8 på deltakelse og -0,7 - altså under landsgjennomsnittet på karakterpoeng.

Men på yrkesfag får de topp to-plassen på årsbestått med 7,7, karakterpoeng 0,1 og 3,1 i deltakelse. Her får Fauske -0,3 i karakerpoeng, 0,3 i årsbestått og 3,5 på deltakelse.

Om tallene

- En positiv verdi indikerer at skolen bidrar mer enn landssnittet. En negativ verdi indikerer at skolen bidrar mindre enn landssnittet. En negativ verdi betyr altså ikke at skolen bidrar negativt til elevenes resultater, men at bidraget er mindre enn landssnittet. Skolebidrag er en relativ størrelse, hvor alle skolene måles mot et landssnitt.

- Det er forhold med betydning for elevenes resultater som vi ikke kjenner eller ikke kan måle. Det kan for eksempel være påvirkning fra familie og venner eller sykdom. Det er derfor ikke mulig å rendyrke skolens virkelige bidrag, men vi kan få en indikasjon på skolens bidrag.

- Det er viktig å være forsiktig når man sammenlikner resultater som er basert på få elever. Én elev som presterer svært godt eller svært dårlig, vil påvirke gjennomsnittet mye mer på en liten skole enn på en stor skole. Desto flere elever et gjennomsnittsresultat er basert på, desto sikrere er vi på gjennomsnittet. På Skoleporten blir resultatene presentert med et usikkerhetsintervall. Dersom dette overlapper med 0, som er landssnittet, er vi ikke sikre på at skolens bidrag er forskjellig fra landssnittet.

- Private skoler er ikke regnet inn i det fylkesvise snittet for skolebidrag, men alle enkeltskoler er med i oversikten.

Powered by Labrador CMS