Saltenposten A/S

Saltenposten

Fauske får et nytt tilbud til funksjonshemmede

UTSTYRSSENTRALEN. I underetasjen hvor Lene Gulstad (t.v.) og Therese Eriksen står skal utstyrssentralen holde til.

Fauske kommune gjør om på sine tjenester og det kan gi jobb for et 30-talls personer.

Saltenposten
Saltenposten A/S

Publisert:

Sist oppdatert: 13.11.2018 kl 16:35

FAUSKE: Nå kan personer med funksjonsnedsettelse få seg en jobb å gå til tre dager i uka, noe som har vært et ønske i flere år.

Passer perfekt

Det er miljø- og habiliterings-tjenesten til Fauske kommune som kommer med et nytt tilbud. De har lenge ønsket denne muligheten, men mangel på lokaler har ikke gjort det mulig før. Nå har de fått leie lokaler i Storgata 66, tidligere Fagers pub, med underetasjen.

- Dette er lokaler som passer oss perfekt. Her kan vi gi et meningsfylt tilbud for denne gruppen, sier Therese Eriksen og Lene Gulstad.

Stoppet opp

- Vi har lenge hatt et ønske om å få et slikt tilbud på plass. Tidligere har dette stoppet opp i mangel på både penger og lokaler.

- Hvordan kan dere åpne et slikt tilbud i en tid hvor Fauske kommune må stenge ned mange tilbud i mangel på penger?

- Vi har fått til dette ved hjelp av omdisponering av personalet. I dag gir vi et en til en-tilbud hjemme hos mange av disse personene. Nå får de et samlet tilbud i Storgata 74. Her får de sin arbeidsplass.

Folkehelse

Miljø- og habiliterings-tjenesten har per i dag et 30-talls personer som har et sterkt ønske om å få seg en jobb. De ønsker å ha et fast holdepunkt i hverdagen, og å ha en nyttig og verdifull aktivitet å fylle dagen med.

Disse menneskene har noen utfordringer fordi de har en psykisk sykdom eller en kognitiv funksjonsnedsettelse. De mottar tjenester fra miljø og habiliterings-tjenesten og rus og psykisk helsetjeneste.

- Dette er mennesker som av ulike årsaker ikke kan nyttiggjøre seg ordinære arbeidsmarkedstiltak, men nå kan vi få til et tilbud til dem, sier Eriksen og Gulstad.

Bistandsbehov

Noen av disse personene har stort bistandsbehov og må derfor få hjelp å komme seg til og fra når de skal jobbe. For enkelte kan det være nok å komme seg mellom for å være med på den sosiale delen, andre igjen kan bidra mer i arbeidet.

- Her skal de få gjøre meningsfylte oppgaver. Flere av dem har allerede vært med på å rydde lokalene, pusse opp og legge til rette for drift, forteller Eriksen og Gulstad.

Langsiktig effekt

Det er en direkte kobling mellom følelsen av tilhørighet og psykisk helse. Den langsiktige effekten av å ha en jobb er også positiv for mennesker kognitiv funksjonsnedsettelse og psykisk sykdom. Det viser flere undersøkelser.

Man antar at disse menneskene på lang sikt trenger mindre oppfølging av helseapparatet og forbruker mindre legemidler. De kan leve lengre, opplever mindre smerte og ubehag og får bedre livskvalitet.

Personer som har høyere livskvalitet, forbruker mindre helse- og omsorgstjenester. Kostnaden for de kommunale tjenestene blir mindre ettersom disse menneskene vil ha mindre behov for profesjonelle vennskap.

Innenfor rammen

- Vi gir dette tilbud innenfor de rammer vi har. Vi har overtatt utstyrssentralen som tidligere lå underlagt kulturetaten. Nå skal vi stå for driften av den, og vi skal også gjøre jobb for bedrifter på stedet. Blant annet skal vi scanne inn dokumenter som skal digitaliseres. Vi er også på jakt etter andre oppdrag som vi kan gjøre, forteller de to.

Planen er å ha åpent tre dager i uka, fire timer hver dag. I tillegg skal utstyrssentralen være åpen en ettermiddag i uka.

Løkta skal også brukes av rus og psykiatritjenesten, på tirsdager og torsdager.

Jobben

En del av jobben de skal gjøre er å holde orden på utstyret som blir utlånt, vaske og stelle det når de har vært ute til bruk.

- Vi har kapasitet til flere jobber og vil derfor utfordre næringsliv og andre. Har de oppgaver som passer for oss, gjør vi det gjerne fordi vi trener flere arbeidsoppgaver til denne gjengen, forteller Therese Eriksen og Lene Gulstad.

Mandag 19. november er det offisiell åpning av lokalene.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...