Saltenposten A/S

Saltenposten

Flere kontroller av tunge kjøretøy:

- Farlige vogntog skal bort fra norske veier

Det skal bli flere kontroller av tunge kjøretøy i Nord-Norge. Foto: Olav Heggø/Samferdselsdepartementet

Samferdselsministeren har bedt vegvesenet og tollvesenet om å skal styrke kontrollene.

Saltenposten
Saltenposten A/S

Publisert:

- I lys av de alvorlige ulykkene med tungbil denne vinteren, har jeg nå bedt Statens vegvesen om å styrke kontrollinnsatsen i Nord-Norge. I tillegg vil tollvesenet styrke dekk- og kjettingkontrollene på grenseovergangene, sier samferdselsminister Jon Georg Dale i en pressemelding.

Skal være trygt

Han er klar på at det skal være trygt å ferdes på norske vinterveier.

- Regjeringen sin økte satsing på utekontroller blir derfor videreført og styrket. Tilstrekkelig beredskap i vintersesongen er viktig, slik at vi både unngår ulykker og hindrer at fastkjørte tunge kjøretøy skaper kaos i trafikken, sier Dale.

Vil skjerpe krav

Etter flere alvorlige hendelser med tungbiler den siste tida, vil han også se på mulighetene for å skjerpe krava til vinterdekk ytterligere.

Det kan være utfordrende å kjøre i Norge på vinterføre, og god kompetanse blant sjåførene som kjører er viktig. Regjeringa har de siste årene jobba systematisk opp mot EU-systemet for å få på plass styrka krav til vinterkompetanse for utenlandske sjåfører.

- Dette har vi vunnet fram med. Yrkessjåførdirektivet i EØS er nå revidert, og fra 2020 vil det bli stilt styrka krav til sjåførene sin kompetanse til kjøring under ekstreme værforhold, sier samferdselsministeren.

Må ha kompetanse

Etter blant annet aktivt arbeid fra norske myndigheter, ble styrkete krav til kompetanse til å kjøre under ekstreme værforhold del av det endelige kompromisset om revidering av yrkessjåførdirektivet i EØS. Politisk ledelse i Samferdselsdepartementet hadde tatt opp saken både i brev og møter.

- Det er bra at dette kommer på plass, selv om det er noe fram i tid. Dette vil bidra til å bedre forholdene på norske vinterveier, sammen med de andre tiltakene vi alt har gjennomført. Farlige vogntog skal bort fra norske veier, seier Dale.

Har gjort mange tiltak

Regjeringa har gjennomført en rekke tiltak mot dårlig skodde vogntog de siste årene:

• Siden 2013 har de økt satsing på kontroller av tunge kjøretøy kraftig. I vintersesongen fokuserer Statens vegvesen særlig på kontroll av dekk, kjetting, bremser og om kjøretøyet er egnet, for å hindre ulykker og at tunge kjøretøy kjører seg fast.

• Statens vegvesen har fått bedre verktøy og strammet inn lovverket. Gjennom risikobaserte kontroller blir det bedre kvalitet og mer målretta kontroller.

• Samarbeidet mellom Vegvesenet, Politiet, Arbeidstilsynet, Tolletaten og Skattetetaten om kontroll på vegtrafikkområdet er styrket, blant annet gjennom at samhandlingsplaner mellom etatene er satt i verk nå i 2019. Tollmyndighetene har også fått delegert myndighet til å kontrollere vinterdekk.

• Regjeringa har innført strengere krav til dekk og utstyr. Blant annet er det nå krav til vinterdekk på alle aksler på tunge kjøretøy og tilhengerne deres.

• Retten til å holde tilbake kjøretøy som ikke tilfredsstiller norske krav er styrket. Ved behov tas det i bruk hjullås, slik at kjøretøy kan holdes fysisk tilbake.

• Det er i tillegg etablert et informasjonsopplegg rettet mot utenlandske sjåfører om vanskelige kjøreforhold på vinteren. Gjennom kampanjen «Trygg trailer» får transportbedriftene informasjon om kravene til utstyr, slik at de selv kan ta en enkel sjekk av sine lastebiler.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...