- LA SKOLEN VÆRE. Elevene ved Saltdal videregående skole frykter for skolens eksistens om det kuttes flere linjer. Fra venstre: Thomas André Svendsen, Simen Olsen, Elias Johansen og Ida Eriksen Nilsen. Foto: Helge Simonsen
- LA SKOLEN VÆRE. Elevene ved Saltdal videregående skole frykter for skolens eksistens om det kuttes flere linjer. Fra venstre: Thomas André Svendsen, Simen Olsen, Elias Johansen og Ida Eriksen Nilsen.

Leder

Fattigere på skoletilbud

Skolene i Indre Salten står i fare for å miste enda flere fagtilbud.

Publisert Sist oppdatert

Politikerne bør lytte godt til innspillene

I desember i fjor tapte Saltdal kampen om å få beholde linja for blomsterdekoratører og Fauske mistet sin linje for klima, miljø og energi. Nå må skolene ut i en ny kamp for å beholde tilbudene de har igjen.

Denne gangen er det flere av de 16 videregående skolene i fylket som frykter at de mister en eller flere linjer. Årsaken er at Nordland fylkeskommune får mindre penger fra staten.

De neste fire årene vil fylkeskommunen spare nesten 460 millioner kroner. De videregående skolene får 170 millioner kroner mindre å rutte med. Det innebærer at flere linjer legges ned.

Samtidig synker antall elever i fylket. Om ti år vil tallet på elever være nede i 2.500 elever, mens det nå er nærmere 3.300 elever. Det sier seg selv at skoletilbudet da må reduseres.

Anne F. Stenhammer (SV) fra Fauske var en av politikerne som i fjorårets debatt på fylketstinget spurte om Nordland makter å ha 16 videregående skoler på sikt. Hun kan få rett.

Verken Fauske eller Saltdal videregående skoler står i fare for å bli nedlagt. Men tilbudet ved skolene minker. Nå står Teknikk- og industriell produksjon (TIP) eller Design og Håndverk i fare i Saltdal, mens Fauske kan miste Idrettslinja.

I Saltdal har ordfører og varaordfører levert et konstruktivt bidrag, der de sier seg villig til å bytte Design og Håndverk med ei linje for Helse og Omsorg. De trenger tilbud til jentene for å unngå at skolen skal bli en ren gutteskole.

Fauske har gode argumenter for å beholde Idrettslinja og de andre tilbudene sine. Nærheten til Bodø betyr at elever herfra kan pendle til
Fauske hvis de ikke får skoleplass i fylkes-
hovedstaden.

Det bør være et mål for Nordland fylke å ha et desentralisert tilbud innenfor videregående opplæring. Går de andre veien, vil lokalsamfunnene bli fattigere. Ikke minst gjelder det næringslivet som rekrutterer ungdom.

Fylkespolitikerne har en stor ut-
fordring i å få skolekabalen til å gå opp i forhold
til økonomi og elevtall. De bør lytte godt til inn-
spillene de får for å unngå at de skjærer feil.

Powered by Labrador CMS