FARGET GARN. Her er resultatet etter helgas plantekurs i Beiarn. Fra venstre; Ingrid Bakklund, Kari Anne Steinåmo, Ann Rigmor Navjord, Sara Carlsen Tverli og Gudbjørg H. Navjord. Lillian Moldjord deltok også, men var ikke med på bildet.
FARGET GARN. Her er resultatet etter helgas plantekurs i Beiarn. Fra venstre; Ingrid Bakklund, Kari Anne Steinåmo, Ann Rigmor Navjord, Sara Carlsen Tverli og Gudbjørg H. Navjord. Lillian Moldjord deltok også, men var ikke med på bildet.KOKER OSP. Kari Brodersen (med ryggen til), Sara Carlsen Tverli, Lillian Moldjord og Kari Anne Steinåmo. Her diskuteres koketid, temperatur og hva ospebarken kan gi av farge.

Farget garn med bær og blomster

(BEIARN) Det er utrolig hvilke planter som kan brukes for å sette farge til garnet.

Publisert Sist oppdatert

Sist helg hadde Beiarn husflidslag plantefargingskurs på Trones skole. Det var seks deltakere som lekte seg med mange ulike fargeblandinger under kyndig veiledning av Kari T. Brodersen fra Misvær.

- Det har vært ei kjempetrivelig helg. Dette frister til gjentakelse og til å prøve ut nye planter og urter fra naturen for å se hvilke farger som kan trylles fram, sier Gudbjørg Navjord i husflidslaget.

Forberedte seg

Kurset foregikk både fredag kveld og lørdag på dagtid.

- Vi har også møttes tidligere et par ganger for å gå gjennom hvilke planter vi kunne samle i løpet av sommeren. En kveld i høst møttes vi for å beise garnet i såkalt alunvann. Det skal hjelpe på å holde på fargen, forklarer Navjord.

Noen av deltakerne har vært på liknende kurs for mange år siden, men ikke prøvd på egen hånd etterpå, så dette kurset ble som en oppfriskning for dem.

Bær og blomster

I løpet av helga ble det brukt både reinfann, engsyre, syrin, marikåpe, røsslyng, bregner, bjørkeblad og lupiner for å farge garnet. Villrips, blåbær, solbær og peppermynte ble også laget fargebad av som garnet skulle legges i.

- Det var mange spennende farger på plantene vi hadde. Jeg hadde for eksempel syrin, og det så lilla ut i badet, men da jeg tok garnet opp, var det lysegult. Det blir ikke nødvendigvis den fargen man tror, men det som ble farget med blåbær, ble lilla- og blåaktig, forteller Gudbjørg.

Hun tenkte å strikke seg en genser av garnet hun har farget, i litt gule og grønne nyanser.

Studiering

Nå snakker kursdeltakerne om å møtes i en studiering for å holde kunnskapen om plantefarging ved like.

- Vi vil åpne for at andre også kan bli med i studieringen, så får vi prøve å lære videre det vi har lært. Det er litt artig å kunne ta opp igjen gamle tradisjoner, synes hun.

Navjord forteller at hun som driver Laftehytta ha en drøm om at husflidslaget skal farge så mye garn at de kan selge det der.

Powered by Labrador CMS