Savner handling. Klasse 10 d savner handling til ordene fra politikere og kommune. Her representert av Malin Mikalsen (15), Marie Fagerheim (14), Rasmus Wisth (14) og Christian Isaksen (14). Foto: Linn Braseth-Gulliksen
Savner handling. Klasse 10 d savner handling til ordene fra politikere og kommune. Her representert av Malin Mikalsen (15), Marie Fagerheim (14), Rasmus Wisth (14) og Christian Isaksen (14).

Fauske er rettet mot barn og eldre

- Fauske er en fin plass for barn og for eldre, men vi som er ungdommer har veldig lite å finne på, mener elevene i klasse 10 d ved Vestmyra skole.

Publisert Sist oppdatert

- Vi blir ofte spurt og tatt med på råd, og det er bra, sa elevene i klasse 10 d ved Vestmyra skole. Men elevene mener imidlertid at involveringen stopper der.

- Vi blir inviterte til å komme

med innspill, så blir det tatt bilder av oss, og så står det i media at vi blir hørt. Det virker mest som å være for syns skyld, sier Christian Isaksen (14).

Rasmus Wisth (14), Marie Fagerheim (14) og Malin Mikalsen (15) nikker og er enige.

- Men, det er mye positivt å si om Fauske også, mener de fire.

- Det er en bra plass å vokse opp. Det er veldig trygt. Fauske har dessuten fått ny skole, og den er flott, mener ungdommene.

Savner et sted å henge rundt

Tiendeklassingene synes det er fint at det er mange fine fritidsaktiviteter for dem som ønsker å holde på med idrett, men de savner et sted hvor de bare kan henge rundt.

Elevene i klassen er involvert i by-
utviklingsprosjektet Urban Trigger. I den forbindelse hadde de onsdag morgen besøk av studenter fra Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU) som denne uken kartlegger ønsker og behov for Fauskes innbyggere.

Kursansvarlig enig

- Ungdommene har selv gitt en rekke eksempler på hvorfor de mener Fauske er mer tilrettelagt for eldre enn for ungdommer, så det er jo noe å tenke på, sier NTNUs kursansvarlige Jørgen Skatland etterpå da lag, foreninger og politikere møter den samme delegasjonen fra NTNU.

Reflekterte ungdommer

Ungdomsskoleklassen var åpenbart godt forberedt på besøket og hadde med seg notater og tegninger over hvordan de ønsket at fremtidens Fauske skal være.

Hva vil utvikle Fauske videre?

- Det er viktig at skolene og barnehagene er gode, og transportmulighetene må bli bedre.

- Overalt når vi skal gå noe sted møter vi på kjørende eller parkerte biler. Vi vil heller ha større parkeringsplasser litt utenfor sentrum.

- Vi ønsker oss flere busser og tog,

helst togbane videre nordover.

- Kafeer, spisesteder, butikker, utendørsområder og andre tilbud er rettet mot eldre. Vi har ingen steder å gjøre av oss utenom organisert idrett, mener elevene. De synes ungdomsklubben trenger en kraftig oppgradering hvis den skal bli attraktiv, og de savner at steder er mer rettet mot yngre folk, med yngre folk som jobber der.

- Vi kan gjerne bidra selv, vi liker å få ansvar. Jeg tror vi lærer mer hvis vi får mulighet til å ta ansvar, mener Christian Isaksen.

Dårlig oppmøte

politikere og foreninger

Etter at ungdomsskoleklassen fikk komme med sine utspill til NTNU-studentene var det møte i skolens auditorium for politikere, lag og foreninger. Desverre kjente kun femten oppmøtte sin besøkelsestid.

- Å få Fauske til å bli attraktivt for ungdommene, er kanskje den viktigste jobben som må gjøres, sa Venstres ordførerkandidat Hans Måseide.

- Vi må utvikle sentrum slik at det er ulike rom for de ulike faser man befinner seg i gjennom livet, men samtidig finne en naturlig måte å blande disse inn i byrommet, foreslo han.

Ellers var det mange forslag blant politikerne som omhandlet økt inkludering av den eldre garde og fremtidig bygging av leiligheter og kulturhus.

Powered by Labrador CMS